Caracteristici de suprafață pentru grefele vasculare

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Grefele vasculare sunt folosite in chirurgia transplantului vaselor de sange. Ele sunt utilizate fie cu scopul de a "petici" zonele ranite sau bolnave din artere, fie pentru inlocuirea unor segmente intregi ale arterelor mari, cum ar fi aorta de exemplu. Grefele vasculare artificiale sau protezele se clasifica dupa origine in biologice sau sintetice 
Grefele biologice pot fi:
u Xenograft- de la alte specii 
u Autograft - de la pacient 
Caracteristici biologice ale grefelor:
- Biocompatibile
- Rezistente la infectii
- Antitrombotice
- Durabile
Caracteristici de implantare:
- Tipodimensiuni diferite
- Sterilizare usoara
- Saturabilitate buna
- Flexibile la manipulare
- Fara scurgeri de sange
Materiale comerciale
Grefele vasculare pot avea forma textila si nontextila. Cele textile sunt din tereftalat de polietilena tesut sau tricotat. Cele netextile sunt fabricate in general din politetrafluoretilena expandata.Se mai folosesc materiale ca nailon sau poliamide, politetrafluoretilena neexpandata, poliacrilonitril, poliuretrani (cei mai folositi), polioxanona si elastina, PTFE impregnata cu carbon.
PTFE: Grefele de PTFE constau dintr-o
circumferinta aliniata, subtire si neregulata 
sub forma de membrane solide (asa-numitele noduri)
si un ,,meshwork" dens din fibrile fine cu rol de alungire intre noduri. 
Poliuretrani: Entuziasmul cu care acestia au fost
acceptati ca materiale pentru grefele vasculare
s-a bazat pe doua proprietati importante ale 
acestora: elasticitatea si usurinta de manipulare. 
Porozitatea a fost o parte integranta a grefelor 
PU la inceput, dar a fost in principiu inteleasa ca un element al permeabilitatii.
De asemenea, printer materialele comerciale in domeniu se mai numara si produse precum GORE Vascular Graft, Vascutek(R) Vascular Grafts, Bard(R) DeBakey(R) woven vascular grafts, HEMASHIELD GOLD VASCULAR GRAFTS, Carbon-impregnated IMPRA(R) Carboflo(R) vascular grafts, Spiral Flow(TM) Peripheral Vascular Grafts, Ultramax(TM) Vascular Grafts.
Caracteristici de suprafata
Pentru a se evita scurgerea sangelui prin ochiurile grefei, aceasta trebuie acoperita cu proteine de tipul colagenului/albuminei si, de asemenea, impregnata cu antibiotic pentru a preveni infectarea grefei. O caracteristica importanta a grefelor vasculare o reprezinta incarcarea suprfetei. Pentru a nu adera trombocite,suprafata trebuie sa fie incarcata negativ. Numeroase abordari s-au concentrat asupra limitarii tromocitogenicitatii, prin incorporarea in suprafata grefei a substantelor antiplachetare si anticoagulante si endotelizarea suprafetei luminale.
PTFE se caracterizeaza printr-un perete neted care este predispus la rasucire. Grefa Gore foloseste o tehnologie unica de legare covalenta pe suprafata grefei a heparinei care permite sangelui sa curga prin grefa si sa nu formeze trombusi sau cheaguri. Grefele vasculare Gelsoft se bazeaza pe impregnare cu gelatina hidrolizabila, trombogenicitate redusa, posibilitatea de impregnare cu antibiotice, precum si tratarea cu heparina. Inainte de a fi impregnata cu gelatina, fibrila clasica si structura nodulara a PTFE a putut fi observata cu ajutorul imaginilor SEM. Dupa impregnarea cu gelatina si reticulare, suprafata luminala a grefei a fost netezita, prezentand mici fisuri in suprafata datorita fibrilelor interioare ale grefei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristici de Suprafata pentru Grefele Vasculare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!