Rolul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor EFSA si a Sistemului Rapid de Alerta in gestionarea riscurilor asociate consumului de produse alimentare

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE . 4
SIGURANTA ALIMENTELOR IN UE, SCURT ISTORIC .. 6
Capitolul 1.AUTORITATEA EUROPEANA PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR (EFSA) . ..9
1.1 Structura si organizarea EFSA ..10
1.1.1 Structura EFSA ...10
1.1.2 Organizarea EFSA ..11
CAPITOLUL 2. Sistemului Rapid de Alerta in gestionarea riscurilor asociate consumului de produse alimentare (SRAAF) ..13
2.1 Scopul ,membrii si competenta SRAAF 14
2.2 Criteriile de baza pentru initierea unei activitati specifice SRAAF ..15
2.3 Masuri luate in cazuri de urgenta ..15
2.4 Confidentialitate si comunicare cu mass-media 16
CONCLUZII .. 17
BIBLIOGRAFIE 18


Extras din referat Cum descarc?

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este un proces care a inceput cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a avut loc la 1 ianuarie 2007. Aceasta data a fost propusa la summitul de la Salonic din 2003 si confirmata la Bruxelles pe 18 iunie 2004. Raportul de tara privind progresele Romaniei din octombrie 2004 a afirmat de asemenea data de 1 ianuarie 2007 ca data de aderare pentru Romania si Bulgaria. Cele doua tari au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005 la Abatia Neumunster din Luxemburg.
Dupa semnarea Tratatului de aderare la 25 aprilie 2005, Romania a devenit stat in curs de aderare, obtinand statutul de observator activ la nivelul tuturor institutiilor comunitare (mai cu seama cele sanitar veterinare), fiind necesara asigurarea prezentei reprezentatilor romani la nivelul institutiilor europene si al grupurilor de lucru ale acestora. Statutul de observator activ a permis Romaniei sa isi exprime punctul de vedere, fara drept de vot, in procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar, putand astfel influenta aceste decizii si promovandu-si interesele nationale.
Dupa aderare, Romania a trecut de la statutul de observator activ la cel de membru cu drepturi depline. Romania a devenit a saptea tara din UE dupa numarul de locuitori. Tara desemneaza 35 de deputati pentru Parlamentul European, dar numarul acestora va scadea printr-o reorganizare a locurilor din Parlament stipulata in Tratatul de la Nisa. Limba romana a devenit una dintre limba oficiala|limbile oficiale ale Uniunii (a saptea dupa numarul de vorbitori, in concurenta stransa cu olandeza, urmand ca oricare cetatean al UE sa se poata adresa institutiilor in aceasta limba. Aderarea nu inseamna doar armonizarea legislatiei cu cea europeana ci si implementarea cerintelor acesteia in toate domenile/etapele ,chiar si in cele de producere, prelucrare, distributie si punere pe piata a alimentelor si hranei pentru animale, destinatia sau administrarea animalelor pentru productia de alimente. Implementarea cu succes a unui program de siguranta a alimentului necesita colaborarea celor trei sectoare: autoritatile guvernamentale, industria alimentara si consumatorii.
5
Intreaga functionare a societatii depinde atat de asigurarea necesarului de hrana (securitate alimentara), cat si de calitatea si siguranta alimentelor consumate de oameni, incepand de la producerea hranei pentru animale, cresterea animalelor, producerea de materii prime, producerea si procesarea alimentelor, transport, depozitare, comercializare - consum.
Consumatorii europeni doresc ca alimentele sa fie sigure si sanatoase. Preocuparea majora a UE este aceea de a se asigura ca alimentele consummate sunt toate la acelasi nivel al standardelor, pentru toti cetatenii sai, indiferent daca alimentele sunt produse in interiorul UE, sau sunt importate.
Siguranta alimentara reprezinta o prioritate de varf pentru UE.Reglementarile aferente s-au consolidate si inasprite din anul 2000 incoace, in scopul asigurarii ca alimentele consumate de cetatenii europeni sunt extrem de sigure. Acest nou mod de abordare mai sunt integrate: furajele si alimentele ce sunt urmarite cu mare grija. Autoritatile UE evalueaza cu atentie riscurile si cauta sa obtina cel mai bun aviz stiintific, inainte de a impune restrictii, sau de a aviza, la randul sau, orice produs, ingredient, aditiv, sau OMG. Aceste lucruri se aplica tuturor furajelor si alimentelor, indiferent de unde ar proveni ele, dinauntrul, sau dinafara UE. Siguranta nu inseamna insa uniformitate.UE promoveaza diversitatea, bazata pe calitate. Legislatia europeana protejeaza alimentele traditionale si produsele provenind din anumite zone geografice, asigurand consumatorii cu informatii care sa-i ajute sa le poata distinge de falsuri. UE isi incurajeaza tot mai insistent fermierii sa se concentreze asupra calitatii, nu numai a alimentelor, dar si a mediului in care isi realizeaza produsele. UE respecta si dreptul consumatorului la alegere bazata pe informatie. Incurajeaza dezbaterile publice, cere etichetare informativa si publica avizele stiintifice pe care le primeste, astfel incat consumatorii sa poata avea incredere in alimentele pe care le consuma. Toate informatiile, publicatiile datelor stiintifice si multe alte activitati legate de mediul sanitar veterinar le asigura,, Autoritatea Europena pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) si a Sistemului Rapid de Alerta in gestionarea riscurilor asociate consumului de produse alimentare"".


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor EFSA si a Sistemului Rapid de Alerta in gestionarea riscurilor asociate consumului de produse alimentare.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

IONEL BONDOC., 2015. Tratat universitar.Bazele legislatiei sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor . Editura ,,Ion Ionescu de la Brad", Iasi.
2) Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului European (EC) No 178/2002 din 28 ianuarie 2002
3) Regulamentul CE nr. 178/2002 de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare.
4) Regulamentul CE nr. 16/2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a sistemului rapid de alerta pentru alimente si furaje.
5) Ordinul MADR/ANSVSA/MS/ANPC nr. 772/68/859/442/2005 pentru aprobarea Normei privind sistemul rapid de alerta pentru alimente si furaje.
6) http://www.efsa.europa.eu/en/aboutefsa
7) https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies/efsa_ro
8) http://www.prefecturabacau.ro/portal/djs/download/_djs/analiza/2007-03-16-22.pdf
9) http://www.apc-romania.ro/ro/i-siguranta-consumatorilor-in-romania-ramane-un-deziderat/NDAzLTA.html
10) http://www.ansvsa.ro/informatii-pentru-public/rasff-romania/
11) REGULAMENTUL (UE) 2017/228 AL COMISIEI din 9 februarie 2017
de modificare a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European si al Consiliului in
ceea ce priveste denumirile si domeniile de competenta ale grupurilor stiintifice ale Autoritatii
Europene pentru Siguranta Alimentara


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!