Semiologia tulburărilor afective la animalele de companie

Cuprins referat

Introducere 1
2. Tulburari ale starilor afective 3
2.1 Hipotimia 3
2.1 Atimia 4
3. Apatia 4
3.1 Vizita la veterinar 4
4. Depresia 5
4.1 Cauze ale depresiei la caini 7
4.2 Simptome ale depresiei la caini 7
4.3 Tratamentul depresiei la caini 7
5. Anxietatea 8
5.1 Sindromul anxietatii de separare la caini 8
6. Hipersomnia (somnolenta) 9
7. Consideratii generale si discutii 11 
8. Bibliografie 13


Extras din referat

1. Introducere
Fata de orice aspect al ambiantei, in orice moment al existen-tei sale, omul si animalul dezvolta o "traire", desfasoara o atitudine bogata in nuante si variabilitate, pe masura afectivitatii sale.
Afectivitatea este procesul psihic cel mai legat de personalita-te, prin intermediul caruia omul isi manifesta caracterul personal, ca existenta originala, unica, irepetabila.Prin trasaturile sale afective, care-i confera subiectivitatea, insul isi manifesta unicitatea in lume.
" Psihicul este o modalitate de manifestare a energiei universale, printr-un complex de tendinte si in continua miscare.Teologismul intrapsihic reprezinta un act psihic determinat de o cauza ( psihica sau organica) latenta sau manifesta. Elementul afectiv sta la baza psihodinamismului ( geneza vietii afective), fiind vazut in viata psihica ca un complex de tendinte care se gaesc intr-o miscare continua, fiecare proces psihic fiind dependent de o energie psihica afectiva" (6). 
In doctrina lui Freud, afectivitatea detine locul cel mai important in mecanismul elaborarilor psihomotorii din punct de vedere atat filogenetic cat si antogene-tic."Energia psihica deriva din afectivitatea ce-o poseda intregul organism"( Regis si Hassen)" (6).
Extinderea acestei psihologii s-a bazat pe numeroase cercetarii clinice si psihologice, ajungand la concluzia ca intreaga dinamica a energiei vitale psihice se afla sub dependenta afectivitatii (5).
Afectivitatea o gasim odata cu energia vitala. La cele mai elementare fiinite gasim tropisme. Aceste tropisme ar fi primele si cele mai simple manifestari ale afectivitatii in studiul biologic din cursul evolutiei ei deoarece, paralel cu crescanda complexitate a organizatiei somatice, s-a efectuat si complexi-tatea mecanismelor proceselor vietii psihice afective. 
Baza caracterului uman sau animal nu se realizeaza doar prin trasaturi considerate "constante" ale afectivitatii, ci si prin manifestari "dinamice" ale vietii afective si prin sentimente. "Sentimentele sunt intotdeauna traite de om, ca avand o legatura directa cu personalitatea sa. "Sentimentele sunt percepute de om ca o expresie a propriei sale personalitatii"( P.M. Jacobson - 1958) (7) 
Intr-o societate din ce in ce mai stresata sau grabita, in care lipsa de consideratie fata de semeni devine un mod obisnuit de viata, oamenii crediteaza animalele cu care convietuiesc cu calitati pe care acestea nu le poseda in realitate, dar alinierea indusa de o societate in perpetua schimbare, frustrarile diverse si lipsa de incredere in semeni ii fac pe oameni sa atribuie sentimente si calitati specific umane animalelor lor (9).
Totodata, specialistii veterinari analizeaza trairile psihice ale animalelor de companie si in relatie cu exprimarile clinice de factura psiho-comportamentala pe care acestea le manifesta fata de proprietarii lor, exprimarea sentimentelor canine concretizandu-se in conduita comportamentala a animalelor.
Datorita acestor aspecte, asteptartile pe care proprietarii de animale de companie le au fata de atitudinea acestora sunt mai aproape de comportamentul uman decat de cel animal (9).
Emotia este acea stare tipica si particulara care exprima rasunetul afectiv al raportului dintre subiect si obiectele, fiintele sau fenomenele lumii inconjuratoare. Emotiile au o manifestare spontana, brusca sau de lunga durata. Dupa tonalitate, emotiile se impart in: 
- emotii stenice ( maresc capacitatea de efort psihic) 
- emotii astenice ( scazand capacitatea de efort psihic) (10). 
In starile afective elementare includem starea de afect, caracterizata printr-o puternica incarcatura emotionala, cu debut brusc si o desfasurare furtunoasa, insotita de modificari mimico-pantomimice si neurovegetative (tahicardie, oscilatii tensionale, paloare sau imbujorarea fetei) (5). 
Starea de furie, de manie este considerata o reactie emotionala primitiva, caracterizata printr-o capacitate scazuta de coordonare a raspunsurilor, a activitatii psihomotorii, printr-o inalta tensiune afectiva care limiteaza campul constiintei la acel eveniment conflictual. Aceste stari trebuie deosebite de starile de afect patologic, in care se tulbura luciditatea constiintei, subiectul pierzand astfel capacitatea de discernamant si de apreciere critica a faptelor sale si a constiintelor acestora (5).
2. Tulburari ale starilor afective
In psihopatologie, tulburarile starilor afective au fost apreciate dupa urmatoarele criterii: natura ( polaritatea ), intensitatea, forta, labilitatea, continutul, adecvarea motivationala sau motivarea deliranta.
Coabitarea stransa cu omul a dezvoltat, in mod semnificativ, latura afectiva a animalelor de companie, putandu-se identifica la acestea multe dintre urmatoarele procese : senzatia, perceptia, emotia, afectul, sentimentul, pasiunea si dispozitia (10). Avand in vedere existenta acestor entitati si la animalele de companie, exact ca la om, vom intalni si la acestea doua categorii de afectiuni nervoase : 
a) Nevrozele- reprezentand situatii in care animalele (cainii) dezvolta obiceiuri inadecvate drept protectie impotriva anxietatii de natura necunoscuta (10).


Fisiere in arhiva (1):

  • Semiologia Tulburarilor Afective la Animalele de Companie.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!