Referate pentru domeniul Medicina Veterinara

doc

Rasa de Munte - Mocanita

Origine. Existenta taurinelor de munte in tara noastra este straveche, in aceasta privinta exista putine documente care sa lamureasca aceasta problema. Cercetatorii care le-au cunoscut si studiat au pareri mai mult ipotetice cu privire la provenienta lor. Unii presupun ca ele au fost aduse de romani in timpul colonizarii Daciei, altii sustin ca au venit din Peninsula Balcanica, fiind aduse de traci si sciti, unde exista si astazi o populatie de taurine ce reprezinta forma domestica primitiva brahicera, a carei origine a fost demonstrata si descrisa de L. A d a m e t z (1926). Cert este ca ... vezi detalii

docx

Sindromul caderii ouatului

Introducere Sindromul caderii ouatului (Egg drop syndrome 76) este o boala infectioasa, endemica, ce afecteaza gainile ouatoare, caracterizata clinic prin scaderea ouatului, asociat cu producerea de oua cu coaja subtire, cu decolorarea si fragilitatea acestora sau chiar oua lipsite de coaja, doar cu membrana cochilifera. Istoric, raspandire si importanta SSO, denumit si sindromul oului moale, a fost descris ca entitate distincta in anul 1976 in Olanda de catre Van Eck si colaboratorii, apoi in diferite tari europene (Marea Britanie, Franta, Belgia, Ungaria etc.) sau pe alte continente (Asia... vezi detalii

doc

Broasca Testoasa de Florida

Cunoscuta si sub denumirea de broasca testoasa cu tample rosii, broasca testoasa de Florida (Trachemys scripta) se gaseste printre primele preferinte ale iubitorilor de animalute exotice. Originea Broasca testoasa de Florida isi are originile in regiunile subtropicale ale Americii Centrale si de Nord, intalnindu-se cu predilectie in Statele Unite si Mexic. Datorita admiratiei de care s-a bucurat din partea iubitorilor de animalute, broasca testoasa de Florida a ajuns sa fie raspandita pe intreg mapamondul. Clasificarea Clasa - Reptilia / Subclasa - Anapsida Ordinul - Testudines / Subor... vezi detalii

doc

Pesta Porcina

Pesta porcina clasica este o boala infectioasa, foarte contagioasa produsa de un virus, ce afecteaza porcii domestici si salbatici. Dificultatile in combaterea acestei boli sunt date de faptul ca boala are focalitate naturala (mistretii sunt rezervor de virus). Prevenirea aparitiei acestei boli pe teritoriul tarii noastre, pana la 1 ianuarie 2002, s-a realizat prin vaccinari, care au fost obligatorii la tot efectivul de porci din gospodariile populatiei si din fermele de porci ale persoanelor fizice si juridice. Incepand cu 1 ianuarie 2002, in vederea pregatirii aderarii Romaniei la Uniu... vezi detalii

doc

Actiunea diverisilor factori asupra microorganismelor

1. FACTORI CARE INFLUENTEAZA ACTIUNEA AGENTILOR FIZICO - CHIMICI ASUPRA MICROORGANISMELOR Microorganismele alcatuiesc un grup vast de organisme diferite ca morfologie, activitate biologica si pozitie sistematica, avand drept caractere comune dimensiunile microscopice, organizarea in general unicelulara si o structura interna relativ simpla (43). Actiunea factorilor fizico - chimici asupra microorganismelor se manifesta prin tulburari de diferite grade, incepand de la inhibarea multiplicarii sau trecerea in forma de viata latenta si pana la modificari ale echilibrului protoplasmatic expri... vezi detalii

doc

Intoxicatii cu Acid Cianhidric si Cianuri

1. ACID CIANHIDRIC Acidul cianhidric este un lichid incolor, galbui,inflamabil, cu o solubilitate buna in apa, cu un miros neplacut de migdale amare. Mirosul asemanator cu cel de migdale se explica prin faptul ca semintele de migdale contin un glicozid cianogen, care sub actiunea enzimei hidroxilnitrilaza se descompune in glucoza si acid cianhidric. In combinatie cu potasiul formeaza o sare cianura de potasiu, care este utilizata la obtinerea aurului. Nume :Acid cianhidric Alte denumiri :Blausaure (acid albastru),Hydrogencyanid, Formonitril, nitrit de acid formic, Zyklon B Formula chi... vezi detalii

pdf

Rolul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor EFSA si a Sistemului Rapid de Alerta in gestionarea riscurilor asociate consumului de produse alimentare

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este un proces care a inceput cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a avut loc la 1 ianuarie 2007. Aceasta data a fost propusa la summitul de la Salonic din 2003 si confirmata la Bruxelles pe 18 iunie 2004. Raportul de tara privind progresele Romaniei din octombrie 2004 a afirmat de asemenea data de 1 ianuarie 2007 ca data de aderare pentru Romania si Bulgaria. Cele doua tari au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005 la Abatia Neumunster din Luxemburg. Dupa semnarea Tratatului de aderare la 25 aprili... vezi detalii

