Morfologia Cestodelor din Familia Taeniidae ce Paraziteaza Cainele

Extras din referat Cum descarc?

Sunt helmintoze intestinale cornice,asimptomatice,sau mai rar cu manifestari digestive si generale,determinate de dezvoltarea mai multor specii asociate sau singulare de cestode din ordinul Cyclophyllidea.Unii agenti etiologici au o mare importanta zoonotica,provocand imbolnaviri grave omului,altii au gazde intermediare animale de ferma,provocand importante pierderi economice.
Agentii etiologici din familia Taeniidae sunt caracterizate prin forma dreptunghiulara mai lunga decat a proglotelor ovigere si deschiderea porilor genitali laterali,neregulat.
Din aceasta familie fac parte speciile:
-Taenia Hydatigena:cu dimensiunile de 3-5m lungime,proglotele ovigere masoara 10-14/4-7 mm,insertia proglotelor sun forma de manseta.Gazdele intermediare sunt rumegatoarele si porcul,la care se dezvolta Cysticercus tenuicollis.
-Taenia Pisiformis:masoara 0,5-2 m lungime,proglotele ovigere au 10-17/4-7 mm si strobila are aspect fierastruit.Gazdele intermediare sunt iepurele de casa sic el salbatic,la care se dezvolta pe seroasa peritoneala,ficat-Cysticercus pisiformis.
-Taenia Multiceps:cu marimea de 40-100 cm,proglotele ovigere avand 8-12/3-5 mm,au forma dreptunghiulara,gazdele intermediare avand bovinele,ovinele,la care paraziteaza in sistemul nervos central,Coenurus cerebralis.
-Taenia Serialis:are 40-70 cm lungime,cu porii genitali situati la partea superioara a marginii proglotelor.Gazdele intermediare sunt iepurele salbatic si cel de casa la care se dezvolta in tesutul conjunctiv subcutanat,larva Coenurus serialis.
-Taenia Ovis:are dimensiuni de 50-100 cm,scolex ornat cu dubla coroana de carlige,avand ca gazde intermediare oaia si capra,unde se dezvolta in musculatura Cysticercus ovis.


Fisiere in arhiva (1):

  • Morfologia Cestodelor din Familia Taeniidae ce Paraziteaza Cainele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!