Melanomul la Caine

Extras din referat Cum descarc?

Melanomul 
-este o forma de tumora care i-a nastere din melanocite, celulele responsabile de producerea pigmentului. Desi nu se cunoaste cauza pentru care se formeaza acest tip de tumora, predispozitia la unele rase fac ca cercetatorii sa creada ca una din cauzele principale ar fi cauza genetica. 
Melanomul malign poate apare in mai multe zone de pe corp, de cele mai multe ori aparand la cap, membre in zona digitala. Agresivitatea si frecventa metastazarii acestei tumori variaza in functie de locatia tumorii. Orice organ putand fi afectat de metastazarea melanomului . 
Melanomul este mai frecvent la caine decat la pisica. Este mai frecvent la rasele cu pielea pigmentata (Caniche, Setter gordon, Scottish terrier, teckel negru) si la masculi decat la femele. Frecventa cea mai mare a melanoamelor maligne se intalneste la animale in varsta de peste 10 ani .
Scottish terrier, Boston terrier, Airedale terrier, cocker spaniel, boxer, springer spaniel, Irish setter, Irish terrier, chow chow, Chihuahua, si Doberman pinscher sunt cele mai afectate rase la nivelul pielii si membrelor. 
Poodle, dachshund, Scottish terrier si golden retriever sunt cele mai afectate rase de melanomul localizat in cavitatea bucala. Alte rase afectate sunt schnauzerul urias si cel pitic, Golden retriever, si Gordon setter. 
- Semne clinice
-tumorile apar cel mai frecvent la nivelul pielii, membrelor si in cavitatea bucala. Tumorile pot fi pigmentate (negre) sau nepigmentate. 
la pacientii cu melanom cutanat :
o aparitia unei formatiuni unice sau multiple,pigmentata sau nepigmentata. Cel mai adesea la nivelul fetei, trunchiuli, interdigital, si la nivelul scrotului la caini
la pacientii cu localizare bucala:
o halena urat mirositoare 
o sangerari din cavitatea bucala
o salivatie excesiva
o tumefactie
o dificultate la masticatie
- 
la pacientii cu forma avansata de melanom poate aparea si dificultate in respiratie, din cauza metastazelor pulmonare. 
- Localizare oculara
- 
o Diagnostic
o examen biochimic (numararea elementelor sanguine), 
o radiografia cutiei toracice, poate evidentia metastaze pulmonare
o aspiratia la nivelul formatiuni poate pune in evidenta celulele tumorale
o este recomandata si aspiratia limfonodurilor regionale/ citologic
o biopsia formatiunii pentru un diagnostic de certitudine asupra melanomului.
o teste aditionale pentru a stabili tipul de tumora si gradul de malignizare. 
Tratamentul
o cea mai eficienta metoda este cea chirurgicala. Se recomanda ocolirea marginii tumorii cat mai larg. Melanomul care cuprinde unghia sau falanga necesita de cele mai multe ori amputatia intregii falange. Melanomul localizat in cavitatea bucala de cele mai multe ori ca masura drastica necesita amputatia mandibulei, sau indepartarea parti mandibulare afectate, si uneori chiar si extirparea partial a maxilarului afectat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Melanomul la Caine.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!