Ce Inseamna Infectia cu HIV si SIDA

Extras din referat Cum descarc?

1. Scurt istoric
SIDA - Sindromul de Imunodeficienta Dobandita - a fost raportata pentru prima data in SUA in 1981 in Los Angeles si New York, la un grup de barbati la care s-a produs o epidemie de Pneumonie cu Pneumocystis Carinii si sarcom Kaposi in conditiile unei aparente stari de sanatate. In anul 1983, Dr. Luc Montagnier a izolat in ganglionii limfatici virusul imunodeficientei umane (HIV1). In 1986, in Africa de Vest a fost descoperit HIV2. Pentru ambele tipuri sunt valabile aceleasi cai de transmitere si aceleasi cai de protejare.
La numai un an de la primele descrieri ale bolii la adulti au aparut si primele cazuri de SIDA la copii, mai intai in SUA si apoi in Africa si Europa. La noi in tara, primul caz de SIDA a fost diagnosticat in anul 1985, la un adult homosexual.
SIDA a fost diagnosticata prima data cu zece-douazeci de ani inainte de a fi descoperita in SUA (poate chiar in anii '60): simptome asemanatoare cu cele ale SIDA au fost descoperite la unii locuitori ai tarilor vest-africane care au venit in Europa. S-a spus ca HIV ar fi ajuns in America prin Haiti, in urma unui schimb inter-cultural intre Zair si Insulele Caraibe. 
Apoi este posibil sa fi ajuns in New York prin intermediul mediilor homosexuale si al comunitatilor de consumatori de droguri, de unde s-a raspandit cu rapiditate in SUA, infectand alte comunitati homosexuale si de consumatori de droguri, in cadrul carora infectia beneficia de un climat ideal pentru raspandire. Persoanele bisexuale de sex masculin au transmis apoi infectia sotiilor si partenerilor sexuali, iar femeile, copiilor lor inca nenascuti.
ISTORIA HIV/SIDA 
- 1932: Considerat anul aparitiei infectiei cu HIV, originara din Africa.
- 1978: Barbati homosexuali din SUA si Suedia, precum si heterosexuali din Tanzania si Haiti, prezinta primele semne ale bolii care va fi numita mai tarziu SIDA.
- 1981: CDC (Center for Disease Control) publica primul raport despre cazuri de pneumonie, (pneumocystis carinii) si sarcomul lui Kaposi. In Franta sunt diagnosticate 17 cazuri ale aceleiasi maladii necunoscute. Termenul ales pentru a denumi noua boala este GRID. 
- 1982: Boala este denumita SIDA.
- 1984: Sunt stabilite Precautiile Universale.
- 1985: In Atlanta, Georgia are loc prima conferinta internationala privind SIDA.
- 1986: Elvetia incepe sa testeze produsele sanguine.
- 1987: AZT este aprobat ca primul medicament impotriva SIDA. Ministerul Sanatatii din SUA emite un raport despre SIDA in care solicita masuri de educatie sexuala si prevenire. 
- 1992: Primele rapoarte de terapie anti-virala combinata.
- 1993: Sunt revizuite definitiile cazurilor, astfel incat sa includa manifestari specifice femeilor. Celebrul balerin rus Rudolph Nuryev moare de SIDA. Primele tratamente cu AZT nu au efect.
- 1994: AZT este administrat femeilor gravide pentru a preveni transmiterea infectiei la fat.
- 1995: Este aprobat primul inhibitor proteazic.
- 1996: Regimurile triplu combinate reduc prezenta virala sub pragul detectabil, timp de cel putin 6 luni.
- 1998: o noua posibilitate de triterapie este anuntata la conferinta mondiala de la Geneva.
- 1999: Amprenavir prezinta rezultate bune la copiii peste patru ani.
- 2001: Prima sesiune speciala asupra SIDA a Natiunilor Unite.
- 2002: Femeile constituie 50% din cazurile mondiale de infectie HIV. Virusul se propaga rapid in randul populatiei din Africa, Asia, Caraibe si Europa de Est.
- 2003: 50 de milioane de persoane infectate cu HIV. 23 de milioane de morti.
2. Informatii generale despre HIV si SIDA
Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) este un agent patogen, care initial, ataca celulele din sistemul imunitar, multiplicandu-se in interiorul acestora si distrugandu-le, scazand astfel apararea naturala a organismului impotriva infectiilor si a bolilor. 
Cu dimensiuni extrem de mici, masurabile in microni si o structura biologica primitiva, virusul nu-si poate realiza singur metabolismul si de aceea paraziteaza celule gazda vii pentru a se putea inmulti. Celulele gazda pot fi din sange, ganglioni limfatici, din organele sexuale si celule ale sistemului nervos. Atacul principal este dat impotriva celulelor T4 (,,helper"). Acestea fac parte dintre globulele albe, razboinicii aflati in prima linie de aparare cu care organismul lupta contra invaziei microorganismelor (substante straine) care il pot imbolnavi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ce Inseamna Infectia cu HIV si SIDA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!