Rasa Țurcană

Extras din referat Cum descarc?

Turcana este o rasa locala de munte, care se mai creste astazi si in regiunile de coline, ca si in unele regiuni de ses. Oaia Turcana este cunoscuta in literatura de specialitate si sub alte denumiri, din care cele mai de seama sunt: oaia barsana din Tara Barsei; tusca sau ciusca, denumire sub care este cunoscuta in literatura sovietica; ratzka, denumire ungara; Zackel, denumire germana si altele.
Originea si aria de raspandire.
Dupa mai multi cercetatori oaia turcana provine din Ovis vignei arcar. Aria de raspandire a oilor turcane in afara de Romania mai cuprinde unele regiuni din Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Grecia si Turcia.
Rasa Turcana cu toate varietatile sale impreuna cu oaia Stogosa constituie grupa oilor cu lana mixta si groasa care actualment ela noi in tara reprezinta circa 60% din totalul efectivului ovin si cuprinde cele mai intinse teritorii din tara si in special partile muntoase si de coline din regiunile Pitesi, Craiova, Hunedoara, Cluj, Timisoara. 
Oilor turcane li se atribuie o importanta economica minora, urmand ca acele care se gasesc in sudul si sud-vestul tarii sa fie inlocuite de oi cu lana fina si semifina, iar acele din nordul si centrul Moldovei sa fie ameliorate cu rasa Karakul. 
Caractere de rasa. 
Principalele caractere de rasa ale oilor turcane sunt urmatoarele: 
-productie mixta: lapte, lana si pielicele;
- lana groasa si mixta, de culoare diferita dupa varietati: alba, neagra cu diferite nuante si alb-vanata(brumarie), acopera tot corpul pe cap pana la frunte, pe membre pana deasupra genunchilor si jaretelor;
- talie potrivit de mare;
- trunchiul de forma dreptunghiulara lung potrivit de adanc si de larg, sprijinit pe membre subtiri si puternice; coada lunga si subtire; 
- animalele sun tardive rustice si rezistente.
In general materialul ovin apartinand acestei rase prezinta caracterul specific oilor rustice si tardive. Rasa Turcana se incadreaza mai mult in tipul dolicomorf, spre deosebire de rasa Tigaie care apartine tipului mezomorf.
Inaltimea la greban la oi este de 63,2 cm , variind intre 54 si 67 cm iar la berbeci 71,6 cm, cu variatii intre 66 si 75 cm. Greutatea corporala la oi este medie de 37,2 kg cu variatii individuale intre 32 si 53 Kg, iar la berbeci 53,4 kg, variind intre 43si 68 kg. Capul la Turcana este mai alungit decat la Tigaie si cu un profil drept la femele si usor convex la masculi. Ochii au o privire vioaie, expresiva. Oile in majoritatea cazurilor au coarne mici sau coarne rudimentare. Berbeci au coarne bine dezvoltate, rasucite intr-o spirala mai intinsa decat la Tigaie si indreptata in laturi. 
Lungimea coarnelor la berbeci este in medie de 62 cm. Urechile sunt mici, gatul alungit si subtire; grebanul, spinarea si salele relativ inguste; coapsele si fesele slab dezvoltate; membrele sunt puternice cu articulatii solide si cu unghii consistente, adaptate la drumuri lungi. Ugerul bine dezvoltat cu sfarcuri destul de mari; coada lunga de 30- 36 cm, avand 14-24 vertebre coccigiene. Turcana este o rasa rustica, rezistenta la boli si intemperii, adaptate conditiilor vitrege de mediu si potrivita pentru regiunile muntoase cu precipitatii atmosferice foarte mari.
Productiile rasei Turcana.
Productia de lana. Oaia Turcana are o lana mixta compusa in general din fibre groase si lungi si fibre subtiri si scurte la care se mai adauga un procent variabil de fibre intermediare iar cateodata si fibre moarte. Fibrele groase formeaza scheletul suvitelor si le imprima acestora un aspect pronuntat conic cu varful ascutit de pe care ploaia se scurge cu usurinta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rasa Turcana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!