Metode Biotehnologice pentru Reproductie Animala

Extras din referat Cum descarc?

Cercetarea stiintifica in domeniul biotehnologiilor si aplicatiile acestora in practica agricola au demonstrat pe deplin legatura reciproca si indisolubila dintre reproductia si productia zootehnica, in conditiile cresterii si dirijarii fertilitatii, natalitatii si prolificitatii animalelor, ceea ce influenteaza direct calitatea vietii oamenilor, prin satisfacerea necesitatilor mereu crescande de proteine animale. Progresele realizate in cresterea animalelor au fost posibile in urma cunoasterii fenomenelor intime ale reproductiei. Reproducerea animalelor prezinta numeroase aspecte biologice, tehnologice si economice, care influenteaza direct nivelul cantitativ si calitativ al productiilor animaliere.
Biotehnologia reproductiei aduce o contributia deosebita prin continutul sau teoretic si practic, la sporirea continua si imbunatatirea calitativa a efectivelor in zootehnia moderna, de inalt randament si eficienta economica.
Cantitatea si mai ales calitatea productiei de material seminal reprezinta un mijloc principal de intensivizare biotehnologica a reproductiei. Fertilitatea unui reproducator este strict legata de calitatea materialului seminal. Controlul materialului seminal scoate in evidenta activitatea germinativa a testiculului, activitatea endocrina a sa, precum si a axului hipotalamo-hipofizo-testicular.
In urma progreselor realizate in domeniul reproductiei, rezulta ca, circuitul principal hipotalamus-hipofiza-testicul nu este de sine statator, ci se integreaza in sistemul endocrin, in care echilibrul general se mentine prin coordonarea functionala intre glande. Dezorganizarea functionala, la orice nivel, a acestui circuit general va avea implicatii tranzitorii sau definitive asupra sferei genitale a masculului si mai precis asupra fertilitatii acestuia.
Modificarea dirijata a structurii genetice a populatiilor de animale in directia utila omului, reprezinta un proces dinamic si hotarator al progresului in productia animala.
Nu pot fi ignorate efectele economice benefice ale aplicarii unora dintre metode in sensul cresterii productiei de lapte, oua, lana, cresterii in greutate a animalelor, diminuarii perioadei neproductive, introducerii rezistentei la o serie de boli. Cele mai optimiste ganduri ale geneticienilor se indreapta deja catre crearea cirezilor de vaci transgenice clonate, in laptele carora sa se gaseasca din abundenta medicamente de interes extrem.
Tehnologiile reproducerii animale au potentialitatea de a dezvolta o mare varietate de noi soiuri pe de o parte, iar pe de alta parte pot creste productivitatea in zootehnie. Unele biotehnologii au trecut chiar de la animal la om, ceea ce a condus poate la progrese, dar in multe cazuri au aparut insa tot mai multe probleme de etica. De aceea accesul la anumite tehnici de acest gen trebuie sa fie limitat pentru a nu se declansa viitoare mutatii greu de depasit pentru specia umana.
Insamantare artificiala
In sensul strict al cuvantului, prin insamantare artificiala se intelege recoltarea si introducerea materialului seminal, folosind un instrumentar adecvat specificului anatomic si fiziologic al fiecarei specii in organele genitale femele, fara ca sa aiba loc actul de copulare intre mascul si femela.
Din punct de vedere zootehnic, insamantarea artificiala constituie o metoda biotehnica moderna de control si dirijare a functiei de reproductie, in scopul optimizarii procesului de multiplicare si ameliorare a populatiilor de animale, la nivelul capacitatii lor potentiale reproductive, ce se afla in permanent sub incidenta integritatii morfo-functionale a aparatului genital si a "conditiei de reproductie".
Folosirea denumirii de fecundatie artificiala in loc de insamantare artificiala este considerata improprie, deoarece prin metoda respectiva nu se intervine in mecanismul fecundatiei, iar produsii obtinuti prin insamantare artificiala nu se deosebesc de cei obtinuti prin monta naturala.
Inca din secolul al IV-lea, crescatorii si oamenii de stiinta au incercat sa fie preocupati de problematica insamantarilor artificiale. Depasirea stadiului experimental se realizeaza abia in a II-a jumatate a secolului al XIX-lea, cand s-au dezvoltat metode fiabile si reproductibile de conservare a materialului seminal, in special prin criogenie in N lichid, pe baza carora insamantarea artificiala si-a gasit o larga aplicare in tarile cu zootehnie dezvoltata, devenind conditie tehnica de baza in procesul de ameliorare si metoda sigura de eradicare a bolilor transmisibile prin actul montei. 
Importanta si avantaje
Din punct de vedere zootehnic:
o obiectivul major al practicarii insamantarii artificiale il constituie ameliorarea genetica a populatiilor active, prin folosirea intensiva si rationala a reproducatorilor masculi de mare valoare zootehnica pe un efectiv foarte mare de femele, comparativ cu cel care poate fi cuprins prin folosirea reproducatorilor respectivi la monta.
o aprecierea valorii zootehnice a reproducatorilor se face dupa un complex de criterii, pe baza carora se acorda clase partiale de bonitate
o reducerea considerabila a numarului de tauri folositi la reproductie, determina posibilitatea aplicarii unei selectii riguroase, dupa capacitatea lor genetica. In acest scop, atat pe plan mondial cat si in tara noastra, aprecierea taurilor se face prin metoda "progeny-test" (testarea dupa descendenti), fiind admisi la reproductie numai aceia care se dovedesc buni amelioratori, asigurandu-se astfel progresul genetic de la o generatie la alta (ameliorarea pe verticala)
o sperma congelata ofera posibilitatea schimbului international de valori genetice, accesul la performantele mondiale in domeniu, companii specializate in domeniu activand cu efecte remarcabile in mai multe tari cu zootehnie avansata, printre care se remarca cele din Germania, SUA, Austria, Franta si altele;.
o trebuie subliniat si implicatiile benefice in protectia si mentinerea starii de sanatate a efectivelor, masculul neavand contact direct cu femela, se evita in primul rand difuzarea bolilor transmisibile prin actul montei (bruceloza, vibrioza, trichomonoza etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode Biotehnologice pentru Reproductie Animala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!