Plante ce Contin Alcaloizi cu Nucleu Piridinic si Piperidinic

Extras din referat Cum descarc?

Plantele care prin continutul lor in diverse substante produc oamenilor si animalelor imbolnaviri trecatoare sau mortale au fost denumite plante toxice sau otravitoare.
Pare interesant de subliniat faptul ca unele dintre speciile nocive sunt plante alimentare sau furajere.
La noi in tara exista numeroase informatii referitoa-re la plantele otravitoare, in tratate de medicina, articole de specialitate si chiar in popor.
Informatii asupra toxicitatii unor plante decorative, cultivate in jurul caselor, prin apartamente si in sere prezinta un interes deosebit pentru iubitorii de plante, farmacisti, bio-logi si piscicultori.
Stiinta care studiaza natura si proprietatile substan-telor toxice, actiunea lor asupra organismelor vii, metodelor de identificare si dozare a acestora si mijloacele de combatere a efectelor produse asupra organismelor, se numeste toxicolo-gie.
Notiunea de "otrava" , sinonima cu cea de "toxic" este cunoscuta din antichitate.Astfel, dupa Dioscorioles, cuvantul "toxic " care era cunoscut la grecii antici deriva de la "toxon' care inseamna arc si este in legatura cu practica
folosirii sagetilor otravite Plinius Secundus credea ca termenul "toxicus" provine de la "Taxus" -planta ierboasa ale carei seminte erau folosite la otravirea sagetilor.
Alti autori cosidera ca la originea termenului "toxic" a stat cuvantul egiptean "tako" care inseamna distrugere, moarte.
In limba romana sinonimul cuvantului "toxic" este cuvantul "otrava" care deriva din verbul slavon "otraviti" si inseamna "a amari","a produce mahnire".
Se stie ca numeroase substante, in doze mici, au o actiune toxica si chiar mortala.
Fitotoxicologia are importanta deosebita, in special pentru erbivore si, in parte, pentru omnivore si carnivore. Frecventa intoxicatiilor cu plante este inca relativ crescuta.
Plantele care pot produce stari patologice sunt numeroase, dar nominalizarea ca planta toxica este relativa, deoarece toxicitatea este dependenta de conditiile pedoclimatice, de anotimp, de conditiile meteorologice, de actiunile de fertilizare a solului, de gradul de poluare a atmosferei, de stadiul de dezvoltare.
In definirea plantelor care produc intoxicatii s-a tinut seama de o serie de criterii. Astfel, printre plantele toxice au fost incluse: plantele care produc imbolnaviri in conditiile consumului de fructe, seminte, parti aeriene sau radacini de catre animalele sensibile; plantele care contin factori care limiteaza sau inhiba performantele morfoproductive optime ale animalelor; plante care contin substante care interfereaza cu functia de reproducere si care in anumite circumstante produc infecunditate.
Toxicitatea plantelor este influentata si de factori dependenti de organism. In afara de diferenta de receptivitate, unele animale nu au sensibilitate gustativa si olfactiva care sa le permita sa discearna plantele toxice. Din aceasta categorie fac parte animalele lacome, cele care sufera de pervertirea gustului. Plantele toxice sunt consumate si in cazul in care sunt amestecate cu alte plante a caror gust si miros mascheaza proprietatile organoleptice. Cazurile cele mai frecvente de intoxicatie cu plante se intalnesc la animalele tinere, in special la inceputul perioadei de pasunat.
Pentru scaderea incidentei intoxicatiilor cu plante se impune: evitarea pasunilor pe care in anii anteriori s-au produs intoxicatii, analiza botanica a pasunilor si indepartarea plantelor toxice, scoaterea la pasunat in cazul folosirii de pasuni noi, timp de cateva zile a animalelor de reforma, evitarea scoaterii la pasunat a animalelor infometate, cunoasterea actiunilor fitosanitare care s-au efectuat pe pasuni si scoaterea animalelor la pasunat sau recoltarea de furaje dupa trecerea perioadei de remanenta, terenurile din apropierea intreprinderilor care polueaza atmosfera sa nu aiba ca destinatie cultivarea plantelor furajere.
Plante ce contin alcaloizi
Alcaloizii (fr. Alcali; gr. eidos- aspect) sunt substante organice heterociclice cu azot, de origine vegetala, cu caracter bazic, rezultate in urma metabolismului secundar al plantelor care dau reactii caracteristice si au actiune asupra organismelor animale, de cele mai multe ori de natura toxica. In functie de provenienta atomului de azot si de calea biosintetica se pot clasifica in:
o alcaloizi propriu-zisi 
o pseudoalcaloizi 
o protoalcaloizi 
o N-oxizi ai alcaloizilor 
Notiunea de alcaloid s-a stabilit la inceputul secolului al XIX, (Meissner,1818). Prin alcaloizi se intelegea in trecut toate substantele azotate cu caracter bazic, care aveau actiune fiziologica asupra organismelo animale. In grupa alcaloizilor se gaseau astfel unele amine, amide, aminoalcooli, aminoacizi, , purine etc. In majoritatea cazurilor, alcaloizii au fost izolati din Angiospermae, 10-15% din aceste plante putand sintetiza alcaloizii, unele familii avand chiar o tendinta pronuntata de biosinteza: Annonaceae, Apocynaceae, Asteraceae (subfamilia Senecioneae), Berberidaceae, Boraginaceae, Convolvulaceae, Erytroxylaceae, Loganiaceae, Magnoliaceae, Papaveraceae, Solanaceae, (Dicotiledonate), Amarylidaceae si Liliaceae (Monocotiledonate).


Fisiere in arhiva (1):

  • Plante ce Contin Alcaloizi cu Nucleu Piridinic si Piperidinic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!