Avitaminoze hipovitaminoze toxiinfecții alimentare

Extras din referat Cum descarc?

Vitaminele sunt factori deosebit de importanti, necesari in cantitati mici sau foarte mari, zilnic cateva miligrame sau micrograme, pentru buna functionare a organismului si mentinerea sanatatii. La copii si adolescenti unele stimuleaza cresterea, in special in inaltime. Intervin si in reglarea diverselor metabolisme si a unor functii ale organelor si sistemelor din organism. Unele au relatii functionale cu glandele endocrine, iar altele indeplinesc si actiuni fiziologice specifice fiecarei vitamine, ceea ce face, in caz de carenta sau de exces vitaminic, sa apara boli sau tulburari caracteristice.
Se cunosc 24 vitamine clasificate in: vitamine liposolubile (A, D, E, F, K) si vitamine hidrosolubile, cu doua grupe: 1) grupa B cu 17 vitamine si 2) grupa C cu doua vitamine.
Carentele vitaminice - Avitaminoza sau Hipovitaminoza - pot fi induse de: aport vitaminic alimentar absent sau insuficient, asociat sau nu cu sinteza insuficienta sau absenta a unor vitamine sintetizate in organism; rezorbtie deficitara in intestin (in caz de diaree cronica sau alte boli ale intestinuluim, in boli hepatobiliare s.a); cresterea nevoilor in unele boli sau in covalescenta lor.
Hipervitaminoza, indusa de un aport vitaminic mare sau foarte mare, este exceptionala, chiar imposibila pentru unele vitamine; este produsa de un consum mare de vitamine prin produse medicamentoase.
Diagnosticul de Avitaminoza si Hipervitaminoza se formeaza pe baza istoricului imbolnavirii si a simptomelor prezentare de bolnav si se precizeaza prin test clinic: disparitia si reaparitia simptomelor la suprimarea sau administrarea vitaminei banuite, sau prin teste de laborator specifice.
VITAMINA A
Avitaminoza si hipovitaminoza. Simptome: piele uscata, cenusie, cu descuamatie si hiperkeratoza ("bobite" mici care dau aspect de "razatoare"); par uscat, sfaramicios; unghii striate longitudinal; infectii oculare, cutanate, respiratorii; anorexie; stagnarea cresterii. Cand carenta se prelungeste, dupa 3 saptamani pana la cel mult 3 luni, se adauga manifestarii oculare (scaderea acuitatii vizuale la lasatul serii, accident survenind adeseori primavara, uneori ca singura manifestare; uscarea corneei si conjunctivei, secretie lacrimala vascoasa; ramolirea, ulceratia si perforarea corneei). Daca se administreaza la timp doza necesara de vitamina, totul intra in ordine. Daca s-a produs ulceratia corneei, vederea poate fi compromisa.
VITAMINELE D
Sunt utilizate in medicina: vitamina D2 (calciferol) si vitamina D3 (colicalciferol).
Carenta survine la copilul caruia nu i s-a administrat vitamina D incepand de la ziua a 7-a la a 10-a de viata si pana la 2 ani, in doze si ritm prescrise de medic. Dar administrarea este posibila si mai tarziu, la copilul mare, chiar si la adult.
Avitaminoza si hipovitaminoza se manifesta prin rahitism, simptomul decalcifierii osoase aparand de obicei intre lunile a 3-a si a 6-a de viata, fiind mai evidente intre 6 si 12 luni; rareori debuteaza dupa 2 ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Avitaminoze Hipovitaminoze Toxiinfectii Alimentare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!