Previzualizare referat:

Extras din referat:

Taurinele au imprumutat numele de la boul salbatic , sub numele de boos taurus si are cea mai mare importanta economica in acest cadru al bovinelor Rasele de astazi provin din mai multe specii salbatice care se deosebesc intre ele dupa forma craniului.

Aceste animale sunt importante in economia tarii noastre deoarece constituie principalul izvor producator de lapte , carne si piei , acestea sunt folosite foarte rar in diferite munci

Cresterea taurinelor pe scara larga prezinta cauze cum ar fi :

- Se aclimatizeaza usor ;

- Dau produse in cantitate mare si variate ;

- Consuma foarte bine nutretul verde dar si nutretul umed , valorifica foarte bine pasunile si ;

- Suporta regimul din grajd si de pasune

IV. 1. Caracterizarea speciei de taurine :

Speciile de taurine sunt :

- Animale erbivore ;

- Animale poligastrice ;

- Animale paricopitale ;

- Animale de talie si greutate mare ;

- Gestatia dureaza 9 luni si jumatate ;

- Monta - tot timpul anului cand femelele sunt in calduri ;

- Tipuri morfoproductive - de lapte , carne si mixt ;

- Prolificitate - un produs (un fat)

IV. 2. Rasele de taurine :

Clasificarea acestor rase se face dupa origine , gradul de perfectionare , dupa relieful si zona in care cresc dar in special dupa productivitate (lapte , carne )

A. Rasele autohtone :

Clasificarea acestor rase se face dupa origine , gradul de perfectionare , dupa relieful si zona in care se afla :

a) Primitive : Sura de stepa si rasa de munte ''Mocanita,, ;

b) Ameliorate :

1. mixte:Baltata romaneasca si bruna ;

2. De lapte : Rosie Dobrogeana

B. Rase importate :

a) De lapte : Friza , Rosie Daneza , Jersey , Rosie bruna letana , Rosie de stepa ;

b) Mixte : Simmental , Schevizz ;

c) De carne : Hereford , Alurdeen - Angus , Charolaise

IV. 3. Caracterizarea raselor :

A. Rasa Baltata Romaneasca s - a format prin incrucisarea rasei Sura de stepa cu rasa Simmental Este raspandita aproape in toata Transilvania Insusirile morfo - productive sunt : talie mare intre 1,30 - 1,40 m , cu o greutate intre 550 Kg - 700 Kg , culoare baltata cu galben de diferite nuante asemanatoare cu a rasei Simmental si o conformatie corporala este foarte armonioasa Rasa apartine tipului mixt de lapte - carne, dar exista frecvent in cadrul rasei , exemplare care apartin tipului de lapte - carne Productia de lapte variaza in raport cu modul de exploatare intre 3500 - 4000 l cu procent de 3,7 - 3,8 % grasime Calitatile rasei sunt : precocitate mare in procesul de crestere manifestata prin greutate mare la 10 - 12 luni , productii bune de lapte si de carne in conditii optime de hranire si intretinere , o constitutie robusta si o conformatie armonioasa ;

B. Rasa Bruna s - a format prin incrucisare de tip absorbtie dintre rasa Sura de stepa si rasa Schevizz Rasa Bruna este raspandita in partea de nord - estica a judetului Maramures , in jurul oraselor Sighet si Viseu si in zona Subcarpatica a Munteniei ; Olteniei si a Moldovei Insusiri morfo - productive : dezvoltarea corporala este determinata in mare masura de conditiile in care este crescut tineretul , talia oscileaza intre 1,24 - 1,28 m iar greutatea intre 400 - 550 kg la vaci si 700 - 850 kg la tauri , conformatia este armonioasa , culoarea este caracteristic bruna dar si cu nuante de la bruna - argintie la bruna negricioasa Productia de lapte ajunge in mediu de 3500 l lapte , iar procentul de grasime este de 3,7 % Rasa bruna prezinta o serie de calitati si anume : este precoce , tineretul in conditii bune de hranire si intretinere da sporuri mari ;

C. Rasa Friza s - a format in Olanda , prezinta doua varietati de culoare : baltata negru cu alb si rosu cu alb In cadrul varietatii baltate cu negru se disting doua tipuri : european si american Insusirile morfo - productive sunt : este o rasa cu dezvoltare mijlocie spre mare , talia ei fiind de 1,32 - 1,35 m si greutate 550 Kg - 650 Kg Conformatia corporala este caracteristica tipului de lapte ca tendinta spre tipul de lapte - carne La Friza americana productia de lapte este de 6000 - 7000 l cu procentul de grasime de 3,5 - 3,7 iar la cea europeana 4500 - 5000 l cu procentul de grasime 3,8 - 4,1 % ;

D. Rasa Jersey este originara din insula engleza cu acelasi nume Este cunoscuta in toata lumea ca rasa de lapte cu cel mai ridicat procent

Bibliografie:

Igiena si alimentatia animalelor domestice ,, Editura Tehnica Agricola Autori : ing. Doru Lozinca si ing. Liviu Ciubotariu

II. '' Protectia si igiena muncii ,, Editura Didactica si Pedagogica - Bucuresti Autor : Mircea Mihai Popovici

III. Indrumator : Editura Ceres Autori : Maria Moisiu , Elena Marcu si Carmen Ana Pivoda

IV. '' Tehnologia cresterii bovinelor ,, Editura Didactica si Pedagogica - Bucuresti Autori : Gheorghe Georgescu si C. Velea

V. '' Atlas practic de anatomie veterinara ,, Editura Ceres Autor : Doctor docent stintific laureat al premiului de stat Eugeniu Bastea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reticulita.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 175 cuvinte
Nr caractere:
25 047 caractere
Marime:
31.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină Veterinară
Tag-uri:
bovine, crestere, ingrijire
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!