Boala Marek

Extras din referat Cum descarc?

Boala Marek este cea mai raspandita boala limfoproliferativa a gainilor produsa de un herpesvirus, foarte contagioasa caracterizata clinic prin tulburari generale, neurale si oculare evoluand acut sau cronic iar morfopatologic prin procese inflamatorii si proliferative cu aspect tumoral in nervii periferici, glandele endocrine, iris, organele viscerale, muschi si piele, producand mortalitate, in special la varsta 8-22 saptamani sau pierderi economice grave prin confiscari.
Etiologie
Virusul BM face parte din familia Herpesviridae, subfamilia Alphaherpesviridae, genul Marek's disease-like viruses cu trei specii: 
- Gallid herpesvirus3 
- Gallid herpesvirus 2
- Maleagrid herpesvirus 1 (turkey herpesvirus)
Dintre acestea numai tulpinile apartinand speciei Gallid herpesvirus 2 sunt virulente si oncogene, cauzatoare de boala Marek
Particulele virale ale agentilor etiologici ai bolii Marek pot fi observate de obicei in nucleu (rareori pot aparea si in citoplasma celulelor din culturi de tesuturi)
Cele trei serotipuri au aceeasi strucura a genomului: ADN ce contine regiuni lungi si regiuni scurte de secvente nucleotidice, ambele incluse in regiuni similare ce se repeta, fiind complementare.
Exista trei tipuri distincte de interactiuni virus-celula gazda, in cazul virusurilor bolii Marek:
- tipul neoplazic: cu celule tumorale ce contin genomul viral, boala putand fi transmisa prin celule tumorale intacte
- tipul abortiv, cu celule care contin numai antigen viral, lipsid virusul complet, aceste celule fiind supuse necrobiozei si incapabile de a sintetiza virioni infectiosi
- tipul productive, in celulele epiteliului foliculilor plumiferi, acesta fiind de fapt singurul loc din organismul gainilor unde se sintetizeaza constant virus complet.
Tulpinile patogene de MDV izolate in teren, serotipul 1, pe baza oncogenitatii au fost clasificate in trei patotipuri:
1. virulent (vMDV)
2. foarte virulent (vvMDV)
3. foarte virulent plus (vv+MDV)
Sunt recunoscute si descries 3 forme ale infectiei cu virusul MDV:
1. infectia deplin productiva, care apare in epiteliul foicular plumifer si are ca rezultat dezvoltarea virionilor cu invelis, pe deplin infectiosi. Apare in unele celule limfoide si epiteliale de la gaini si in majoritatea celulelor cultivate unde antigenii sunt produsi, dar virionii nu sunt inveliti si astfel sunt neinfectiosi.
2. infectia latenta este al doilea tip de infectie, neproductiva, care apare predominant in celulele T, probabil fiind necesara formarii tumorii de catre MDV
3. infectia "care transforma" si care apare numai in limfocitele gainilor infecatte cu tulpini virulente de MDV; este caracterizata prin expresia limitata a genomului MDV; dupa infectia cu MDV puii de gaina devin purtatori de virus pe care il elimina persistent in mediul exterior.


Fisiere in arhiva (1):

  • Boala Marek.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!