Jigodia - Boala infectioasa

Cuprins referat Cum descarc?

ARGUMENT	4
CAPITOLUL I BOALA INFECTIOASA	6
1.1. Poarta de intrare	6
1.2. Rezistenta organismului	6
1.3. Timpul de incubatie	7
1.4. Diagnosticul bolilor infectioase	7
CAPITOLUL II JIGODIA	10
2.1. Istoric, raspandire si importanta	10
2.2. Etiologie	11
2.3. Caractere epidemiologice	11
2.4. Patogeneza	12
2.5. Tabloul morfopatologic	15
2.6. Diagnostic	16
2.7. Tratament	16
2.8. Profilaxie si combatere	17
CONCLUZII	19
BIBLIOGRAFIE	20


Extras din referat Cum descarc?

Medicina veterinara este stiinta care se ocupa cu cercetarea si vindecarea bolilor animalelor, cu protectia si ingrijirea corespunzatoare a lor, de asemenea si cu controlul alimentelor de origine animala. Medicina veterinara poate fi definite ca fiind prevenirea, tratara si controlul bolilor la animale. In prezent medicii veterinari pot sa previna aparitia unor asemenea boli prin vaccinare. Ei pot sa le trateze cu medicamente si prin interventii chirurgicale si pot sa le controleze prin carantina (izolarea animalelor infectate), curatenie si igiena sporita si eutanasie (omorarea fara dureri a animalelor infectate).
Astazi, medicii veterinari trateaza animalele de companie ranite sau bolnave, iar fermierii, pentru care animalele reprezinta sursa de venit, se bazeaza si mai mult pe acestia. Peste tot in lume, medicii veterinari sunt profesionisti respectati, care cer un pret mare pentru serviciile si cunostintele lor. Insa nu demult medicina veterinara avea un statut inferior comparative cu medicina umana. De fapt, medicii adesea tratau animale pe langa oameni, ca un fel de activitate secundara. Inca din 1927, de exemplu, Printul Tarii Galilor a chemat un medic pentru a trata un cal si un medic veterinar doar pentru "consultare". 
In Evul Mediu (circa 500- circa 1500) medicina veterinara nu era la moda, fiind considerata nedemna de atentia oamenilor invatati. In schimb, tratarea cailor si a bolilor acestora revenea potcovarului sau fierarului.
Din cele 200 de boli de animale cunoscute astazi, aproximativ jumatate pot fi transmise oamenilor. Aceste boli, numite zoozone, cuprind salmoneloza, o infectie bacteriana contactata prin consum de carne infectata si impetigo- boala micotica care poate fi contactata prin apropierea de pisici si alte animale.
Boala infectioasa sau boala contagioasa, boala molipsitoare, boala transmisibila, boala infecto-contagioasa, este cauzata de un agent biologic (virus, bacterie, parazit mono sau multicelular, ciuperca, insecta, o fractiune de proteina fata de care organismul atacat, in cadrul unui complex de imprejurari, nu este capabil sa se apere.
Bolile infectioase afecteaza omul, animalele, plantele, insectele, chiar si bacteriile (virusi bacterieni). Ele patrund in corp prin anumite ,,porti de intrare", fiind transmise direct, de la persoana la persoana, sau prin vectori.
Carnivorele reprezinta un ordin de mamifere care se hranesc cu carne, avand carnasiere si canini lungi si ascutiti. Carnivorele crescute in captivitate nu supravietuiesc in salbaticie.
Caracteristicile esentiale ale ordinului, caracteristici care au dus la crearea acestuia si incadrarea sa cu specii sunt:
- pielea cu par; cel mult amfibii; dentitie heterodonta si difiodonta;
- membrele anterioare si posterioare terminate cu gheare
- mamifere neadaptate la zbor (fara patagiu); inaltimea mandibulei in dreptul caninului mai mica decat inaltimea mandibulei masurata in dreptul ultimului molar
- urechile mai scurte decat doua latimi. Incisivii superiori nu au forma de dalta, lipseste a doua pereche de incisivi de la fata lor linguala;
- doua sau mai multe perechi de incisivi superiori; diastema absenta;
- caninii superiori mari si proeminenti, precedati de trei perechi de incisivi mici; capul rotund si botul scurt.
Acest ordin cuprinde aproximativ 260 de mamifere. Dantura lor este mai bine dezvoltata ca la alte mamifere, in special caninii si carnasierele. Creierul anterior este bine dezvoltat. Ele se impart in mai multe familii, cele mai cunoscute fiind felidele, ursidaele, hyaenidaele si canidele.
Boala Carre (Jigodia) este o boala infecto-contagioasa, endemico-epidemica, de natura virotica, cu evolutie acuta sau subacuta, specifica carnasierelor, caracterizata clinic prin sindrom de febra insotit de catar al mucoaselor, la care se pot asocia tulburari oculare, digestive, pulmonare, cutanate si nervoase de intensitate variabila.
Apare frecvent la cainii tineri, in varsta pana la 2 ani, mai rar la cei intre 2-4 ani si foarte rar la cainii batrani. In perioada alaptarii cateii se imbolnavesc exceptional de rar si numai atunci cand traiesc intr-un mediu prea infectat. In schimb boala este foarte frecventa la cateii intarcati in varsta de 2-4 luni. Cainii de rasa pura sunt mai sensibili la virusul jigodiei decat cei de rasa comuna.
Infectia in jigodie se produce fie direct prin contactul unui caine sanatos cu unul bolnav, fie indirect prin intermediul omului, al animalelor, al obiectelor care au venit in contact cu cainele bolnav de jigodie. In afara de aceasta, la aparitia bolii contribuie si factorii care slabesc organismul si-i micsoreaza rezistenta fata de boala ca: frigul, umezeala, aglomerarile, hranirea saraca, lipsita de vitamine, intarcarea brusca, adaposturile proaste, viermii intestinali, schimbarea mediului.
CAPITOLUL I BOALA INFECTIOASA
Boala infectioasa sau boala contagioasa, boala molipsitoare, boala transmisibila, boala infecto-contagioasa, este cauzata de un agent biologic (virus, bacterie, parazit mono sau multicelular, ciuperca, insecta, o fractiune de proteina fata de care organismul atacat, in cadrul unui complex de imprejurari, nu este capabil sa se apere.
Bolile infectioase afecteaza omul, animalele, plantele, insectele, chiar si bacteriile (virusi bacterieni). Ele patrund in corp prin anumite ,,porti de intrare", fiind transmise direct, de la persoana la persoana, sau prin vectori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Jigodia - Boala infectioasa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Prof. Dr. Radu Moga Manzat- Boli virotice si prionice ale animalelor Lucrare distinsa cu premiul "Paul Riegler" pe anul 2005 de catre Academia de Stiinte Agricole si Silvice Sectia Medicina Veterinara
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Boal%C4%83_infec%C8%9Bioas%C4%83
- http://aidvet.com/boala-carre-jigodie/
- http://drveterinar.blogspot.ro/2008/12/jigodia-boala-lui-carree.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!