Citocromii

Extras din referat Cum descarc?

Citocromii - generalitati 
Citocromii sunt proteine transportoare de electroni care contin grupari porfirinice cu fier, fiind prezenti numai in celulele aerobe. Unii sunt localizati numai in membrana mitocondriala interna, unde actioneaza secvential pentru a transporta electronii proveniti de la diferite sisteme ale dehidrogenazelor pana la oxigenul molecular. Alti citocromi se afla in reticulul endoplasmatic, unde joaca un rol important in reactiile de hidroxilare specializate. Toti citocromii sufera tranzitii reversibile de valenta Fe(II) - Fe(III) in timpul ciclului lor catalitic. Formele reduse nu pot fi oxidate de oxigenul molecular, cu exceptia citocromului terminal al respiratiei mitocondriale si anume citocromul a3 sau citocrom c oxidaza, care contine, de asemenea, cupru strans legat. In mitocondriile animalelor superioare, unde lantul respirator a fost cel mai bine studiat, cel putin cinci citocromi diferiti au fost identificati in membrana interna: citocromii b, c1, c, a si a3. Cel putin unul dintre acestia, citocromul b, se gaseste in doua sau mai multe forme. In plus fata de citocromii gasiti numai in membrana interna mitocondriala, un alt tip, citocromul b5, se gaseste in reticulul endoplasmatic.
Inelul porfirinic nu este prezent numai in diferite proteine cu hem, ci si in clorofila plantelor verzi. Porfirinele pot fi considerate ca si derivati tetrapirolici.
Porfirinele sunt denumite si clasificate pe baza substituentilor lantului lateral, de exemplu, etioporfirina, mezoporfirina, uroporfirina, coproporfirina si protoporfirina. Dintre acestea protoporfirinele sunt cele mai abundente. Protoporfirina contine patru grupari metil, doua grupari vinil si doua grupari de acid propionic. Se pot scrie 11 izomeri diferiti ai protoporfirinei prin pozitiile ocupate de substituientii de mai sus. Dintre toate, numai una singura se gaseste in natura si anume protoporfirina IX. Aceasta structura se afla in hemoglobina, mioglobina si in mai multi dintre citocromi.
Protoporfirina formeaza complecsi chelati quadridentati cu ionii de fier, magneziu, zinc, nichel, cobalt si cupru, in care metalul este legat prin patru legaturi coordinative. Un astfel de complex chelat al protoporfirinei cu Fe(II) se numeste protohem sau simplu hem; un complex similar cu Fe(III) se numeste hemina. In hem cei patru liganzi ai porfirinei formeaza un complex plan-patratic cu fierul. Pozitiile de coordinare 5 si 6 ale fierului sunt perpendiculare pe planul porfirinei. Cand pozitiile de coordinare 5 si 6 sunt ocupate, structura care rezulta este un hemocrom sau hemocromogen. In mioglobina sau hemoglobina pozitia a 5-a este ocupata de gruparea imidazolic a unui rest de histidina, iar pozitia a 6-a este fie neocupata (dezoxihemoglobina, dezoximioglobina), fie ocupat cu oxigen (oxihemoglobina, oximioglobina) sau cu alti liganzi, de exemplu, monoxidul de carbon.


Fisiere in arhiva (1):

  • Citocromii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!