Beneficiile consumului de pește și contraindicații

Cuprins referat Cum descarc?

-  Introducere
-  Beneficiile consumului de peste
-  Precautii privind consumul de peste
-  Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Pestele constituie una din cele mai valoroase produse alimetare datorita continutului in proteine complete ,in lipide cu un grad mare de nesaturare a acizilor grasi a continutusui ridicat in vitamine lipo si hidrosolubile si a concentratiei mari de bioelemente minerale din cele mai pretioase.
Omul secolului XXI a inceput sa inteleaga mai bine si mai constient ca pestele si produsele sau subprodusele obtinute de la acesta trebuie tratate cu mai multa atentie, in conditiile in care proteina de origine animala provenita din mediul acvatic are un rol deosebit de important pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatii organismului. 
Beneficiile consumului de peste
Carnea de peste contine atat de multi nutrienti importanti, inclusiv proteine, incat, asa cum apreciaza si nutritionistii, ar trebui sa constituie un segment major al hranei noastre zilnice.
Trebuie sa facem precizarea ca o singura portie de peste de 100 g, furnizeaza intre o treime si jumatate din necesarul de proteina zilnic. 
Majoritatea pestilor au si un continut ridicat de vitamina B12, vitala pentru un sistem nervos sanatos si de iod, necesar bunei functionari a glandei tiroide. 
Astazi se cunoaste ca un consum ridicat de carne de peste are un rol benefic asupra sanatatii omului prin ajutorul pe care il da aceasta organismului in fortificarea lui pe de o parte, iar pe de alta parte, in minimalizarea aparitiei maladii lor cardiovasculare, prin scaderea nivelului total de colesterol, prin reducerea nivelului de trigliceride, prin faptul ca modereaza raspunsul inflamator si imbunatateste metabolismul carbohidratilor. 
De asemenea, consumul de carne de peste are efecte benefice in tratamentul gutei, artritelor reumatoide, psoriazisului, in prevenirea diferitelor forme de cancer, alina migrena si nu in ultimul rand, este destul de util diabeticilor.
Cercetarile recente au demonstrat ca acizii grasi nesaturati de tip Omega 3, derivati in special din pestii care traiesc in apele reci, actioneaza asupra sangelui in mai multe moduri, in sensul de a ajuta organismul uman in minimalizarea potentialului maladiilor de orice fel. Iata de ce, dietele bogate in grasimi provenite de la organismele acvatice, protejeaza si previn organismul uman de o serie de maladii cardiovasculare. 
Uleiul de peste are in continutul sau acizi grasi nesaturati cu lanturi lungi de atomi de carbon, dintre care cei mai importanti par a fi acidul eicosopentaenoic si acidul cocosohexaeonoic, care sunt implicati in sinteza prostaglandinelor, substante reglatoare a numeroase procese biochimice. 
Prostaglandinele sunt direct implicate in raspunsul privind functionalitatea aparatului cardiovascular, reduc nivelul colesterolului si al trigliceridelor, impiedica agregarea trombocitara si astfel scade riscul de arteroscleroza, hipertensiune arteriala si infarct miocardic. 
Prostaglandinele reduc vascozitatea sangelui si contribuie la imbunatatirea conditiilor de circulatie sanguina, de asemenea, ele cresc aportul de oxigen al tesuturilor. 
Majoritatea nutritionistilor cred ca acizii grasi de tip Omega 3 din peste sunt cei care ajuta la protectia impotriva tulburarilor cardiace si circulatorii. Se apreciaza ca acesti acizi de tip omega 3 reduc riscul de tromboza si pot totodata ameliora circulatia din vasele mici de sange. De asemenea, unele studii arata ca ei amelioreaza unele simptome ale psoriazisului si ale altor multe afectiuni inflamatorii. 
Acizii grasi Omega 3 sunt esentiali pentru dezvoltarea sanatoasa a ochilor si a sistemului nervos central. O recomandare utila este facuta de medici pentru utilizarea acestor aminoacizi de femeile insarcinate. 
Specialistii din U.E. recomanda pentru combaterea bolilor cardiovasculare un aport de acizi grasi omega 3 de 0,2 g/zi, aproximativ 1,5 g pe saptamana. 
Conform unor statistici mondiale, in vederea protejarii sanatatii, ar fi oportun sa se consume carne de peste in cel putin doua zile pe saptamana. 
Dupa cum este cunoscut, la diabetici riscul aparitiei bolilor cardiovasculare este de 5 ori mai mare, fata de cei care nu sunt afectati de acest diagnostic. La cei care consuma peste mai frecvent sau alte organisme acvatice, se constata un nivel scazut al lipidelor din sange si o toleranta normala la glucoza si riscuri mult mai mici. 
Cercetari recente americane au ajuns la concluzia ca un consum ridicat de peste si alte organisme acvatice, poate preveni cancerul mamar si el al intestinului gros, unele dintre formele cele mai frecvent intalnite in ultimul timp la om. 
Pe baza celor mentionate, exista astazi o reconsiderare totala a omului fata de consumul carnii de peste, care cunoaste un salt semnificativ, aceasta fiind considerata un aliment tot mai important pentru om.


Fisiere in arhiva (1):

  • Beneficiile consumului de peste si contraindicatii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!