Cancerul Gastric

Extras din referat Cum descarc?

Cancerul gastric
Date statistice
Secolul XX s-a caracterizat prin incidenta inalta a cancerului in general si cu tendinta de crestere permanenta. Dupa prognosticul americanilor , toti cei nascuti dupa anul 1980, fiecare al 3-lea se va imbolnavi de cancer.
La rind cu incidenta in cestere a cancerului, in sturcutura morbiditatii oncologice se constata modificari permanente in rangul ocupat de localizarea cancerului. Nici o localizare a cancerului nu-si mentine locul. Dupa o perioada isi atinge apogeul pe care il mentine citi va ani apoi incidenta incepe sa scada. Probabil alte localizari isi accelereaza fregventa, fapt care asigura cresterea incidentei cancerului in general. Cauzele care deterimina aceasta situatie sunt diferite. In primul rind datorita progresului tehnic, se schimba caracterul agentilor cancerigeni. Se schimba loclizarea organului asupra caruia actioneaza agentii cancerigeni. Important ramine si modul de viata apopulatiei cu modificari specifice nivelului contemporan de tehnica si cultura, in primul rind aceasta se refera la alimentatie.
Una din varietatile maladiilor canceroase, ce prezinta un interes deosebit in practica chirurgicala este Cancerul gastric - care este o neoplazie relativ fregventa in toate tarile lumii. La noi in Republica, in structura morbiditatii oncologice, cancerul gastric cedeaza numai cancerului pulmonar, localizinde-se pe locul II si este cea mai fregvent intilnita in oncologia aparatului digestiv. La fel ca si in unele tari Europene si SUA, in Republica Moldova se inregistreaza o tendinta de diminuare a incidentei cancerul gastric. In ultimii 10 ani incidenta a scazut de la 16% in 1989, la 10,7% la 100000 populatie in 1999.
La barbati cancerul gastric ocupa locul II dupa cancerul pulmonar. La fememi locul III dupa cancerul mamar si a organelor genitale, afectin-d populatia de virsta mijlocie si inaintata.
Cancerul gastric poate fi caracterizat prin unele particularitati care nu favorizeaza depistarea precoce a maladiei ce ar putea impiedica problema tratamentului radical.
In primul rind cancerul gastric nu are tablou clinic specific, evaluind timp indelungat fara manifestari clinice, sau decurg sub masca altor patologii. Nu exista metode de examinare in masa a populatiei. Ca si 10-20 ani in urma, in stadiile I si II se depisteaza pina la 13% cazuri din bolnavii luati la evidenta anuala.
In decursul unui an, de la cancerul gastric decedeaza circa 50-55% bolnavi. Localizarea anatomica a stomacului in vecinatate cu ficatul, pancreasul, splina, vasele magistrale, cauzeaza afectarea timpurie a acestor organe. In asemenea conditii metodele de tratament sunt limitate, putin eficiente sau lipsite de efect.
Etiopatogeneza
Observatiile clinice si experimentale demonstreaza ca aparitia CG este rezultatul actiunii diferitor agenti cancerogeni: chimici, biologici si fizici.
Raspindirea neuniforma a CG in diferite tari se explica, probabil, prin actiunea cancerogena a legumelor si fructelor, care depind de caracterul solului, acesta continind diferite concentratii de cupru, mangan, magneziu, pesticide, ierbicide etc.
Factorii principali cu posibilitati de actiune cancerogena sunt: 
a) alimentatia bogata in hidrati de carbon (consumatorii de cereale - japonezii si de cartofi - polonezii);
b) modalitatea de pregatire si conservare a produselor alimentare (afumarea si sararea carnii, pestelui in grasimi incinse, la temperaturi inalte, ceea ce conditioneaza formarea benzpirenului, unuia dintre principalii cancerogeni);
c) actiunea nitrozaminelor, ce se intilnesc in vegetalele tratate cu fungicide, dar si in sucul gastric al fumatorilor;
d) nitritii in apa potabila si in alimentele conservate ar putea da nastere unor compusi de nitrozamine atit in alimente, cit si la nivelul stomacului;
e) nu este exclus rolul alcoolului;
f) afectiunile genetice (sindromul Gardner, polipoza familiala etc.);
g) modificarile imunologice: agamaglobulinemia X, hipoplazia timica, imunodeficiente cu hipoplazie hematopoetica, imunodeficiente cu trombocitopenie, imunodeficienia cu timom etc.,
h) sindroamele de fragilitate cromozomiala 
Maladiile precanceroase (preneoplazice)
Catre maladiile precanceroase ale stomacului se refera un sir de procese patologice ale mucoasei gastrice, dintre ele cel mai important rol le revine gastritelor cronice cu secretie redusa, boala ulceroasa, polipii gastrici etc.
Gastrita cronica. Dintre toate patologiile gastrice 50-60% sunt constituite de gastrita cronica. Cancerul gastric apare pe fondul gastritei la 5-10% de bolnavi. Bolnavii cu
gastrita cronica, indeosebi cei cu secretie hipo- si anacida trebuie sa fie supravegheati sistematic, cu efectuarea examenelor clinice, radiologice, endoscopice cu determinarea secretiei si prelevarea biopsiei nu mai rar de 2 ori pe an, realizindu-se asanarea acestei categorii de bolnavi. 
Boala ulceroasa a stomacului. Frecventa aparitiei CG in ulcer e de 2-25%. Mai des malignizeaza ulcerele - ulcerul cardiei si subcardiei, ulcerul curburii mari. Malignizarea ulcerului gastric se manifesta prin urmatoarele semne clinice: disparitia periodicitatii si evolutiei de ciclu al ulcerului, modificarea variata a durerilor, care devin permanente si mai putin intense, independente de perioada alimentarii. In cazul malignizarii ulcerului apar semne caracteristice radiologice si gastroscopice: transformarea dimensiunilor ulcerului, lipsa peristaltismului, marginile ulcerului nedeslusite, disparitia convergentei pliurilor mucoasei gastrice la o distanta de citiva centimetri (2-3 cm) de la marginea craterului ulceros, aparitia elementelor tumoroase in centrul defectului ulceros.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cancerul Gastric.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!