Medicamente antihelmintice pentru pasări

Extras din referat Cum descarc?

Helmintii gastrointestinali au fost desemnati ca avand cea mai mare importanta economica la animale domestice pe tot globul datorita efectelor adverse asupra productivitatii. (10) Lucrarea mea de licenta trateaza infestarea galinaceelor din sistem gospadaresc cu urmatorii paraziti: coccidii (familia Eimeriidae), nematode (familia Ascaridiidae, familia Capillariidae, familia Syngamidae).
Capitolul I Principalele boli parazitare
1.1. Coccidioze
Coccidiozele grupeaza boli determinate de sporozoare din subclasa Coccidia, care afecteaza mamiferele, pasarile si pestii, dezvoltandu-se unele (eimeridele) la nivelul aparatului digestiv, ficatului, rinichiului, rareori in alte organe, altele in toate sistemele si tesuturile organismului (Toxoplasma si Sarcocystis). Se dezvolta de tip mono- sau diheteroxen, trecand prin faze schizogonice, gameto- si sporogonice. Eimeriozele (coccidiozele, dupa vechea denumire) manifesta o stricta specificitate fata de gazde. Ele prezinta un interes sporit, datorita incidentei si pierderilor crescute, cauzate si in exploatarea intensiva, mai ales in avicultura. 
Eimeriozele (Coccidiozele) 
Afecteaza toate speciile de mamifere si pasari, evoluand cu forme clinice grave la animalele tinere si subclinic, inaparent la adulte. Evolueaza in toate sistemele de crestere a animalelor. 
Etiologie. Agentii etiologici, sporozoare din familia Eimeriidae, paraziteaza: la pasari: - la puii de gaina: Eimeria acervulina, E. maxima, E. necatrix, E. mitis, E. praecox, E. hagani - cu localizare in mucoasa intestinului subtire; E. tenella - in cecum ; E. bruneti - in cloaca, rect si uneori in cecum; E. mivati - de la duoden pana in cecum si rect.
Diagnosticul. Se face clinic, copromicroscopic si morfopatologic. Pentru certitudinea si justetea diagnosticului, se impune coroborarea datelor celor trei metode pe urmatoarele considerente: pasarile adulte pot ramane timp indelungat purtatoare si eliminatoare de oochisturi, fara manifestari clinice; la animalele foarte tinere apare mortalitatea in 4-6 zile de la contaminare, determinata de leziunile grave produse de formele schizogonice, iar examenul microscopic este negativ sau evidentiaza un numar redus de oochisturi in fecale. Diagnosticul de certitudine se face pe prezenta leziunilor si a oricarui stadiu de evolutie parazitar. Coproscopic se folosesc si metode de imbogatire, prin flotatie, cand se pot identifica oochisturile. Prin metoda McMaster se precizeaza numarul de oochisturi/g fecale (O.P.G.). 
Diagnostic diferential se face fata de alte boli cu tablou clinic si lezional asemanator. 
Tratament. In combaterea eimeriozelor, o dimensiune importanta revine terapiei medicamentoase. In prezent se folosesc cu eficacitate buna si foarte buna o vasta grupa de asa-zise coccidiostatice (eimeriostatice). Exista insa diferente privind spectrul terapeutic, toleranta speciilor gazde, dependenta de categoria de varsta si sisteme de exploatare. Metodologiile terapeutice sunt asemanatoare: administrarea medicamentelor (sub forma de premixuri) in furaje sau in apa de baut, in dozaj ridicat si in interval scurt, de 4-5 zile, in scop terapeutic, si, in dozaj minimal, in cure indelungate de 1-2 luni, profilactic. 
1.2. Nematodoze
1.2.1. Ascaridioza pasarilor
Este o helmintoza cosmopolita, care afecteaza pasarile domestice si salbatice, determinand imbolnavire la tineretul aviar, manifestata prin tulburari digestive, generale, distrofii, cu mortalitate, produse de specii din familia Ascaridiidae, localizate in intestinul subtire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Medicamente Antihelmintice pentru Pasari.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!