Studiu Epidemiologic Privind Evolutia Salmonelozei ca Zoonoza in Europa si in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I Scurta descriere a salmonelozei
1.1 Definitie. Importanta. Etiologie.
Salmoneloza este o boala infectioasa a oamenilor si a animalelor produsa de microorganisme apartinand genului Salmonella. Desi sunt de origine intestinala salmonelele sunt larg raspandite in mediul inconjurator si adesea intalnite in santurile de eliminare a dejectiilor in ferme, in canalizarile umane si pe oricare alt suport contaminat cu materii fecale. Salmonelele reprezinta agenti etiologici ai infectiilor diareice dar si sistemice la oameni, adesea secundar contaminarii alimentelor de origine animala si mediului inconjurator, ca o consecinta a infectiilor subclinice a animalelor destinate consumului uman. Aceste infectii subclinice vor conduce la contaminarea carnii, oualor, a laptelui, sau la contaminarea secundara a fructelor si legumelor fertilizate cu dejectii animale. Salmoneloza umana este una dintre cele mai frecvent intalnite zoonoze, avand totodata un impact economic important. Microorganismele se mai pot intalni in furajele animalelor, determinand un portaj gastro-intestinal fara aparitia manifestarilor clinice, dar si boli infectiioase la animale, in mod deosebit la pasari si suine. Salmoneloza a fost intalnita in toate tarile, dar pare a fi mai raspandita in zonele cu crestere intensiva a animalelor, indeosebi suine si bovine precum si cateva categorii de pasari crescute in captivitate. Reptilele pot fi de asemenea purtatori subclinici de salmonele.
Genul Salmonella apartine familiei Enterobacteriaceae. Salmonelele sunt germeni aerobi, facultativ anaerobi, Gram negativi. 
In cadrul genului Salmonella intalnim doua mari specii: Salmonella enterica si Salmonella bongori. La randul sau, Salmonella enterica este impartita in 6 subspecii, ce se disting pe baza anumitor caracteristici biochimice si a susceptibilitatii de a fi lizate de catre bacteriofagul Felix O1: 
- S. enterica subsp. enterica 
- S. enterica subsp. salamae
- S. enterica subsp. arizonae
- S. enterica subsp. diarizonae
- S. enterica subsp. houtenae
- S. enterica subsp. indica.
Tulpinile de Salmonella sunt clasificate in serovarietati pe baza largii diversitati de lipopolizaharide (LPS), antigene somatice O (O) si a antigenelor flagelare (H) in conformitate cu schema Kauffman-White. In prezent se cunosc peste 2600 de serovarietati, iar numarul lor este in continua crestere.
Salmonelele cu cea mai mare importanta zoonotica apartin subspeciei S.enterica subsp.
enterica. Serovarietatile altor subspecii sunt susceptibile a fi gasite la animalele poikiloterme si in mediul inconjurator, dar sunt asociate ocazional si cu boala la om. Cateva serovarietati ale subspeciilor arizonae si diarizonae au fost asociate cu boala la curci si oi, iar altele pot fi purtate de catre reptilele libere sau din captivitate precum si de catre amfibieni.
Unele serotipuri prezinta specificitate de gazda (de ex. S. Abortusovis la oaie sau S. Typhi la oameni) iar altele s-au adaptat la diferite gazde ( S. Choleraesuis la suine sau S. Dublin la bovine). S. Typhi si mai ales tulpinile de S. Paratyphi ( A, B, si C ), care cauzeaza infectii sistemice la oameni sunt agenti patogeni specific umani. Acestea nu prezinta rezervoare animale, ca urmare nu le vom trata in continuare. In schimb ne vom concentra asupra serovarietatilor ramase, adesea cunoscute ca salmonele zoonotice, cauzand asa-numitele salmoneloze non-tifoidale la oameni si uneori la animale.
Ca si la oameni, animalele infectate cu Salmonella pot dezvolta boala sau nu. Serotipurile care au fost observate initial ca determinand boala s-au dovedit a fi adaptate sau specifice anumitor specii de animale, si anume:
- S. Abortusovis la oaie;
- S. Choleraesuis la porc;
- S. Gallinarum la pasari de curte;
- S. Abortus equi la cal;
- S. Dublin la bovine.
Aceste serotipuri cauzeaza boala la speciile la care s-au adaptat si sunt considerate mai putin patogene pentru oameni. Cu toate acestea, atunci cand oamenii sunt infectati, aceleasi serotipuri pot fi cauza unor septicemii severe. Aceste serotipuri adaptate la gazda cauzeaza in primul rand gastroenterite severe sau avorturi la gazdele lor animale.
Un grup de serotipuri mai frecvent izolate, precum S. typhimurium, S. enteritidis, S. infantis si S. hadar afecteaza atat animalele cat si oamenii. La animalele destinate consumului uman infectia cu aceste serotipuri se manifesta clinic prin septicemie supraacuta si enterita acuta sau cronica. In formele subclinice ale bolii animalele fie pot prezenta o infectie latenta, fie pot deveni purtatori temporari sau permanenti. Serotipurile ramase, mai putin izolate, pot coloniza animalele, adesea fara semne clinice, dar toate sunt considerate a fi capabile sa cauzeze infectii gastro-intestinale cu severitate variabila la oameni.
Capacitatea de a provoca atat boli localizate cat si sistemice se bazeaza pe un repertoriu vast de factori de virulenta determinanti. Intrucat Salmonella intalneste o varietate de microclimate drastic diferite si mecanisme de aparare din partea gazdei in timpul procesului de infectie, adaptarea la aceste conditii implica un numar mare de gene care pot fi considerate factori de virulenta intr-un sens larg. Printre aceste gene se afla cele implicate in biosinteza/asimilarea de nutrienti, in elaborarea unui raspuns la factorii de stres, precum si in repararea celulelor deteriorate. Factorii de virulenta determinanti apartinand acestei categorii sunt de asemenea necesari supravietuirii salmonelelor inafara organismului, si prin urmare pot fi considerate gene de menaj, fiind prezente si la alte bacterii inrudite, cum ar fi E. Coli. Un al doilea grup de factori de virulenta determinanti diferentiaza genul Salmonella de rudele sale apropiate, intrucat aceste gene sunt prezente doar la membrii acestui gen. Aceste gene specifice de virulenta codifica adaptarile special concepute pentru a depasi mecanismele de aparare ale gazdei, si prin urmare pot fi considerati factori de virulenta adevarati. In cele din urma, expresia ambelor grupuri de gene de virulenta este strict reglementata ca raspuns la semnalele de mediu intalnite in gazda. Genele de reglare care mediaza acest control pot fi considerate la randul lor factori de virulenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Epidemiologic Privind Evolutia Salmonelozei ca Zoonoza in Europa si in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!