Aspecte Ale Cariei Explozive La Pacientii Cu Tulburari Imune Caz Clinic

Extras din referat Cum descarc?

Diferite situatii clinice si tratamente medicale conduc la imunosupresarea organismului. Majoritatea pacientilor care solicita un tratament stomatologic fac parte dintre cei care au suferit un transplant de organ, transplant de maduva osoasa si pacienti supusi unui tratament imunosupresor cu agenti corticosteroizi si chemoterapici. Deficientele imunologice pot fi prezente in unul sau mai multe din cele patru sisteme de aparare ale organismului contra antigenelor: Bolile sistemului imun pot fi secundare: Unei anomalii embrilogice (ex. sindromul Di George); Unui defect enzimatic (ex. Granulomatoza cronica); Consumului de droguri; Neoplasmelor; Malnutritiei; Insotesc unele boli generale ca: rubeola, lepra, tuberculoza, boala Hodgkin, leucemia acuta, leucemia cronica; Bolii autoimune ca: lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoida, hepatitta cronica activa, dermatomiozita, anemia pernicioasa, anemia hemolitica Combs, sindromul Sjogren, sarcoidoza, AIDS etc; Starile cu pierdere proteica: sindromul nefrotic, enteropatia cu pierdere proteica; Diabet, ciroza alcoolica; Splenectomie; Imbatranire. Informatia imunologica la anitigenii placii se stabilizeaza la varsta de 17-24 ani, iar raspunsurile imune in raport cu coloniile bacteriene din placa raman stationare in decada a treia si a patra de viata, explicand si mentinerea stationara a morbiditatii prin carii dentare la aceste varste. Dupa aceste decade se asista la depresia treptata a raspunsurilor imune.
Aceasta poate fi una din explicatiile aparitiei cariilor acute sau explozive mai frecvent la varsta copilariei si dupa o anumita varsta. Exploziile de carii la imunodeficienti au fost doar semnalate, dar raman inca insuficient studiate.
Scopul principal al conduitei terapeutice la astfel de pacienti consta in prevenirea si tratamentul infectiei ce le poate pune viata in pericol. Principalele surse de infectii la nivelul cavitatii orale sunt reprezentate de bacterii, virusi si fungi.
Manifestarile orale sunt reprezentate de: infectii recurente ale gatului; ulceratii ale mucoasei orale; infectii cu virus herpetic; candidoza orala; gingivite grave; carii explozive.
Cu toate ca aceste manifestari orale nu sunt grave in raport cu manifestarile sistemice ale bolii, ele sunt de mare ajutor in diagnosticul precoce al bolii. Boala carioasa, fiind provocata de bacteriile din placa dentara (in lipsa lor nu se dezvolta) este influentata de diversele imunodeficiente.
In urma studiilor efectuate s-a observat aparitia cariilor explozive in cazul pacientilor cu: sindromul Sjogren; neutropenia ciclica; hipogammaglobulinemie Bruton X-legata unde IgA, IgM, IgG sunt deficiente, iar IgE si IgD sunt absente; sindromul Di George; sindromul Wiskott-Aldrich; imunodeficienta combinata grava; imunodeficienta comuna.
Cele mai frecvente deficiente imunologice cu repercusiuni asupra sistemului saliva-dinte-pulpa, care tulbura in ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Ale Cariei Explozive La Pacientii Cu Tulburari Imune Caz Clinic
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!