Colagenul

Extras din referat Cum descarc?

Colagenul este cea mai abundenta proteina din organismul uman .El se afla in proportie de 25% din totalitatea proteinelor corpului .Dupa cum rezulta din Tabelul 1 organele moi cuprind putin colagen; in schimb, organele de tipul pielei si tendoanelor contin colagen mai mult de 70% (din greutatea lor uscata).In cazul osului,desi colagenul reprezinta numai 23% din masa uscata,aceasta cantitate corespunde la aproximativ 90% din matricea lui organica.
Tabelul 1
Concentratia colagenului,elastinei si proteoglicanilor
polianionici din unele organe (g/100g tesut uscat)
Organ Colagen Elastina Proteoglicani
anionici
Oase(demineralizate) 88 - 0,8
Oase(in totalitate) 22,8 - 0,2
Tendonul lui Achile 86 4,4 0,5
Piele 71,9 0,6 -
Cornee 68,1 - 4,5
Cartilaj 46-64 - 20,4-37,1
Ligament 17 74 -
Aorta 12,24 30-57 5,9
Plaman 10 3-7 -
Ficat 3,9 0,16-0,30 -
Principala functie a colagenului in organism este de a conferi rezistenta si de a pastra integritatea structurala a tesuturilor in constitutia carora intra .Totodata,colagenul este unicul constituient al organismelor superioare care prezinta rezistenta la tractiune. 
Pe baza unor studii mai vechi, a dainuit multa vreme parerea ca in organism colagenul care se formeaza in cursul dezvoltarii ramane tot restul vietii. Aceasta revine la a spune ca pentru colagen nu ar exista o stare dinamica de reinnoire , asa cum exista pentru alte proteine. O serie de cercetari ulterioare au aratat insa ca in diverse procese normale (involutia uterului dupa nastere, vindecarea ranilor) si patologice (scorbut) colagenul este supus si el unor importante procese metabolice de biosinteza sau degradative. De altfel, cauzele mai multor, intre care si ateroscleroza, sunt explicate -in mare masura-prin modificari survenite in metabolismul colagenului. Bineinteles,acest metabolism implica biosinteza si degradarea colagenului (colagenoliza). Ambele procese sunt descrise in cele ce urmeaza.
a) Biosinteza colagenului. Acest proces este astazi bine cunoscut. El presupune parcurgerea a 10 etape ce se succed intr-o secventa bine ordonata si care permit trecerea de la aminoacizi liberi la fibrila de colagen. Aceste etape sunt: (1) asamblarea aminoacizilor; (2) hidroxilarea unor resturi de prolina (prolil) si de lizina (lizil); (3)formarea helixului; (4) glicozilarea; (5) expulzarea din celula; (6) transportul la fibrila in crestere; (7)transformarea procolagenului in colagen; (8)formarea aldehidelor; (9) formarea fibrilei; (10) stabilirea legaturilor incrucisate .
Unirea aminoacizilor are loc in fibroblasti, trecandu-se prin aceleasi etape prin care se biosintetizeaza toate proteinele. Este caracteristic insa faptul ca printre aminoacizii constituitivi predomina glicina (33%) reprezentand fiecare al treilea rest aminoacidic (X-Y-Gli)n .Intr-o masura mai mica (23%) se afla prolina iar intr-o proportie si mai redusa se gasesc doi aminoacizi atipici: hidroxiprolina si hidroxilizina: Acesti doi aminoacizi atipici provin din prolina si lizina iar hidroxilarea lor se face in prezenta anumitor enzime (prolilhidroxilaza si lizilhidroxilaza).In ceea ce priveste prolilhidroxilaza, s-a dovedit ca pentru a fi activa enzima necesita prezenta oxigenului molecular, a ionilor Fe2+ si a vitaminei C.(Intreg acest sistem functioneaza prin cuplare cu oxidarea ?-cetoglutaratului la succinat.)Se intelege, in aceste conditii,ca deficienta vitaminei C afecteaza hidroxilarea si-prin urmare-obtinerea unui colagen normal. 
Procesul de asamblarea al aminoacizilor decurge rapid;200 aminoacizi/minut.Aceasta inseamna ca biosinteza unei catene de 1000-1100 aminoacizi are loc in 5-6minute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Colagenul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!