Boala Varicoasa

Extras din referat Cum descarc?

Boala varicoasa
Este o afectiune cronica definita printr-un proces de degenerare a peretelui venos caracterizata prin aparitia unor dilatatii venoase. 
Drenaj venos al membrelor inferioare implicit:
- sistemul venos profund ce dreneaza in vena femurala (cava inferioara)
- sistemul venos superficial dreneaza in cele doua vene safene (interna, externa), tributare retelei profunde.
Cele doua sisteme sunt unite prin vase comunicante care, ca si reteaua superficiala prezinta valvule ce impiedica refluxul dinspre sist. profund spre cel superficial.
Boala varicoasa
Cauze: varice esentiale - ortostatism prelungit (profesional)
- ereditate
- sex feminin (asociate indeosebi sarcinii: 
crestere presiune abdominala, congestie
venoasa, factori endocrini)
- obezitate 
varice secundare - simptomatice (tumori pelvine, ascita)
- posttrombotice (afectare ax venos profund)
posttraumatice
Din punct de vedere fiziopatologic, tulburarile hemodinamice ce provoaca 
in final boala varicoasa sunt provocate de insuficienta valvulei ostiale a safenei interne.
Refularea sangelui din sistemul venos profund in cel superficial provoaca o crestere a presiunii in acesta din urma. Permanentizarea acestei hiperpresiuni incarca excesiv circulatia profunda drenand in sens invers sangele, ceea ce cu timpul face ca si valvulele comunicantelor sa fie afectate. Astfel se ajunge in final la situatia de supraincarcare a sistemului superficial (prin insuficienta valvulara atat ostiala cit si a comunicantelor) care, in asociere cu afectarile peretelui venos duce la aparitia varicelor. 
Boala varicoasa
Fiziopatologia insuficientei venoase cronice (consecutiva bolii varicoase sau sindromului posttrombotic) are implicatii in special asupra zonei capilare. Afectarea microcirculatiei duce in principal la aparitia edemului. In timp acesta conduce la aparitia unei celulite indurative. Edemul, celulita si fibroza afecteaza si vasele limfatice, toate acestea conducand la aparitia dermatitelor, iar in final la ulcer varicos.
Anatomopatologic, leziunile cele mai intense sunt intalnite la nivelul sistemului venos superficial, varicele interesand cel mai frecvent traiectul safenei interne si mai rar cel al safenei externe. Microscopic se remarca hipertrofie si hiperplazie a musculaturii si a tesutului elastic. Fibroza invadeaza progresiv toate straturile peretelui ajungand la intima unde se produc procese de endoflebita ce predispun la tromboze.
Simptomatologie- debuteaza mult inainte de aparitia vizibila a varicelor, evoluand cu simptome polimorfe si nespecifice:
- jena la nivelul moletului, mai des in ortostatism prelungit
- parestezii locale (senzatii anormale- arsuri,furnicaturi,amorteli) 
- dureri moderate in gamba, mai ales in pozitie sezinda
- discret edem gambier dupa ortostatism
Boala varicoasa
Varicele constituite se prezinta ca pachete varicoase, vermiculare, dilatate, neregulate, cuprinzand de obicei traiectul safenei interne (initial la nivelul gambei si apoi la coapsa) si mai rar traiectul safenei externe. Coexistenta si intrepatrunderea celor doua dau aspectul de varice nesistematizate. 
Palparea varicelor determina golirea digitala si reumplerea lor rapida la depresiune; pot de asemenea sa apara sub forma de cordoane dure. Edemul premaleolar este de asemenea prezent (seara initial si apoi cvasipermanent la instalarea insuficientei venoase cronice). Modificarile tegumentare de vecinatate (ingrosate, hiperpigmentate) apar in stadii tardive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Boala Varicoasa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!