Sindromul Cushing La Caine

Extras din referat Cum descarc?

Boala Cushing (cunoscuta sub numele de hiperadrenocorticism) este rezultatul unei hipersecretii de hormoni corticosterozi a corticosuprarenalelor. Este cea mai frecventa endocrinopatie intalnita la cainii in varsta. Acest sindrom este exact opusul bolii lui Addison (hipoadrenocorticism). Glandele suprarenale sunt glande pereche, de dimensiuni mici, acoperite de grasime situate inaintea rinichilor. Chiar daca au dimensiuni mici, corticoizii pe care ii secreta si celelalte functii ale acestora, au un rol important in fiziologia normala a organismului.
In imaginea de mai sus sagetile indica pozitia glandelor suprarenale in raport cu rinichii.
Se poate observa de asemenea accesul suprarenalelor la vasele sanguine de calibru mare.
In aceasta imagine sageata indica glanda suprarenala acoperita de grasime. Este de la un dihor care prezenta o tumora a suprarenalei cu inflamarea glandei.
Structura cortexului.
Zona Glomerulara Aceasta se afla la exteriorul glandei si este responsabila de secretia aldosteronului. Acesta este un mineralocorticoid esential in reglarea metabolismului sodiului si potasiului.
Zona Fasciculata Acesta este urmatorul strat care secreta glucocorticoizii. Afectarea celulelor de la acest nivel duce la aparitia sindromului Cushing.
Zona Reticulata La acest nivel are loc secretia hormonilor sexuali steroizi in cantitati foarte mici.
Medulara Reprezinta centrul glandei suprarenale. Aici sunt secretate catecolaminele reprezentate de adrenalina si noradrenalina. Elemente de fiziologie Aceste glande de dimensiuni mici au un efect enorm asupra functionarii normale a organelor interne, in special a ficatului. Corticoizii interactioneaza cu alti hormoni antagonisti, de obicei prin mecanisme de feedback care sunt controlate de creier. Suprarenalele secreta mai multi hormoni dar majoritatea sunt sintetizati din colesterol. Printre acestia se numara: Cortizolul Este un hormon esential pentru organism, cu urmatoarele functii: mentine glicemia in limite normale, ajuta la metabolizarea grasimilor, sustine sistemul vascular si nervos. Afecteaza musculatura scheletica, productia de hematii, sistemul imunitar si rinichii.
Este considerat un steroid catabolic, preia aminoacizii din musculatura scheletica si cu ajutorul ficatului ii transforma in glicogen. Ca urmare a acestui proces rezulta o crestere a glicemiei. Nivelul cortizolului sanguin variaza in functie de necesitatile organismului.
Anumite afectiuni (febra, infectii, hipoglicemie) duc la cresterea nivelului cortizolului sanguin.
Aceste fluctuatii ingreuneaza diagnosticul sindromului Cushing.
Pentru a controla nivelul cortizolului, hipotalamusul si glanda pituitara secreta substante numite releaseri. In cazul glandelor suprarenale, hipotalamusul secreta CRH (corticotropin releasing hormone) care ajuns la glanda pituitara stimuleaza eliberarea de ACTH (adrenocorticotrophic hormone). Cantitatea de ACTH din circulatia sanguina dicteaza ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Sindromul Cushing La Caine
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!