Intoxicatii cu Acid Cianhidric si Cianuri

Extras din referat Cum descarc?

1. ACID CIANHIDRIC
Acidul cianhidric este un lichid incolor, galbui,inflamabil, cu o solubilitate buna in apa, cu un miros neplacut de migdale amare. Mirosul asemanator cu cel de migdale se explica prin faptul ca semintele de migdale contin un glicozid cianogen, care sub actiunea enzimei hidroxilnitrilaza se descompune in glucoza si acid cianhidric. In combinatie cu potasiul formeaza o sare cianura de potasiu, care este utilizata la obtinerea aurului.
Nume :Acid cianhidric 
Alte denumiri :Blausaure (acid albastru),Hydrogencyanid, Formonitril, nitrit de acid formic, Zyklon B 
Formula chimica: HCN 
Masa molara 27,03 gomol; 27,03 gomol-1 ;stare de agregare lichida 
Densitate : 0,69 gocm-3 
Punct de topire -13 ?C 
Punct de fierbere 26 ?C 
Presiune vapori: 0,816 bar (20 ?C) 
Solubilitate : nu disociaza complet in apa deoarece este un acid slab.
Derivati: cianura de sodiu, cianura de potasiu, glucozizi cianogenetici, Nitro-prusiatul de sodiu, ferocianura de potasiu etc.
Proprietati fizice: difera dupa produsul incriminat, dar toate substantele citate elibereaza in organism grupul cian (CN).
Identificare: prin reactii colorimetrice din corpul delict sau continutul gastric. De retinut mirosul specific de migdale amare, dar unele substante nu-1 au (oxicia-nura).
Fiziopatologie: grupul CN inhiba in principal citocromoxidaza din organism, ducand la anoxie tisulara metabolica.
Simptomatologie: 
- forma supraacuta (fulgeratoare) - moartea se produce in cateva minute, depasind astfel posibilitatile de interventie medicala;
- forma acuta - se instaleaza cu senzatia de constrictie toracica, laringospasm, anxietate, cefalee puternica, vertije, greturi, varsaturi, respiratie ampla si frecventa, urmata de perioade de apnee, convulsii, trismus, opistotonus, colaps cardio-vascular ireversibil, midriaza, bradicardie;
- forma subacuta - respiratie superficiala, urmata de pauze lungi, vertij, cefalee, anxietate, slabiciune musculara, uneori pierderea cunostintei si convulsii.
Daca bolnavul supravietuieste, raman tulburari neurologice sechelare anoxiei cerebrale. Oboseala fizica si intelectuala persista cateva luni de la vindecare.
Nu trebuie pierdut timpul cu examene de laborator, fiecare minut fiind pretios pentru viata bolnavului.
Conditiile etiologice, brutalitatea si rapiditatea aparitiei Simptomelor, mai ales respiratorii si convulsiile, mirosul de migdale amare (halena, varsaturile), coloratia roza a tegumentelor, in pofida dispneei concomitente, sunt argumente suficiente pentru stabilirea diagnosticului.
Leziunile : 
Se cinstata: mucoasele aparente puternic congestionate, pielea depigmentata de culoare roz, sangele venos si arterial de culoare roz, mirosul de migdale amare in special al pulmonului si al continutului gastric etc. In cazul intoxicatiei cu saruri cianice se pot constata uneori si leziuni iritative caustic, la nivelul mucoasei digestive. In general, alterarea cadavrului intarzie, datorita actiunii bactericide a cianicelor.
Diagnosticul : se precizeaza dupa evolutia rapida: simptome, leziuni si rezultatul analizei de laborator.
Prognosticul : este grav.
Tratamentul :
Antidotul este nitritul de amil inhalat (1 fiola la fiecare 5 minute; se opreste inhalarea cand tensiunea arteriala maxima este mai mica de 80 mm Hg).
Nitritul de sodiu solutie 3%: se administreaza 10 ml intravenos, in ritm de 2 - 5 ml/min (se opreste administrarea la tensiunea arteriala maxima sub 80 mmHg).
Tiosulfatul de sodiu (hiposulfitul de sodiu) 25% intravenos, in ritm de 3 - 5 ml/ min pana la doza totala de 50 ml.


Fisiere in arhiva (1):

  • Intoxicatii cu Acid Cianhidric si Cianuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!