Aparatul respirator

Extras din referat Cum descarc?

Aparatul respirator este alcatuit din totalitatea organelor care asigura mecanismul respiratiei: al ventilatiei pulmonare, ca si al schimburilor de gaze de la nivelul alveolelor pulmonare hematoza. Acestea sint: caile respiratorii superioare (cavitatile nazale si faringele), cele inferioare (laringe, trahee si bronhii) si plaminii, ca organe principale ale actului respirator.Organele aparatului respirator au o origine comuna cu cele ale aparatului digestiv. Caile respiratorii superioare iau nastere din extremitatea cefalica o intestinului primitiv, iar caile respiratorii inferioare si piaminii, din endodermul intestinului anterior, prin mugurele laringotraheal . Acest mugure da nastere laringelui, traheei si celor doua bronhii primitive din extremitatea carora se vor dezvolta cei doi plamini in sens lateral. Acolo iau nastere si cavitatile pleurale, in care plaminii, in dezvoltarea lor, se acopera de mezoteliul celomic, ce va da nastere seroaselor respective.
CAILE RESPIRATORII EXTRAPULMONARE sint reprezentate de fosele nazale, faringe, laringe, trahee si bronhiile primare.
Nasul si cavitatea nazala formeaza primul segment al acestui aparat. Nasul, formatiunea mediofacrala cu caracteristici specifice fiecarui individ si cu dublu rol functional (respirator si olfactiv) imbraca forma unei piramide cu baza in jos. Este alcatuit dintr-un schelet osteocartilaginos compus din oasele nazale, cartilajele laterale, cartilajele aripii nasului (alare mari si mici), ca si altele accesorii, mai mici. La exterior este acoperit de un strat de muschi superficiali -- pielosi -- si tegumente, iar la interior, captusit de mucoasa nazala, cu exceptia vestibulului captusit de tegument. Nasul pre!zinta o cavitate nazala care este impartita de un perete median (sepf nazal) in doua cavitati, numite fose nazale. Septul nazal este format din lama per!pendiculara a etmoidului si osul vomer (sept osos), care se continua anterior cu septul cartilaginos, pina la virful nasului (apex nasi), unde se termina cu septul fibros, mobil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparatul respirator.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!