Manifestările clinice și anatomo-patologice ale zoonozelor la animale și om - Tuberculoză

Cuprins referat Cum descarc?

I. Generalitati
II. Surse de infectie
III. Manifestarea bolii la animale
IV. Manifestare bolii la om
V. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

I.Generalitati
Tuberculoza este o boala infectocontagioasa intalnita la om si la numeroase specii de animale (mamifere si pasari) domestice si salbatice,produsa de germeni bacterieni din genul Mycobacterium. Se caracterizeaza prin evolutie obisnuit clinica si prezenta in diferite tesuturi si organe a unor leziuni specifice.
Agentii etiologici principali sunt Mycobacterium tuberculosis ( tuberculoza umana), Mycobacterium bovis (tuberculoza bovina) si Mycobacterium africum (tuberculoza umana in Africa ). Cel mai important agent al tuberculozei zoonotice este Mycobacterium bovis.
Micobacteriile sunt germeni imobili, necapsulati, nesporulati, gram pozitivi si acidorezistenti. Rezistenta bacililor la actiunea factorilor fizici si chimici este ridicata, conferita de un invelis exterior cerolipidic; sunt distrusi in 10-15 ore de actiunea directa a razelor solare, in 10 minute la 70?C si in 30 de secunde la 100?C. La temperatura frigiderului raman viabili pana la 3 ani pe medii uscate. Mycobacterium avium rezista peste 1 an la temperatura camerei; de asemenea, acest germen rezista la temperatura (-192?C) si isi pastreaza intacte viabilitatea si virulenta dupa 200 de congelari si decongelari succesive. Mycobacterium bovis ramane viabil peste 4 saptamani in unt, in branza fermentata 4-5 luni, iar in lapte acidofil 15 zile.
,,Mycobacterium tuberculosis"
II. Sursele de infectie
Sursele de infectie in tuberculoza sunt numeroase si variate.
Sursele primare sunt reprezentate de animalele bolnave, cu leziuni deschise de boala, care pot elimina bacilii prin diverse secretii sau excretii (lapte, secretii genitale, secretii bronhice, urina etc.). de la animalele cu leziuni in sfera aparatului respirator, secretia bronhica eliminata in exterior prin tuse sau jetaj, constituie o importanta sursa de infectie. Particulele de mucus bonhie eliminate de animalele bolnave in timpul tusei, sub forma de aerosoli, raman suspendate in atmosfera un timp indelungat, putand fi inhalate de animale sau de om realizand astfel transmiterea infectiei pe cale aerogena. 
Carnea si organele, ca si sangele animalelor tuberculoase constituie o sursa importanta de infectie. Bacilii se gasesc de asemenea si in musculatura scheletului la animalele infectate. Laptele si derivatele sale reprezinta surse periculoase de infectie in tuberculoza.
Sursele secundare de infectie sunt constituite de toate obiectele contaminate cu bacili ai tuberculozei existenti in cadavre sau secretii si excretii de la animalele bolnave (apa, sol, furaje, asternut, ustensile). Ceea ce contribuie la raspandirea bolii este si faptul ca omul poate constitui o forma de infectie pentru animale. 
Identificarea agentului se face din principalul organ afectat (pulmonul) prin examene de laborator ce vizeaza de asemenea si limfonodurile aferente. Rezultate satisfacatoare in identificarea agentului pot da si tehnicile de imunoperoxidare. Pentru depistarea animalelor cu infectie tuberculoasa, in viata se practica proba alergica, prin testul tuberculinic. Pentru confirmarea diagnosticului de tuberculoza se folosesc insa si examenele de, laborator (bacterioscopic, bacteriologic, histopatologic, serologic sau chiar proba biologica).


Fisiere in arhiva (1):

  • Manifestarile clinice si anatomo-patologice ale zoonozelor la animale si om - Tuberculoza.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Manual ,,Inspectie si legislatie sanitara veterinara" -  Sef lucrari Dr. Florea Florin -  Universitatea Bioterra , editura Cermaprint, Bucuresti 2014
2. http://www.medicina-interna.ro/articol.php?articol=694&lang=ro
3. http://www.umfcv.ro/files/p/r/PROIECT%20DE%20IMPLEMENTAREA,%20MONITORIZAREA%20SI%20EVALUAREA%20UNUI%20PROGRAM%20DE%20CRESTERE%20A%20COMPLIANTEI%20LA%20TRATAMENT%20A%20BOLNAVILOR%20TB.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!