Boală de reflux gastro-esofagian și hernie hiatală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Recomandarile de mai jos sunt orientative, ele trebuind a fi adaptate tolerantei individuale si bolilor asociate de care sufera fiecare pacient in parte.

Daca doriti un regim individualizat starii Dumneavoastra de sanatate, contactati-ne informandu-ne despre afectiunile de care suferiti si unde sa va trimitem recomandarile.

Dormiti cu capul mai ridicat (prin adaugarea unei perne in plus sau prin inclinarea patului cu 15? fata de planul orizontal. Evitati dormitul in decubit ventral (pe burta).

Evitati centurile, corsetele sau imbracamintea prea stransa pe trup.

Simptomele pe care le aveti sunt favorizate de obezitate, constipatie si tuse, motiv pentru care tratati toate aceste afectiuni.

Evitati pranzurile abundente (sunt de preferat 5-6 mese/zi dar mai reduse cantitativ).

Evitati cinele copioase si nu va culcati mai repede de 1-2 ore de la ultima masa.

Mancati in liniste si fara graba. Cautati sa nu fiti prea obosit sau nervos cand va asezati la masa.

Mestecati bine hrana si daca este cazul tratati-va dantura.

Retineti alimentele care v-au facut rau in trecut si ocoliti-le de fiecare data, fara imprudente.

Reduceti cantitatea de grasimi din alimentatie.

Nu mancati dulciuri concentrate pe stomacul gol.

Excludeti din alimentatie ciocolata, cacaoa, condimentele, sucurile de citrice, sucurile si supa de rosii, supele de carne, prajelile si rantasiurile.

Retineti ca alcoolul, fumatul, cafeaua si ceaiul veritabil sunt strict interzise. La fel si Coca-cola sau Pepsi-cola. Sunt contraindicate si alte bauturi carbo-gazoase (apa minerala, sucurile acidulate, berea, sampania, etc.).

Evitati aspirina, salicilatii, fenilbutazona, cortizonul (prednisonul) si alte medicamente antiinflamatoare, antireumatice, antitermice si antalgice (impotriva durerilor de cap, dinti, articulatii, etc.).

Excludeti (cand este posibil si doar dupa consultarea medicului Dumneavoastra) medicamentele care scad presiunea sfincterului esofagian inferior si favorizeaza refluxul sucului gastric dinspre stomac.

Nu uitati ca in cazul bolii de care suferiti, alaturi de medicamentele prescrise de medicul Dumneavoastra, masurile igieno-dietetice enumerate anterior reprezinta un mijloc terapeutic la fel de important.

hernie hiatala

GENERALITATI

O hernie apare in momentul in care tesuturile din interiorul abdomenului se exteriorizeaza printr-un orificiu al musculaturii peretelui abdominal. In momentul in care hernierea se realizeaza spre cavitatea toracica, aceasta se numeste hernie hiatala.

Exista trei tipuri de hernie hiatala: prin alunecare, paraesofagiana si mixta. Hernia hiatala prin alunecare este cea mai comuna si in general nu este grava. Hernia paraesofagiana si cea mixta pot dezvolta complicatii, fiind astfel mai grave.

CAUZE

Limita dintre abdomen si torace este formata dintr-un muschi subtire numit diafragm. Trecerea esofagului (un tub muscular ce face legatura intre faringe si stomac) prin diafragm se face printr-un orificiu numit hiatus.

Hernia hiatala apare in cazul slabirii musculaturii si tesutului conjunctiv de la nivelul hiatusului. In cazul herniei prin alunecare, o mica portiune din stomac aluneca spre torace prin diafragm si se pozitioneaza deasupra abdomenului in cavitatatea toracica. Sfincterul esofagian, care delimiteaza esofagul de stomac, se pozitioneaza de asemenea deasupra diafragmului.

SIMPTOME

De obicei nu apar simptome in cazul herniei prin alunecare.

Daca totusi apar, acestea sunt cauzate de aciditatea de reflux (adica refluxul sucului gastric din stomac spre esofag), datorita slabirii sfincterului esofagian. Simptomele refluxului gastro-esofagian includ urmatoarele:

- arsura retrosternala, acompaniata de caldura si durere. Apare postprandial, in pozitia culcat sau la aplecarea in fata. In termeni medicali se numeste pirozis.

- gust acru sau sarat in gura. Se datoreaza de asemenea refluxului de acid din stomac in esofag. De obicei acompaniaza pirozisul, insa se poate sa fie singurul simptom uneori.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Boala de reflux gastro-esofagian si hernie hiatala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 445 cuvinte
Nr caractere:
8 333 caractere
Marime:
31.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
afectiuni, boala, remedii
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!