Adenoviroze, Gripa si Viroze

Extras din referat Cum descarc?

Virozele respiratorii cuprind un mare numar de boli infectioase ale tractului respirator.
Clinic se diferentiaza:
- infectiile acute ale CRS: rinite faringite acute virale;
- infectiile acute ale CRI: crup, traheobronsita, bronsita, bronsiolita, pneumonia acuta virala.
Clasificarea internationala a bolilor diferentiaza doua entitati clinico-
epidemiologice: rinita acuta virala (guturaiul) si boala acuta respiratorie febrila. 
Aceste entitati au etiologie virala cu profil diferit la copii si adulti. Importanta VR ca problema de sanatate publica este diferita la cele doua grupe de varsta. La copii sunt o cauza importanta de morbiditate si mortalitate; la adulti, prin frecventa mare si incapacitatea de munca generate reprezinta una din marile probleme de sanatate publica din patologia infectioasa. 

Rinita acuta virala

Este o infectia acuta catarala a CRS, rareori febrila, manifestandu-se prin coriza, lacrimare, stranut, iritatie nazo-faringiana, frisoane, stare de rau, cu durata de pana la o saptamana.
Etiologia bolii este reprezentata de rhinovirusuri la 20-40% din cazuri, predominant toamna; coronavirusuri la 10-15% si virusuri gripale la 10-15% din cazuri predominant iarna si primavara la adulti; virusurile paragripale, virusul sincitial respirator, adenovirusurile sunt prezente mai ales la copii. Peste jumatate din cazuri raman cu etiologie neprecizata.
Incubatia este in medie 48 ore cu limite 12 ore - 5 zile.
Sursa de infectie - omul.
Transmiterea se face pe cale aeriana, rar prin obiecte sau maini proaspat contaminate. Contagiozitatea incepe cu o zi inainte de debutul clinic si dureaza inca 5 zile.
Receptivitatea este generala la infectie si scazuta la boala, majoritatea infectiilor fiind subclinice. Frecventa crescuta a imbolnavirii la acelasi subiect se datoreaza in primul rand varietatii etiologice, dar si imunitatea specifica tipului de scurta durata are o mare importanta.
Are raspandire universala. Sezonalitatea bolii este toamna - iarna - primavara in zona temperata. Frecventa maxima se inregistreaza la copiii sub varsta de 5 ani, dupa care scade progresiv.

Boala respiratorie acuta febrila

Clinic se caracterizeaza prin stare de rau general, febra, frisoane, cefalee. 
Etiologia este dominate de virusurile paragripale (produc mai ales tabloul clinic de crup), virusul sincitial respirator (mai ales la copii sub 2 ani), adenovirusuri care dau o forma grava de boala la sugari, rhinovirusuri, ECHO, Coxsackie.
Incubatia este de 1-10 zile.
Izvorul de infectie este uman.
Transmiterea este realizata pe cale aeriana, prin picaturi Flugge, dar si prin maini contaminate si obiecte recent contaminate (batiste, vesela). Contagiozitatea incepe imediat inaintea debutului clinic si continua pe toata perioada de stare a bolii.
Receptivitatea este generala; este mai mare la sugar, copilul mic si varstnici.
Imunitatea postinfectioasa este de scurta durata.
Profilaxia acestor doua grupe de VR include masuri de igiena personala, dintre care cele mai importante sunt tusea si stranutul protejat in batista si spalarea frecventa a mainilor, evitarea aglomeratiilor in dormitoare si mijloace de transport in comun; evitarea fumatului. Izolarea bolnavului atat pentru prevenirea raspandirii bolii cat si pentru prevenirea complicatiilor prin suprainfectie. Este recomandata dezinfectia obiectelor contaminate. 
Terapeutic nu este recomandata antibioticoterapia la cazurile fara complicatii de tip bacterian; nu exista imunoprofilaxie specifica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Adenoviroze, Gripa si Viroze.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!