Pesta Porcina Clasica si Pesta Porcina Africana

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Cap. 1 Descriere a bolii 3
Pesta porcina clasica 3
1. Definitie, raspandire, importanta 3
2. Etiologie 4
3. Caractere epidemiologice 4
4. Metode de depistare si diagnostic 5
5. Strategii de prevenire, supraveghere si combatere 6
Pesta porcina africana 9
1. Definitie, raspandire, importanta 9
2. Etiologie 10
3. Caractere epidemiologice 10
4. Metode de depistare si diagnostic 11
5. Strategii de prevenire, supraveghere si combatere. 12
Cap. 2. Evolutia bolii in Europa in intervalul 1996-2013 14
Cap. 3. Evolutia bolii in Romania in intervalul 1996 - 2013 25
Cap 4. Studiu de caz. 31
Bibliografie 34


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1. Scurta descriere a bolii
Pesta porcina clasica
1. Definitie, rasaandire, importanta
Pesta porcina este o boala infecto-contagioasa specifica porcului, produsa de un virus filtrabil specific cu mers epizootic caracterizata din punct de vedere anatomoclinica boala acuta, febrila, cu aspect de septicemie hemoragica.Boala se complica uneori in cursul evolutiei sale in formele mai lente, prin infecti datorita mai ales pasteurelelor care produc leziuni pulmonare si salmonelelor care produc leziuni intestinale de tip necrotic.
Pana la stabilire naturii sale virotice ''pesta porcina'' a fost confundata cu Pasteureroza si Salmoneroza porcului, fiind cunoscuta sub numele de: Pneumoenterita infectioasa a porcului.
Boala a fost semnalata prima data in anul 1833 langa Cincinnatti, in statul Ohaio din America de Nord., fiind descrisa sub numele de: ''hog-chorela'', caracterizata ca o epizootie cu mare difuzibilitate.
In urmatoarele 2 decenii, dupa prima ei aparitie, boala s-a extins in toate statele Americii de Nord producand pagube mari. Ea continua sa fie confundata cu alte boli din grupa bolilor rosii ale porcului (rujetul, posteureroza, salmoneroza).
Schimburile intre statele industriale si comertul intre S.U.A. si Anglia ;mai ales importul de reproducatori au dus la introducerea bolii in Anglia unde a fost semnalata prima data in 1862, langa Windsor.
Din Anglia prin reproducatorii importati boala patrunde mai tarziu in: Norvegia(1882), Suedia(1882), Elvetia(1886), Germania(1893), Olanda, Danemarca. In Franta este semnalata prima data langa Marsilia in anul 1867; in acelasi an este semnalata in Rusia, ea fiind adusa prin reproducatorii amelioratori.
Mai tarziu ''pesta porcina'' a fost identificata in Austro-Ungaria(1895), Serbia(1896).
Pana la sfarsitul secolului al-XIX-lea, boala s-a extins in toate tarile din Europa.In Romania boala a fost constatata prima data la ferma Bragadiru, langa Bucuresti de Storcovicisi Rugler(1893), care au facut la noi in tara prima descriere clinica, epizootologica si anatomo-patologica a ''pestei porcine''.
In 1896, a fost prevazuta ''Legea de politie sanitar veterinara '' sub numele de pneumonia porcului, alaturi de Rujet.
2. Etiologie
Agentul etiologic al pestei porcine clasice face parte din familia Flaviviridae, genul Pestivirus.
Virusul pestos este un virus de dimensiuni mici (40-60 nm), ,,cu anvelopa si genom ARN monocatenar, cu polaritate pozitiva".
Acesta ,,actioneaza asupra peretilor vasculari, in special asupra capilarelor, determinand in primul stadiu tumefierea celulelor endoteliale, degenerescenta mucoida, fibrinoida si apoi hialina, cu obliterarea lumenului, hiperpermeabilizarea si fragilizarea peretelui vascular". (Ioan Paul, 1982)
Virusul pestei porcine clasice este relativ sensibil in excretiile umede ale porcilor infectati, in carcasele de porc si in unele produse din carne de porc. Virusul prezent in sange este inactivat dupa 30 de minute la 60oC, in dejectiile porcilor acesta poate supravietui 2 saptamani la 4oC si peste 6 saptamani la 4oC.
Este inactivat rapid sub actiunea detergentilor, solventilor lipidici si a substantelor dezinfectante obisnuite. Rezista partial la temperatura moderata (56oC), este inactivat de pH-ul mai mic de 3.0 si mai mare de 11.0, virusul fiind considerat stabil la pH acid. 
Este sensibil la eter, cloroform, ?- propiolactona 0,4% , este inactivat de crezol, hidroxid de sodiu (2%), formol(1%),carbonat de sodiu(4% anhidru sau 10% cristalin, cu 0,1% detergent).
Virusul pestos supravietuieste bine la rece si poate rezista luni de zile in unele preparatele din carne (maturate si afumate). 
3. Epidemiologie
In mod natural la pesta porcina sunt receptive numai animalele din familia Suidee: porcii domestici, mistretii si porcii salbatici din America (Pecari - porcul de padure), din Africa (Potomocherus-porcul de rau, Phacocerus - porcul cu negi, Rzlocherus - porcul cu par lung) si din Indonezia (Babirussa - porcul de mlastina).
In cadrul speciei porcului, sunt mai sensibile la infectie rasele perfectionate si tineretul dupa intarcare.
Sursele de infectie sunt constituite de porcii bolnavi si de cei aparent sanatosi, purtatori si eliminatori de virus. Pot fi purtatori sanatosi si eliminatori de virus porcii in perioada ultima a incubatiei (3-4 zile inainte de aparitia febrei si 5-6 zile inainte de aparitia altor semne de boala), porcii serovirulizati antipestos timp de 30-60 de zile dupa inoculare, cei vindecati in urma trecerii prin boala naturala, sau porcii imunizati, sanatosi, din mediu infectat, care ingerand materii virulente elimina virusul prin materii fecale. Purtatorii si eliminatorii de virus, aparent sanatosi, reprezinta pericolul cel mai mare, chiar mai mult decat cei bolnavi, prin faptul ca in circulatia lor nu se aplica masurile de restrictie, fiind considerate, in mod gresit, ca nepericulosi.
Carnea si toate subprodusele provenite de la sacrificarea porcilor bolnavi sau de la cei cu infectii inaparente, nesterilizate in prealabil, reprezinta surse importante de infectie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pesta Porcina Clasica si Pesta Porcina Africana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!