Infectia cu Virusul Encefalomiocarditei la Porcine

Extras din referat Cum descarc?

Infectia cu virusul encefalomiocarditei porcului-IVEMP (Encephalomyocarditis virus -EMPV) este o boala infectioasa virala a porcinelor de toate varstele, dar mai ales a tineretului porcin, cu mortalitate variind intre 10-100%, produsa de un cardiovirus care, in afara de porc, infecteaza frecvent si rozatoarele, ca si multe alte specii de animale, cum sunt: maimutele, elefantii, leii. Soarecele si sobolanul constituie rezervorul principal de virus (1, 2, 3, 4, 5, 8).
Depresia si mersul clatinat pot fi uneori singurele semne clinice, inainte de moartea subita a animalelor afectate. Virusul poate induce, de asemenea, fatari de purcei morti sau fetusi mumifiati.
Istoric, importanta si raspandire
Virusul care produce encefalomiocardita la porc, a fost izolat pentru prima oara in 1960, dintr-un focar acut de boala la porc, in Panama. Ulterior, mai multe epidemii cu mortalitate ridicata la purcei au fost inregistrate in diferite tari ca: SUA(1960-1966), Australia (1970-1984), Noua Zeelanda (1975), Africa de Sud (1981), Cuba (1983), Brazilia (1985), Italia (1988), Canada (1989) (4, 6, 8).
In Romania boala nu a fost diagnosticata, pana in prezent.
Evolutia acuta a bolii, mortalitatea ridicata la purcei si tulburarile de reproductie, asociate cu prezenta virusului in efectivele de porcine, precum si reactia serologica a omului la contactul cu virusul, chiar daca nu s-au pus in evidenta leziuni cardiace, confera importanta epidemiologica si economica a acestei boli (1,5, 6).
Etiologie
Virusul emcefalomiocarditei porcului VEMP apartine genului Cardiovirus, fam.Picornaviridae. Este un virus rezistent la solventi organici, stabil la limite largi de pH, rezista 30 de minute la 60?C si se replica bine pe culturi de celule de diferite origini (porc, rozatoare, om, embrion de gaina). Este un virus cu ARN monocatenar cu greutate moleculara 2,6 x 106 daltoni. Este considerat un virus specific rozatoarelor, desi infecteaza si numeroase alte specii de vertebrate printre care si porcinele (2, 4).
Epidemiologie
Soarecii si sobolanii sunt considerati principalul rezervor de virus si sursa de infectie pentru porci, prin furajele si apa contaminate. Alte specii receptive sunt: bovinele, caii, maimutele, elefantii, mangustele, racunii, veveritele s.a. Epidemiologia si patologia acestei infectii a fost mai mult studiata si este mai bine cunoscuta la porcine, pentru simplul motiv ca prezenta si evolutia bolii la aceasta specie prezinta cea mai mare importanta economica si nu petru ca ar fi mai frecventa decat la alte specii.
Desi contaminarea directa de la porcii infectati catre cei sanatosi nu este exclusa (porcii infectati elimina virusul prin fecale) aceasta nu a putut fi inca demonstrata (2, 7, 8).
Patogeneza
Calea naturala de infectie este cea orala, cu multiplicarea virusului in intestine si in muschiul cardiac, cu viremie la 2 zile dupa expunere, ce dureaza 2-4 zile, urmata de eliminarea de virus prin fecale, timp de mai multe zile.
Cantitati mari de virus au fost detectate in splina, limfonoduri si in muschiul cardiac.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infectia cu Virusul Encefalomiocarditei la Porcine.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!