docx

Pesta Porcina Clasica si Pesta Porcina Africana

Cap. 1. Scurta descriere a bolii Pesta porcina clasica 1. Definitie, rasaandire, importanta Pesta porcina este o boala infecto-contagioasa specifica porcului, produsa de un virus filtrabil specific cu mers epizootic caracterizata din punct de vedere anatomoclinica boala acuta, febrila, cu aspect de septicemie hemoragica.Boala se complica uneori in cursul evolutiei sale in formele mai lente, prin infecti datorita mai ales pasteurelelor care produc leziuni pulmonare si salmonelelor care produc leziuni intestinale de tip necrotic. Pana la stabilire naturii sale virotice ''pesta porcina'' a... vezi detalii

doc

Anemia Infectioasa Ecvina

Anemia infectioasa este o boala virala a solipedelor manifestata prin febra, tulburari cardiovasculare, anemie, slabire progresiva, diateza hemoragica si hiperplazia tesutului reticulo-endotelial. Istoric, raspandire si importanta. Anemia infectioasa a fost recunoscuta ca entitate clinica in anul 1843, de catre Lignee. Dupa aceasta data a fost semnalata in mai multe tari. Natura virala a agentului cauzal al anemiei infectioase a fost stabilita de Valle si colab. (1904), banuita anterior de Angiard (1859). Primul studiu stiintific al bolii a fost initiat de Valle si colab. (1904), cand s-a... vezi detalii

doc

Coloranti Alimentari in Hrana Animalelor

Introducere Gradul de evolutie a societatii a impus si in industria alimentara extinderea preocuparilor pentru cresterea nivelului cantitativ si calitativ al alimentelor, imbunatatirea proprietatilor fundamentale si nutritionale. Patrunderea conceptiilor moderne privind modernizarea si optimizarea industriei alimentare corelata cu activitatea de comercializare si consum, au determinat extinderea tehnologiilor neconventionale pentru obtinerea produselor alimentare prin utilizarea de compusi chimici de sinteza sau extracte naturale capabile sa determine , si prin culoare, caracteristicile ... vezi detalii

doc

Paratuberculoza in Romania

Paratuberculoza - este infectia naturala cu Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, evolueaza cronic si este intalnita la bovine, bubaline, ovine, caprine si dupa cum a observat Dorofee si colab. (1949), si la unele ungulate salbatice: zebra, antilopa, Tiganov si colab. (1950). Iakinina (1954) au semnalat si descris boala si la camila. Paratuberculoza bovina Paratuberculoza, cunoscuta si sub numele de ,,enterita cronica hipertrofiama", ,,enterita paratuberculoasa bovina" sau ,, boala lui Johne" este o boala infectioasa a rumegatoarelor, indeosebi a celor mari (bovine),... vezi detalii

doc

Raile Ovinelor

RAILE OVINELOR Cele mai cunoscute rai intalnite la ovine sunt: raia psoroptica, raia sarcoptica si raia corioptica. Sunt foarte raspandite, extrem de contagioase si produc pagube economice insemnate. Raile sunt boli carantinabile. 1. Raia psoroptica Este cea mai importanta raie la ovine. Cand apare se declara si se constituie carantina de gradul III. Se manifesta ca o dermatita pruriginoasa cu evolutie enzootica, insotita de pierderea lanii, formarea crustelor, hipercheratoza si slabire. Are o evolutie mai grava in sezonul hivernal. Au fost consemnate noua varietati de Psoroptes care su... vezi detalii

doc

Stabilirea Eficientei Folosirii Nutreturilor intr-o Exploatatie Privata de Animale

Memoriu justificativ Tema acestui proiect este infiintarea unei ferme pentru a evidentia eficienta cresterii vacilor de lapte si a puilor, respectiv utilizarea nutreturilor verzi si uscate precum si a nutreturilor concentrate (combinate, fainuri) de catre animale si transformarea acestor produse de origine vegetala in produse de origine animala, in ceea ce priveste raportul cheltuieli/masa depusa/produse obtinute. Ferma are ca scop acordarea de consultanta agricola si agro -zootehnica cu privire la extinderea cresterii animalelor. Efectivul de taurine: 30 vaci de lapte cu greutate de 600... vezi detalii

doc

Impactul Productiei de Carne Asupra Mediului

In ultimii ani productia de carne a crescut datorita cererilor mari pe piata, pentru a face fata cerintelor producatorii sau extins si in cresterea si dezvoltarea fermelor.Totodata dezvoltarea si marirea numarului de efective din ferme duce la un grad de poluare mai ridicat si mai nociv asupra mediului. Poluarea reprezinta contaminarea mediului inconjurator cu materiale care interfereaza cu sanatatea umana, calitatea vietii sau functia naturala a ecosistemelor (organismele vii si mediul in care traiesc). Chiar daca uneori poluarea mediului inconjurator este un rezultat al cauzelor naturale... vezi detalii

doc

Broasca de Copac Latratoare

Broasca de copac latratoare este una dintre cele mai mari broaste intalnite in Statele Unite. Ea poate fi gasita in sud-estul Statelor Unite, in principal in Florida si in statele invecinate. In urma interventiei omului care a produs distructii extinse ale mediului lor de viata, broscutele de copac latratoare sunt din ce in ce mai putine ca numar. Clasificarea Regnul: Animalia Increngatura: Cordata Subincrengatura: Vertebrata Clasa: Amphibia Ordinul: Anura Familia: Hylidae Genul: Hyla Specia: Hyla gratiosa Aspectul exterior Broscuta de copac latratoare (Hyla gratiosa) ... vezi detalii

Hopa sus!