Metode de conservare a materialului genetic la populatiile pe cale de disparitie

Cuprins referat Cum descarc?

1. Ce este materialul genetic-ADN-ul
2. Conservarea materialului genetic
3. Metode de conservare
4. Concluzii-consideratii personale
5. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Ce este materialul genetic-ADN-ul
2. Conservarea materialului genetic
3. Metode de conservare
4. Concluzii-consideratii personale
5. Bibliografie
CE ESTE MATERIALUL GENETIC?
Materialul genetic al unei celule sau organism se refera la materialele gasite in nucleu, mitocondrii si citoplasma, care joaca un rol fundamental in structura si natura substantei celulare.
ADN-ul
Materialul genetic al unei celule poate fi o gena, o parte a unei gene, un grup de gene, o molecula de ADN, un fragment de ADN sau totalitatea genelor unui organism. ADN este prescurtarea de la acid dezoxiribonucleic.
Acesta este format din molecule organice din molecule organice dintre cele mai complexe. Structura ADN-ului este mica nu numai pentru o specie anume, ci si pentru orice individ al oricarei specii animale sau vegetale.
Ingineria genetica reprezinta un ansamblu de metode de lucru prin care se manipuleaza materialul genetic la nivel molecular si celular.
Astfel se obtin microorganisme, plante si animale reprogramate genetic, in al caror genom sunt incluse gene straine, utile, exprimabile si transmisibile stabil la descendenti.
CONSERVAREA MATERIALULUI GENETIC
Conservarea materialului genetic provenit de la plante si animale este folosit ulterior in genetica experimentala. Conservarea se face prin inghetare in cazul plantelor materialul consrvat fiind reprezentat de seminte, iar in cazul animalelor de ovule si/sau sperma. Scopul este acela de a pastra materialul genetic de la speciile de animale si plante pe cale de disparitie pentru conserarea biodiverstiatii si imbunatatirea materialului genetic al animalelor domestice si al culturilor de plante. Lumea animala si a plantelor este caracterizata printr-o mare varietate de gene care s-au dezvoltat in decursul a milioane de evolutie insa, datorita evolutiei si exinderii populatiei umane precum si dezvoltarii industriale si urbanizarii, numeroase specii de animale au disparut, altele fiind amenintate cu disparitia.
Numarul de indivizi din cadrul multor specii este de asemenea in scadere, ceea ce ameninta fondul genetic al speciei cu aparitia de mutatii. O solutie pentru speciile de animale pe cale de disparitie ar putea fi conservarea lor in gradini zoologice, insa marea problema este ca acestea pot adaposti in captivitate in jur de 50 - 100 de indivizi aparand astfel pericolul incrucisarii indivizilor cu grad apropiat de rudenie ceea ce va duce la alterarea genotipului si scaderea diversitatii si variabilitatii caracterelor genetice, cu pierderea a in jur de jumatate din totalul de gene al speciei. A aparut astfel necesitatea pastrarii si depozitarii unui numar cat mai mare de genotipuri pentru a se conserva diversitatea si variabilitatea in cadrul unei specii. Pana la momentul actual au fost raportate 900 de specii in pericol de extinctie si se preconizeaza ca 1000 de specii vor disparea sau vor fi pe cale de disparitie in urmatorii 30 de ani.
S-au dezvoltat numeroase programe de protectie a speciilor in pericol printre care si Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, o banca genetica din China in care sunt depozitate ovule, sperma, mostre de tesut si alte produse biologice provenite de la ursii Panda giganti precum si de la alte specii pe cale de disparitie.
Un alt proiect similar este pe cale de dezvoltare in Marea Britanie si se numeste The United Kingdom's Frozen Ark Project. Statele Unite, India si Irlanda de Nord au de asemena in desfasurare proiecte de acest gen. Se preconizeaza ca, prin folosirea materialului genetic prezervat de la speciile disparute va putea fi posibila clonarea acestora. O femela apartinand unei specii apropiate ar putea fi folosita ca mama surogat. Nucleul unuia dintre ovulele mamei surogat va fi inlaturat, iar nucleul unei celule provenite din proba biologica conservata a speciei disparute va fi implantat in ovulul respectiv prin tehnica transferului nuclear. Un astfel de experiment a reusit in Statele Unite cand s-a reusit clonarea unui Bizon Indian, specie pe cale de disparitie. Mama surogat a fost o vaca domestica obisnuita. Bizonul clonat s-a numit Noah (Noe) si a murit dupa 48 de ore de la nastere din cauza unei forme comune de dizenterie. Tehnologia prezinta insa multe necunoscute si momentan nu este posibila recrearea unor exemplare dintr-o specie disparuta viabile timp indelungat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de conservare a materialului genetic la populatiile pe cale de disparitie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

CRESTEREA ANIMALELOR


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!