Raile Ovinelor

Extras din referat Cum descarc?

RAILE OVINELOR
Cele mai cunoscute rai intalnite la ovine sunt: raia psoroptica, raia sarcoptica si raia corioptica. Sunt foarte raspandite, extrem de contagioase si produc pagube economice insemnate. Raile sunt boli carantinabile.
1. Raia psoroptica
Este cea mai importanta raie la ovine. Cand apare se declara si se constituie carantina de gradul III. Se manifesta ca o dermatita pruriginoasa cu evolutie enzootica, insotita de pierderea lanii, formarea crustelor, hipercheratoza si slabire. Are o evolutie mai grava in sezonul hivernal.
Au fost consemnate noua varietati de Psoroptes care sunt reduse la cinci in anul 1958 de catre Sweatman, iar in zilele noastre vorbim de trei specii. (16,17)
Etiologie: 
Psoroptes ovis
Toate stadiile de P. ovis sunt usor de recunoscut datorita ventuzelor in forma de trompeta, fiind situate in varful celor trei pretarse. Ventuzele lipsesc doar de pe perechea patru de picioare la mascul si de pe perechea trei la femela. Aceste perechi de membre sunt prevazute cu sete lungi, asemanatoare unui bici.
La mascul, extremitatea posterioara a corpului este prevazuta cu o pereche de tuberculi copulatori, pe suprafata carora se gasesc cateva sete. Acesti tuberculi sunt prezenti si la femelele imature, disparand cand ajung la maturitate.
Conductul alimentar al acarianului este alcatuit din intestin anterior, intestin mijlociu si intestin posterior.
Intestinul anterior este captusit de o cuticula, fiind divizat in: cavitate pre-orala, faringe musculos si esofag. 
Intestinul mijlociu cuprinde trei zone: stomacul (cu ventriculi bilobati), colonul si post-colonul. La randul sau stomacul este alcatuit din doua tipuri de celule: tipul I si tipul II. Celulele de tip I sunt cuboidale sau scvamoase, in functie de plenitudinea intestinului si prezinta mai multi microvili scurti, un nucleu bazal, un reticul endoplasmatic rugos, bine dezvoltat si alte componente care atesta o activitate secretorie intensa. Celulele de tip II sunt foarte numeroase si prezinta o extinsa retea microtubulara la polul apical, precum si vacuole digestive dispuse bazal, ceea ce demonstreaza activitatea de digestie intracelulara. Aceste celule protubereaza, apoi, in lumenul intestinal, se desprind si floteaza, dupa care degenereaza. Colonul si post-colonul sunt captusite cu celule asemanatoare celor din stomac, doar ca epiteliul post-colonului contine microvili mai lungi. Se pare ca aceste celule nu ajung in lumenul intestinal. In cele doua zone se desfasoara o importanta activitate absorbtiva. 
Intestinul posterior este captusit de o cuticula, iar materiile fecale ale acarianului sunt eliminate printr-un atriu anal, tapetat de aceeasi cuticula.
P. ovis are un corp de dimensiuni mari, usor alungit, de culoare alba-galbuie. Femela masoara 600-860 x 450-560 micrometri, iar masculul este mai mic: 470-600 x 340-400 micrometri.(10, 16,17)
Ciclul biologic:
Cuprinde cinci stadii: ou, larva hexapoda, protonimfa, tritonimfa si adult. Femelele fecundate depun pana la 300 de oua. Acestea au dimensiuni mari, de aproximativ 250 micrometri si sunt ovale. Dupa o perioada de incubatie de 1-3 zile eclozioneaza larvele, care masoara aproximativ 330 micrometri. Larva naparleste si devine protonimfa, de unde se formeaza tritonimfa, care se transfora in adult. Fiecare stadiu dureaza 2-4 zile fiecare, in functie de grosimea lanii sau a crustelor si de influenta factorilor de mediu. Dupa fiecare naparlire urmeaza o scurta perioada de quiescenta, de 12 ore.
Masculii se cupleaza cu o tritonimfa si foarte rar cu o protonimfa, ramanand atasati pana cand femela devine matura si are loc fecundarea. Femelele sunt mai numeroase decat masculii, ceea ce face ca un mascul sa se acupleze cu 2-3 femele.
Femelele fecundate pot depune primul ou dupa o perioada de 9-10 zile post ecloziune, dar de regula perioada prepatenta este de 10-22 de zile. Traiesc la suprafata pielii fara a sapa galerii.(10,16,17)
Femelele traiesc 4-6 saptamani , timp in care depun aproximativ 300 de oua, iar masculii traiesc 3-5 saptamani.(9,16,17)


Fisiere in arhiva (1):

  • Raile Ovinelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!