Alimentele și importanta lor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Suntem cu totii convinsi ca nu vom trai o vesnicie aici, pe pamant, dar cat vom exista sa incercam sa traim mai bine si sanatosi, protejandu-ne impotriva factorilor nocivi.

Conform declaratiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO), sanatatea este o stare de bine, din punct de vedere fizic, mental si bunastare sociala totala si, nicidecum lipsa unei boli sau infirmitati. Noi pretuim viata si suntem in cautarea sensului existentei umane.

Factorii majori care afecteaza sanatatea:

- 10% conditii sociale;

- 8% conditii medicale;

- 7% conditii climatice;

- 15% factori ereditari;

- 60% stilul de viata.

Contaminarea alimentelor se face din:

(1) Pesticidele reziduale si ingrasamintele din fructe, legume, seminte si alte alimente;

(2) Aditivi, pigmenti, si esente din alimentele instante si semi-preparate;

(3) Anticorpii, hormonii, etc. din substantele animale;

(4) Degradarea principiilor nutritive in timpul gatitului;

(5) Poluarea mediului si a aerului (gazele de deversare industriale, poluarea caminului cauzata de diverse materiale de constructie de interior);

(6) Poluarea sursei de apa: apa de deversare industriala, acumularea microbilor, ingrasaminte, pesticide, gunoiul alb, poluarea in timpului procesului de incalzire, apa potabila necontrolata;

(7) Poluarea provocata de serviciile moderne: televiziunea, radio, cablurile de inalta tensiune, microundele, calculatoarele, telefoanele mobile, pagerele, reflectarea puternica a luminii, si radiatiile de frecventa joasa, toate afecteaza sanatatea;

(8) Poluarea fonica (zgomotele facute de automobile, masini, motoare, vocile umane, etc. ne irita si nu ne putem concentra din cauza lor).

Standardele de sanatate

Sanatatea presupune o dieta echilibrata, somn suficient, exercitii fizice moderate si sanatate mentala.

O persoana sanatoasa poseda urmatoarele caracteristici:

1. Multa vigoare, abilitatea de a manevra cu usurinta presiunile vietii zilnice fara a deveni foarte stresat, si capacitatea de a face tot ceea ce isi doreste;

2. Optimism cu o atitudine pozitiva, dorinta de a-si asuma responsabilitatea actiunilor intreprinse, autodisciplina si compasiune fata de ceilalti;

3. Capacitatea de a face fata situatiilor de urgenta si abilitatea de a se adapta la schimbare;

4. Capacitatea de a rezista la racelile obisnuite si la bolile infectioase;

5. O greutate sanatoasa si o alura proportionate, cu toate partile corporale in pozitia adecvata, stind in picioare;

6. Ochi stralucitori, rapiditatea in raspunsuri;

7. Par stralucitor cu putina matreata sau chiar deloc;

8. Dinti curati fara carii sau dureri, gingii sanatoase;

9. Muschi si piele elastica, mersul agil;

10. Abilitatea de se odihni si a dormi bine.

Conceptul esential al alimentatiei

Alimentatia este procesul prin care organismul uman asimileaza si utilizeaza hrana sau substantele nutritive, precum si procesul fiziologic prin care omul se hraneste pentru a face fata nevoilor fiziologice ale organismului.

Alimentatia adecvata consta intr-o dieta rezonabila si gatitul sanatos, precum si procesarea hranei, ceea ce ofera corpului uman o cantitate suficienta de energie termica si diverse substante nutritive, pastrand in acelasi timp echilibrul intre toate substantele nutritive pentru a raspunde nevoilor fiziologice ale corpului si a mentine corpul sanatos.

Substante nutritive: pentru a mentine functiile fiziologice normale si a raspunde la nevoile corpului de crestere normala, metabolism si munca, oamenii trebuie sa consume zilnic produse din cele sapte categorii: proteine, vitamine, minerale, grasimi, zahar, apa, si celuloza.

Alimentatia si sanatatea

Omul considera hrana ca fiind de o importanta vitala. De-a lungul vietii, alimentatia este elementul de baza care mentine viata si ofera celulelor energia necesara, pentru ca organele si tesuturile sa poata intreprinde actiuni coordonate. Viata umana este asemenea unui mic copac, care are nevoie constanta de apa si de ingrasamint, obisnuindu-l sa creasca puternic. La fel se intampla si cu importanta alimentatiei pentru viata umana. In cursul suplimentarii alimentatiei, doar alimentatia echilibrata poate preveni organismul de a ajunge la dezechilibrul dintre ying si yang, care duce la boala.

Suplimentii nutritivi ar trebui sa fie rezonabili si stiintifici. Cand cineva se imbolnaveste, primeste tratament; cand cineva este sanatos, se fereste de boala. De aceea, prevenirea bolii este problema principala in mentinerea sanatatii.

Alimentatia sanatoasa si echilibrata, precum si un stil de viata imbunatatit poate adapta si spori imunitatea corpului. ,,Pretuieste viata prin pastrarea sanatatii." Un regim activ de ingrijire a sanatatii, bazat pe prevenirea bolii, isi ia sanatatea din alimentatie, sporind astfel calitatea vietii.

Subnutritia, mancatul in exces si alimentatia neechilibrata reprezinta manifestarile majore de malnutritie, care afecteaza direct sanatatea. Trebuie sa mancam adecvat pentru a trai o viata sanatoasa. Starea de sanatate cere o cultivare continua pe tot parcursul vietii. Suplimentarea nutritiva provine in principal din surse externe, si anume, alimentatia. Oricum, exista multe feluri de a manca:

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alimentele si importanta lor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 660 cuvinte
Nr caractere:
20 648 caractere
Marime:
46.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
alimente, nutritie, regim alimentar
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!