Cancerul de Col Uterin

Extras din referat Cum descarc?

Generalitati
Cancerul de col uterin (CCU) este o boala cronica grava, de mare importanta medico-sociala, cu evolutie foarte severa, mai ales cand este depistata in stadii avansate. 
Importanta afectiunii rezulta din faptul ca neoplasmul colului uterin reprezinta una din principalele cauze de deces al populatiei feminine, ocupand locul al doilea ca frecventa, pe primul loc situandu-se cancerul de san.
Cancerul colului uterin insumeaza 44% din totalul neoplaziilor genitale feminine, fapt ce justifica eforturile depuse pe plan national si international pentru studierea acestei maladii.
In Romania apar anual aproximativ 2800 de noi cazuri, 1500-1600 decese si peste 15000 de paciente inregistrate cu cancer de col uterin. Incidenta cancerului de col in Romania ultimilor ani a fost cuprinsa intre 21,29 0/0000 (1990) si 24,74 0/0000 (1996), ceea ce situeaza Romania pe locul doi in Europa. In acelasi timp Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea datorata cancerului de col.
In Europa, la fiecare 18 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin; 60.000 de cazuri noi sunt diagnosticate anual si 30.000 de femei mor in fiecare an, in urma complicatiilor acestei afectiuni.
Intre 1961 si 1996 s-a inregistrat o dublare a ratei mortalitatii specifice datorate cancerului de col (de la 7,99 0/0000la 13,8 0/0000), in special la varste cuprinse intre 25 si 34 ani (crestere continua si permanenta) 45 si 54 ani, 55 si 64 ani (o tendinta de descrestere a incidentei cancerului de col si o relativa stationare a evolutiei acestuia). Rata medie a cresterii mortalitatii datorate cancerului de col este de 0,15 0/0000 pe an.
Incidenta cancerului de col uterin pe grupe de varsta in perioada 1969-1993
Rata mortalitatii pe grupe de varsta in perioada 1950-1995
Colul uterin se poate examina cu usurinta clinic, colposcopic si citologic. In mod normal, toate aceste investigatii ar trebui sa conduca la descoperirea maladiei in faze incipiente (stadiul 0), care sunt vindecabile in proportie de 100%. Din nefericire, la noi in tara depistarea cancerului de col uterin in stadii curabile este nesatisfacatoare.
Screeningul consta in identificarea cancerului inainte de aparitia simptomelor. Acesta poate detecta cancerul intr-un stadiu precoce. Cand celulele tumorale sunt confirmate paraclinic, cancerul este mult mai usor de tratat. La momentul aparitiei simptomelor este posibil ca celulele maligne sa fie deja raspandite. Testele screening trebuiesc efectuate inca din momentul in care pacienta este asimptomatica. Daca rezultatul unui test screening este anormal este nevoie de investigatii suplimentare pentru a afirma sau infirma cancerul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cancerul de Col Uterin.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!