Influența aviară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conform definitiei Codului Terestru al OIE, este o boala supusa declararii obligatorii (notifiable pathogen avian influenza), specifica pasarilor, produsa de tulpini de virus apartinand subtipurilor H5 si H7, sau de orice alta tulpina de virus Influenza aviara.

Boala a fost diagnosticata pentru prima data, in Italia, de catre PERONCITO in

anul 1878, iar in anul 1955 a fost izolat si identificat agentul etiologic.

Dupa anul 1959 si pana in prezent, au fost inregistrate mai multe epidemii, sau chiar pandemii, de influenta aviara in USA, Australia, Mexic, Asia (Pakistan, Hong Kong, Arabia Saudita, Iran, Vietnam, Tailanda, Cambogia, Indonezia, China etc.), Rusia, si Europa (Italia, Olanda, Belgia, Germania, Ukraina, Turcia, Romania etc.) produse de tipurile H9, H7 si H5 Influenza virus aviar. in zonele geografice mentionate au fost identificate atat tulpini inalt patogene cat si tulpini slab patogene.

Influenta aviara are o importanta economica deosebita generata de pierderile produse, asociate cu restrictiile comerciale, pierderi care au variat, in timp, de la tara la tara si de la o epidemie la alta.

In acelasi timp, influenta aviara poate fi si o zoonoza destul de grava. intre anii 1959-2005 s-au imbolnavit 262 persoane cu diverse manifestari clinice, dintre acestea murind 80. Aceste date arata ca oamenii se pot imbolnavi, se pot inregistra cazuri de deces insa influenta aviara ramane totusi o boala a pasarilor. Numai daca tulpinile inalt patogene (H7 si H5) se adapteaza la om si se transmit de la om la om, atunci se poate vorbi de o epidemie de gripa umana cu origine aviara (La Depeche Veterinaire, nr.97, 24.12.2005).

Patogenitatea tulpinilor de Influenza virus aviar este corelata cu structura antigenica, mai ales cu tipul de hemaglutinina si cu situsul de clivaj al acesteia. Astfel, tulpinile de virus a caror hemaglutinina poate fi clivata de proteazele mai multor tipuri de celule sunt tulpini inalt patogene (highly pathogenic avian influenza HPAI), iar tulpinile de virus a caror hemaglutinina este clivata de proteazele unui numar limitat de celule sunt slab patogene (low pathogenic avian influenza LPAI). in focarele de influenta aviara tulpinile LPAI sufera mutatii si se transforma in tulpini HPAI de influenza virus.

Virusul influentei aviare este inactivat la pH acid, in mediul extern are o rezistenta moderata, iar in carnea de pasare congelata rezista 1 an.

Influenta aviara este o boala infectocontagioasa populationala si transfrontaliera cu o mare focalitate naturala.

Rezervorul de virus

-este reprezentat de palmipedele salbatice migratoare, dar si de alte pasari salbatice acvatice, care disemineaza virusurile pe distante mari. Astfel, virusul H5N1 al influentei aviare a fost semnalat prima data in Koreea de Sud in 12.12.2003, s-a raspandit in sud-estul Asiei in anul 2004, a ajuns in Rusia in anul 2005 (24.07), iar in acelasi an a fost diseminat in Europa, de la est spre vest. in tara noastra, primul focar de influenta aviara a fost semnalat in 7.10.2005 in localitatea Ciamurlia de jos, jud. Tulcea. Ulterior au fost semnalate 54 de focare in sud-estul tarii, iar la mijlocul lunii mai, influenta a reaparut la ferme de pui de carne din judetul Brasov. Concomitent au fost semnalate numeroase focare in localitati din centrul, estul si sudul tarii, inclusiv in capitala.

Sensibilitate

Dintre speciile de pasari, de interes economic, cele mai sensibile sunt curcile si gainile, celelalte specii au sensibilitate redusa, iar cele mai multe sunt receptive (palmipedele).

Cale de patrundere

Virusul patrunde in organism pe cale respiratorie (frecvent), rar pe alte cai, iar transmiterea este orizontala prin surse primare, secundare si vectori animati si neanimati. Transmiterea verticala este discutabila.

Transmiterea

Pasarile vandute in piete pot ajuta la raspandirea virusului

Virusul este transmis prin intermediul pasarilor moarte, apei contaminate si al

secretiilor pasarilor bolnave. Odata infectate, atat pasarile domestice cat si cele salbatice (inlcusiv gainile, ratele, gastele, curcanii si porumbeii) se pot imbolnavi si muri.

- Pene/ fulgi: pasarile care vin in contact cu o pasare bolnava pot lua virusul de pe penele acesteia

- Aer: virusul se poate transmite prin inhalare

- Fecale: un singur gram de fecale contaminate poate infecta pana la un milion de pasari

- Gheare: pasarile se pot infecta prin gheare daca merg pe pamant contaminat.

Situatia epidemiologica internationala a influentei aviare constituie un imens pericol pentru intreaga lume, dar indeosebi pentru Romania, datorita particularitatilor geografice, respectiv Delta Dunarii si fenomenul migratiei pasarilor, considerate rezervorul natural de virus al influentei aviare, precum si a situarii fata de tarile in care evolueaza aceasta boala.

In Romania, exista doua culoare mari de migratie a pasarilor de tarm: din nord (mai ales din Marea Baltica) si din sud (Delta Nilului, Dakkar)spre

Delta Dunarii sau alte lunci din sudul tarii. Dinspre nord

Bibliografie:

http://news.bbc.co.uk/1/shared/spl/hi/world/05/bird flu map/html/1.stm

- http://www.bbc.co.uk/romanian/specials/1446_gripa_aviara/

- http://business-times.asia1.com.sg/mnt/media/image/launched/2005-10-21/211005_Flu21_pg14.gif

- http://www.fao.org/ag/againfo/programmes/en/empres/maps.html

- http://forum.agroinfo.ro/index.phpshowtopic=385

- http://www.epochtimes-romania.com/articles/feature_21_1.html

- http://editorial.gettyimages.com/Search/Search.aspxEventId=56947997

- http://www.magazinstiintific.ro/Stiinta:PLANTE-SI-ANIMALE/Studiile-efectuate-pe-animale-arata-ca-vaccinurile-impotriva-gripei-aviare-sunt-eficiente_210.html

- http://emcb.ro/article.phpstory=20060426170722985&mode=print

- www.emcb.ro

- http://www.national-geographic.ro/stiinta/sanatate/urmatoarea-gripa-ucigasa/

- http://romanian.cri.cn/1/2005/11/14/1@34209.htm

- La Depeche Veterinaire, nr.97, 24.12.2005

- http://www.ms.ro/afis/pag.aspidd=177&doi=0

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influenta aviara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 687 cuvinte
Nr caractere:
16 325 caractere
Marime:
14.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină Veterinară
Tag-uri:
afectiuni, infectii, boli
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!