Accidentele Vasculare

Extras din referat Cum descarc?

Definitie
Accidentele vasculare acute ale creierului reprezinta, prin frecventa lor, capitolul cel mai important din patologia nervoasa. Orice tulburare circulatoare intensa si brusca produce leziuni cerebrale grave. Aceste leziuni sunt, in linii mari, de trei feluri: ramolismentul, hemoragia si edemul cerebral.
Se numeste hemiplagie sindromul caracterrizat prin pierderea motilitatii voluntare a unei jumatati a corpului
Prin paraplagie se intelege paralizia celor doua member inferioare.Acest sindrom poate fi determinat de leziuni ale neuronului motor central sau de leziuni ale neuronului motor periferic..
Generalitati
Boala apare cu predominanta la batrani, dupa varsta de 60 de ani, cu arterioscleroza.
Debutul este acut. In tromboza, accidentul acut este adesea prevestit de mici semne ischemice care precede cu ore, zile, chiar saptamani accidentul masiv. Aceste simptome premonitorii sunt sub forma de pareze discrete, parastezii care retrocedeaza total sau partial. Ele sunt expresia trombozarii progresive a unei artere.
Apoi brusc, bolnavul are o senzatie de ameteala, uneori cefalee si greata; daca este intersat un vas mare, simptomele sunt mai intense si brutale, iar bolnavul isi pierde constiinta.
Pierderea cunostintei, care nu este obligatorie, dureaza, de obicei, putin in ramolismentele ischemice pure si mici. In cele masive si mai ales in hemoragiile cerebrale se instaleza, insa, o coma profunda.
Hemiplagia cerebrala vasculara are debut brusc si evolutie lenta si partial regresiva. Aceasta evolutie prezinta 2 faze: o faza initiala care dureaza ore sau zile si o faza ulterioara de stare care dureaza mai mult: luni, ani sau chiar toata viata. Termenul de hemiplagie este un cuvant compus (hemi-jumatate, plegie-paralizie).
Perioada initiala este caracterizata prin paralizia jumatatii corpului de parte opusa leziunii cerebrale, cu urmatoarele simptome: paralizia este flasca, cu reflexele osteotendinoase si cutante abdominale diminuate sau chiar abolite, iar semnul Babinski prezent. Capul si privire sunt adesea indreptate spre partea opusa hemiplagiei.
In decurs de 1-3 saptamani, hipotonia membrelor hemiplagice este treptat inlocuita printr-o hipertonie musculara, cu hiperreflexie osteotendinoasa, iar semnul Babinski pastrat. Concomitent, deviatia conjugata a capului si privirii spre partea opusa se reduce treptat si, apoi, dispare.
Perioada a II-a este anuntata de instalarea hipertoniei si a hiperreflexei. Este perioada de hemiplagie in contractura, opusa perioadei initiale de hemiplagie flasca. Contractura are particularitatea ca este mai intensa la inceputul miscarii pasive imprimate segmentului respectiv si cedeaza, apoi, in cursul desfasurarii acestei miscari.
Motilitatea voluntara reapare incet si incomplet. Recuperarea miscarilor se face, mai ales, in segmentele proximale (in articulatia umarului si a soldului), iar miscarile sunt limitate. Bolnavul reuseste sa mearga dupa un interval variabil de la un caz la altul, dar mersul este dificil si are un aspect particular; membrul inferior este miscat ca un stalp rigid dupa articulatia soldului si la fiecare pas descrie un arc de cerc in afara. ("mers cosind").
Fata poate fi sau nu prinsa, dupa sediul leziunii cerebrale. Paralizia faciala este de tip central, adica prinde muschiul fetei, dar respecta muschii fruntii si obicularul pleoapelor. Nu este, de obicei, o paralizie intensa. Asimetria faciala se accentueaza cand bolnavul vorbeste sau contracta voluntar muschii fetei, dar se atenueaza daca bolnavul rade sau plange.
Boala apare cu predominanta la batrani, dupa varsta de 60 de ani, cu arterioscleroza.
Debutul este acut. In tromboza, accidentul acut este adesea prevestit de mici semne ischemice care precede cu ore, zile, chiar saptamani accidentul masiv. Aceste simptome premonitorii sunt sub forma de pareze discrete, parastezii care retrocedeaza total sau partial. Ele sunt expresia trombozarii progresive a unei artere.
Encefalopatia hipertensiva are ca debut clinic cefalee intensa, in casca sau in cerc, rezistenta la antinevralgice. Cefaleea este insotita de greata si varsaturi care usureaza, partial pe bolnav (prin deshidratare). Apare, uneori, rigiditatea cefei, convulsii localizate sau generalizate, sau semnul Babinski discret si intermitent. Fata bolnavului poate lua aspect impastat, buhait, printr-un edem discret si difuz al fruntii, pleoapelor si fetei. Venele temporale si nazale sunt proeminente. Bolnavul are o stare de obnubilare psihica, de torpoare intelectuala.
Tipurile anatomo-clinice cele mai insemnate sunt:
- hemiplagiile pedunculare 
a) sindromul lui Weber - hemiplegie de partea opusa leziunii, asociata cu paralizia nervului oculomotor comun de partea leziunii.
b) sindromul lui Benedict de partea opusa leziunii o hemipareza asociata cu tulburari cerebeloase si miscari involuntare.
- hemiplegii protuberantiale
a) sindromul lui milard-hemiplegie de partea opusa leziunii asociata cu paralizie homolaterala a perechii a VII-a si a VI-a de nervi cranieni.
b) sindroamele de tipul Foville-sunt paralizii ale miscarilor de lateralitate a globilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Accidentele Vasculare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!