Paratuberculoza in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Paratuberculoza - este infectia naturala cu Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, evolueaza cronic si este intalnita la bovine, bubaline, ovine, caprine si dupa cum a observat Dorofee si colab. (1949), si la unele ungulate salbatice: zebra, antilopa, Tiganov si colab. (1950). Iakinina (1954) au semnalat si descris boala si la camila.
Paratuberculoza bovina
Paratuberculoza, cunoscuta si sub numele de ,,enterita cronica hipertrofiama", ,,enterita paratuberculoasa bovina" sau ,, boala lui Johne" este o boala infectioasa a rumegatoarelor, indeosebi a celor mari (bovine), caracterizata prin diaree intermitenta progresiva pana la casectizarea animalului si prin leziuni de enterita proliferativa. 
Istoric 
Desi cunoscuta de multa vreme, boala este descrisa ca entitate infectioasa in 1895 de catre Johne si colab., care o atribuie bacililor acidorezistenti prezenti in mucoasa intestinala lezata. In 1905, Bang reproduce boala la vitei si stabileste ca bacilii acidorezistenti din mucoasa intestinului lezat sunt diferiti de bacilii tuberculozei, fiind nepatogeni pentru cobai si iepuri. Cultivarea acestor germeni este realizata in 1912 de Twort si colab., care au propus ca boala sa fie denumita paratuberculoza. Ulterior, boala a fost semnalata in toate continentele, mai frecvent fiind diagnosticata la taurine in America de Nord, Europa Centrala, Africa de Sud. in tara noastra, s-au semnalat doar cazuri sporadice de paratuberculoza la bovine (Laslo, 1929; Popovici, 1935; Salageanu si colab., 1954).
Raspandire si importanta
Paratuberculoza este raspandita pe tot globul, mai frecvent in Europa Occidentala, de unde, prin animalele de rasa s-a extins in toate tarile globului pamantesc.
Importanta economica a paratuberculozei este data de pierderea tuturor animalelor afectate - boala nu este tratabila - ca si de cheltuielile cauzate prin aplicarea masurilor de profilaxie si combatere.
Se considera ca omul nu este receptiv la infectia cu Mycobacterium paratuberculosis, dar se pare, dupa Herman - Tylor (2000), ca exista pe baza similitudinii anatomoclinice, o identitate intre agentii etiologici ai paratuberculozei si a bolii Crohn de la om.
Etiologie
Agentul cauzal este Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, incadrat in complexul Mycobacterium avium - intracellulare, cunoscut si sub numele de ,, bacilul lui Johne", un germene bacilar, fin, imobil, nesporulat, necapsulat, acido-alcoolo-rezistent. Acidorezistenta este inconstanta, semnalandu-se, pe de o parte, tulpini polimorfe, care nu se coloreaza uniform prin metoda Ziehl - Neelsen si pe de alta parte, tulpini neacidorezistente. In organismele infectate bacilii sunt, de obicei, localizati in intestin si in limfonodurile mezenterice, destul de frecvent in tonsile si limfonodurile retrofaringiene (Stuart, 1965) si, mai rar, in alte organe. in frotiurile din produsele patologice se prezinta sub forma de gramezi, mai mult sau mai putin compacte. Cea mai importanta trasatura a lui Mycobacterium avium - subsp. paratuberculosis este micobactin - dependenta (micobactina este, din punct de vedere biochimic, un celat fier - proteina, sintetizat de majoritatea micobacteriilor), germejul nu produce sau produce micobactina in cantitati insuficiente pentru cultivarea ,,in vitro".
Se cultiva greu in conditii de laborator. Cresterea este favorizata prin adaugarea la mediile folosite pentru cultivarea bacilului tuberculozei de extracte din alti germeni acido!rezistenti, in mod curent extract de Mycobacterium phlei. Pe mediile lichide se dezvolta in 3-4 saptamani sub forma unei membrane, care in timp se ingroasa si se increteste, iar pe mediile solide, dupa 4-8 saptamani initial in colonii rotunde neaderente, care ulterior sunt unite de o membrana albicioasa, uscata. Goldsenhoven si colab. (1960), descriu la Mycobacterium paratuberculosis doua tipuri distincte: un tip bovin sau clasic si un tip ovin care se poate dezvolta si in colonii pigmentate in portocaliu. Bovideele se imbolnavesc exclusiv cu tipul bovin, in timp ce ovinele si caprinele se pot infecta cu ambele tipuri. Antigenic, Mycobacterium paratuberculosis se inrudeste cu Mycobacterium avium.


Fisiere in arhiva (1):

  • Paratuberculoza in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!