Biochimia sângelui

Extras din referat Cum descarc?

Sangele este un tesut lichid, compus dintr-o parte lichida (plasma - 55%) si una solida(elemente figurate -  45 %), care circula intr-un sistem inchis (sistemul circulator). Celulele sangelui nu sunt imobilizate, ci ele "plutesc" intr-un lichid vascos (plasma). Sangele este un tesut lichid de origine mezenchimala, format dintr-o substanta fundamentala interstitiala, plasma, in care se gasesc elementele figurate. Raportul dintre volumul plasmei si cel al elementelor figurate se determina cu ajutorul hematocritului.
Termenul de hematocrit exprima relatia procentuala dintre volumul elementelor figurate si cel al plasmei, sau doar volumul procentual al elementelor figurate. La om, media valorilor hematocritului este de 46 / 54 ( sau 46% ).
Hematopoieza ( formarea sangelui )
Reprezinta procesul de formare a elementelor figurate sanguine: hematii (eritrocite), leucocite, trombocite pornind de la celula stem si are rolul de a mentine homeostazia elementelor sanguine. Opusa hematopoiezei este hemoliza sau functia martiala, fenomen care se petrece in mod normal in splina si care consta in distrugerea globulelor rosii imbatranite
Presupune proliferarea (proliferarea mitotica a celulelor in organele hematopoietice), diferentierea (maturatia precursorilor celulelor sanguine mature) si punerea in circulatie (trecerea din organele hematopoietice in sange).
Celulele sangvine provin din celulele stem din maduva hematopoietica. Celulele stem nu au pe suprafata lor determinanti antigenici. De aceea celulele stem sunt folosite pentru a introduce in organism anumite gene care sunt absente in diverse maladii.
Hematopoieza este procesul care asigura formarea si reinnoirea continua a celulelor sangelui periferic. In general se pastreaza un numar relativ constant de celule circulante iar hematopieza permite si ajustarea necesitatilor organismului de anumite tipuri celulare la un anumit moment dat. Astfel, in hemoragii este crescuta sinteza de hematii, in infectii este crecuta sinteza de granulocite etc.
Fiecare celula matura din sange provine dintr-un precursorcomun -celula stem pluripotenta (CSP).
Cuprinde la randul ei mai multe procese:
- eritropoieza -  formarea eritrocitelor;
- leucopoieza -  formarea leucocitelor;
- trombocitopoieza -  formarea trombocitelor.
1.Volumul sanguin total ( volemia )
Reprezinta cantitatea totala a sangelui circulant care ocupa la un moment dat toate componentele aparatului cardiovascular: cavitati cardiace, artere, vene si capilare.
Cantitatea totala de sange din organism este de 1/12 din greutatea corpului (5- 7,5 %). Un adult cu o greutate de 70 kg are in medie 5 -  5,5 L de sange din care aproximativ 2/3 sunt in circulatie, restul de 1/3 sub forma de rezerva in ficat, splina, glande endocrine, etc., la care se apeleaza :
- in conditii fiziologice pentru asigurarea unui aport crescut de O2 , in cazul efortului fizic crescut;
- patologic, in pierderi masive de sange.
Hipervolemia -  cresterea cantitati de sange circulant. Se intalneste in retenti hidro -  saline, post transfuzional, consum excesiv de sodiu. Se manifesta prin crestere in greutate, edeme locale sau ascita.
Hipovolemia -  scaderea volumului sanguin intalnita in deshidratari puternice (transpiratii), varsaturi, diaree, arsur intinse, anemii severe, hemoragii masive, apor insuificent de lichide.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biochimia sangelui.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/S%C3%A2nge
https://www.google.com/
Hematologie clinica -  Editura medicala


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!