Codul Deontologic Medical

Extras din referat Cum descarc?

<< Hippocrate din Cos, cel mai vestit medic al Greciei antice, considerat "Parintele Medicinei", s-a nascut in jurul anului 460 i.Chr. pe insula Cos (Arhipelagul insulelor Sporade) si a murit catre anul 370 i.Chr. in localitatea Larissa din Tessalia.
Nascut intr-o familie ce apartinea cultului lui Esculap (gr. Asclepios), zeul grec al medicinei, Hippocrate invata medicina sacerdotala si anatomia de la tatal sau, Heraclide. Paraseste insula sa natala si cutreiera tinuturile Greciei antice, Tracia, Tessalia si Macedonia ca medic itinerant, dobandind o solida reputatie ca practician. In jurul anului 420 i.Chr. se intoarce la Cos, unde fondeaza o scoala pentru viitori medici.
Numele lui este legat de Juramantul lui Hippocrate, un adevarat codice moral al unui medic in exercitarea profesiunii sale, dar a tratat in scrierile sale si probleme precum epilepsia, existenta fluidelor vitale, studii in domeniul ortopediei, chirurgiei, etc. >>
In tara noastra, Juramantul lui Hippocrate imbraca si o forma juridica, cea a Codului de deontologie medicala emis de catre Colegiul Medicilor din Romania (foto sigla), publicat in Monitorul Oficial nr. 418 din 18.05.2005. 
Acesta este un set de 129 de articole care guverneaza activitatea medicala romaneasca, reflectand normele de conduita in exercitarea profesiei de medic.
Din acest statut, mentionam cateva din cele mai importante articole conform carora:
O alta problema importanta o reprezinta secretul profesional medical. 
Acesta priveste viata personala a bolnavului si a familiei sale, probleme de diagnostic, prognostic, tratament.(art.15) In cazul in care pacientul isi exprima dorinta, secretul trebuie pastrat si fata de apartinatorii acestuia, si persista chiar dupa terminarea tratamentului sau decesul bolnavului (art. 16).
Secretul profesional trebuie pastrat de asemenea si fata de colegi, cadre sanitare si institutii medicale care nu sunt implicate in actul medical al pacientului. In comunicarile stiintifice, cazurile trebuie prezentate in asa fel incat identitatea bolnavului sa fie ascunsa. (art. 17, 18)


Fisiere in arhiva (1):

  • Codul Deontologic Medical.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!