Asistenta Sociala - Componenta a Sistemului de Protectie Sociala

Extras din referat Cum descarc?

1.Istoricul asistentei sociale
Asistenta sociala reprezinta componenta protectiei sociale care, prin reglementari juridice, pune in aplicare programe nationale si regionale in vederea sustinerii unor ajutoare, indemnizatii, alocatii si servicii sociale destinate familiilor cu copii, varstnicilor, copiilor si adultilor cu deficiente si altor categorii de persoane aflate in dificultate sau in situatie de nevoie. Nevoia sociala pentru unele persoane poate fi stabilita ca un ansamblu de nevoi a caror satisfacere trebuie considerata ca fiind necesara pentru asigurarea unui nivel minim de trai in concordanta cu cel al membrilor comunitatii. Daca nevoile fundamentale nu pot fi satisfacute -hrana, imbracaminte etc. - inseamna ca avem de-a face cu saracia. In mod frecvent termenul de asigurari sociale se substituie celui de asistenta sociala. Daca sistemul asigurarilor sociale este un sistem contributiv la care participa angajatorii si angajatii, sistemul de asistenta sociala este un sistem de ajutorare finantat de la bugetul de stat si bugetele locale, in interesul persoanelor care nu sunt apte de munca si nu dispun de mijloacele necesare traiului.
Primele inceputuri ale asistentei sociale in Romania au fost semnalate ca de altfel in toate celelalte tari ale lumii, sub forma unor actiuni caritabile, filantropice, cu un caracter profund religios, dezvoltandu-se secole de-a randul in jurul manastirilor. 
In anul 1929 se infiinteaza Scoala Superioara de Asistenta Sociala ,,Principesa Ileana" din Bucuresti, sub coordonarea directa a Institutului Social Roman, cu aprobarea Ministerului Sanatatii si al Ocrotirilor Sociale. La inceput, intreg programul de studii pentru asistentii sociali (de 4 ani pana in 1959 si de 3 ani din 1959 pana in 1969), precum si modulul practicii de specialitate au fost gandite, indrumate si organizate in cadrul Institutului Social Roman. Profesorul D. Gusti, initiatorul asistentei sociale in Romania, impreuna cu Ministrul Sanatatii si al Ocrotirilor Sociale, dr. Iuliu Moldovan, cu directorul Institutului de Statistica, Sabin Manuila, si cu Directoarea Scolii de asistenta sociala, Veturia Manuila, au elaborat planul de invatamant si occidentale cu o bogata experienta in asistenta sociala. Astfel conceputa ca forma de invatamant, asistenta sociala a beneficiat de toate avantajele unei profesii noi, fara nici o incarcatura ideologica a trecutului. Ea s-a fundat, de la inceput, pe standardele de varf ale profesiei. Oricum, in procesul complex de reforma sociala cerut de tranzitie rolul asistentului social a fost si este unul crucial si in continua crestere. Asimiland experienta de varf a SUA si a Europei, ei au imprimat o orientare puternic originala, posibila datorita efortului urias de cercetare sociologica dezvoltata in Romania. 
Asistenta sociala dezvoltata rapid dupa 1990 a avut mai degraba un caracter fragmentat, constituit mai ales in jurul unor situatii de criza, fara prioritati clar stabilite.
In prima perioada dupa 1990 sistemul de asistenta sociala urmarea asigurarea unei protectii minimale legislatia adoptata in aceasta perioada avand in vedere dezvoltarea unui sistem de beneficii pentru depasirea perioadei de tranzitie catre o economie de piata.
De asemenea, incercarea de descentralizare rapida care a avut loc mai ales dupa 1997 a generat incoerenta organizationala, costuri sociale ridicate, si a scazut capacitatea de supervizare si control, in acelasi timp functionand mai multe institutii de coordonare pe domenii sectoriale cum sunt copiii in dificultate, persoanele varstnice, persoanele cu handicap etc. 
In regimul socialist din Romania, asistenta sociala a avut unul dintre cele mai dramatice destine. Intreaga atitudine a regimului socialist fata de asistenta sociala a demonstrat o neintelegere structurala a rolului acesteia, mai mult chiar, o respingere fundamentala a ei.
Dezvoltarea programelor de asistenta sociala dupa 1989 a avut, din punctul de vedere al configuratiei institutionale, o directie specifica. Existau de la inceput doua mari optiuni posibile. Prima era de a dezvolta puternic rolul de elaborare a conceptiei politice si de coordonare a Departamentului de asistenta sociala din cadrul MMPS si de diversificare rapida.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asistenta Sociala - Componenta a Sistemului de Protectie Sociala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!