Toxicologie

Extras din referat Cum descarc?

Substantele tranchilizante exercita actiune predominanta asupra sferei psihice, respectiv calmeaza stirile emotionale, tensiunea nervoasa, starea de neliniste si de teama, producand linistirea subiectului, indiferenta si somnolenta. Se Impart in tranchilizante minore (ataractice, anxiolrtice) si tranchilizante majore (nenroleptice, neuroplegjce).
Tranchilizantele minore determina o depresiune, mai ales in ceea ce priveste starea emotionala, se produce o liniste psihica, o diminuare a senzatiei de frica, o indiferenta fata de mediul extern. Folosite in doze terapeutice, tranchilizantele minore nu induc somnul, dar il favorizeaza pe cel fiziologic. Unele dintre aceste substante sunt anticonvulsivante, miorelaxante, antihistaminice. Se recomanda pentru tratamente de scurta durata, deoarece in caz contrar pot sa produca toleranta si fenomene de dependenta. in general, tranchilizantele minore se folosesc in tratamentul starilor de anxietate, tensiune psihica.
Tranchilizantele majore se caracterizeaza prmtr-im efect antispastic si depresor al centrului vomei, al functiilor sistemului nervos vegetativ. La animale diminua activitatea spontana si reactiile emotionale, temperand subiectii agitati si retivi.
SUBSTANTE TRANCHILIZANTE MAJORE (NEUROLEPTICE)
Medicamentele neuroleptice produc o stare de liniste psihica (actiune tranchilizanta), scaderea reactiilor emotionale si afective, si diminuarea activitatii psihomotoriL Ca urmare, se instaleaza o indiferenta fata de solicitarile mediului exterior (actiune ataractica; ataraxis = pacea mintii). In acelasi timp diminueaza senzatia de frica. Cresterea dozelor si administrarea lor indelungata determina aparitia unor fenomene extrapiramidale (tremuraturi, rigiditate, hipokinezie).
Pe langa efectul linistitor, neurolepticele determina numeroase modificari ale functiilor sistemului nervos vegetativ.
Tranchilizantele majore potenteaza actiunea narcoticelor si hipnoticelor. Majoritatea lor potenteaza si actiunea analgezicelor.
In experiente pe animale produc diminuarea activitatii spontane si inhibitia reactiilor emotionale. Au actiune de ,,imblanzire" si reduc agresivitatea spontana a onor animale.
Neurolepticele inhiba reflexele conditionate de evitare, produc modificarea pragului de instalare a unor convulsii experimentale, unele substante avand actiune anticonvulsiva, altele dimpotriva, avand efect proconvulsivant
Neurolepticele acp'oneaza prin deprimarea unor formatiuni ale sistemului nervos central (sistemul reticular activator, sistemul limbic, hipotalamus) blocand transmiterea simpatica.
La nivelul hipotalamusului inhiba centrii simpatici vegetativi, mai ales centrul termogenezei, astfel incat adaptarea animalului la temperatura mediului ambiant devine deficitarfi. Acest efect este explicat prin reducerea respiratiei mitocondriale a celulelor din formatiunile nervoase mentionate.
in acelasi timp, tranchilizantele majore mai provoaca: relaxarea musculaturii netede intestinale (actiune antispastica), efect antihistaminic (antialergic), vasodilatatie periferica, actiune antivomitiva.
Intensitatea, durata si consecintele efectului deprimant asupra componentei simpatice si parasimpatice, centrale si periferice, variaza cu preparatul folosit Majoritatea substantelor neuroleptice au proprietati blocante alfa-adrenergice periferice si inhibitoare simpatice centrale manifestate clinic prin hipotensiune si congestia mucoasei nazale.
Neurolepticele pot avea si efecte anticolinergice periferice si/sau centrale consecutiv carora pot aparea: uscaciunea gurii, tulburari de vedere, constipatie, mictiune dificila, tahicardie, uscaciunea pielii, tulburarea functiei sexuale.
Posibilitatea cresterii presiunii intraoculare contraindica asocierea cu substantele cu actiune pasimpaticolMca marcanta, la pacientii cu glaucom.
Neurolepticele, in majoritatea lor, inhiba centrii termoreglatori, ceea ce impreuna cu vasodilatatia realizata prin mecanism vegetativo-litic, determina conditii de hipotermie. Acest efect este folosit clinic pentru producerea ,,hipotermiei controlate", metoda adjuvanta in anumite interventii chirurgicale, cand este necesara scaderea metabolismului si a consumului tisular de oxigen.
Influenta asupra activitatii endocrine consta in cresterea secretiei de prolactina, diminuarea secretiei de STH, ca si deprimarea functiei corticosuprarenalei in conditii de stres. Intensitatea acestor efecte ce apar ca nedorite variaza cu preparatul utilizat.
Influenta asupra activitatii extrapiramidale este mai pronuntata, in general pentru neurolepticele incisive, cu potenta mare, care se poate exterioriza prin: neliniste, agitatie motorie, spasme. Efectele vegetative endocrine si extrapiramidale se manifesta deseori ca reactii adverse. Efectele psihice, motorii, vegetative si endocrine ale neurolepticelor se datoreaza probabil actiunii inhibitorii a unor sisteme dopaminergice din creier. S-a dovedit ca nerolepticele se leaga specific de anumiti receptori dopaminergici (receptori D2) a caror actionare de catre dopamina modifica functia altor sisteme efectorii. Capacitatea de blocare a acestor macromolecule este in corelatie cu potenta terapeutica. in functie de marimea dozelor eficace, neurolepticele pot fi clasificate in: neuroleptice cu potenta mica de tipul clorpromazinei sau tioridazinei sau neuroleptice cu potenta mare de tipul flufenazinei sau haloperidolului.
Din punct de vedere farmacocinetic, desi exista variatii mari in functie de substanta folosita, neurolepticele se absorb inegal si incomplet la nivelul tubului digestiv, mai bine in cadrul administrarii intramusculare. Ele se leaga mult de proteinele plasmatice si de structurile protido-lipidice membranare.
Se acumuleaza in creier ceea ce explica efectele centrale marcate si prelungite. Sunt epurate in special prin metabolizare hepatica. Unii metaboliti sunt biologic activi. Exista mari variatii individuale ale parametrilor farmaceutici. Ca reactii secundare, neurolepticele produc dezechilibre vegetative si tulburari extrapiramidale. Mai pot aparea accidente alergice, rareori ictere grave. Intensitatea si durata reactiilor adverse variaza cu individul, preparatul si doza folosita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Toxicologie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!