Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale

Cuprins referat Cum descarc?

1. ETIOLOGIE SI EPIDEMIOLOGIE ..1.
2. TABLOU CLINIC ..4.
3. TABLOU MORFOPATOLOGIC ..5.
4. DIAGNOSTIC 6.
5. TRATAMENT 8.
6. PROFILAXIE SI COMBATERE ...9.
7. BIBLIOGRAFIE .10.


Extras din referat Cum descarc?

Etiologie si epidemiologie
Infectia cu Ornithobacterium rhinotraheale este o boala infectioasa foarte contagioasa care afecteaza diferite specii de pasari,caracterizata prin tulburari respiratorii de intensitate variabila, intarziere de dezvoltare,scaderea productiei de oua, uneori paralizii,tenosinovite.
Ornithobacterium rhinotracheale (ORT) este incadrat in familia Flavobacteriaceae este o bacterie nehemolitica, gram-negativa cu dimensiuni de 0,6-5/ 0,2-0,9 microni, imobila ,polimorfa ,in forma de tija care cauzeaza boala tractului respirator superior si inferior la pasarile de curte . Formeaza colonii mici ,netede,convexe ,circulare ,de culoare gri-albiciosa Are o distributie la nivel mondial la pasarile de curte comerciale, in care este asociat cu boli respiratorii, si se gaseste si la pasarile salbatice. 
ORT a fost izolat de la numeroase specii de pasari: pui de gaina,potarniche,rata, gasca,bibilica,pescarus,strut,porumbel,curca si cioara. 
Pasarile domestice sunt receptive la orice varsta,dar cele adulte fac o forma de boala mai severa. Curcile de peste 14 saptamani sunt cele mai afectate,dar au fost semnalate si cazuri de boala la pasari mai tinere de 11 zile.La puii de carne boala se inregistreaza la 20-50 de zile.
Infectia poate fi transmisa orizontal prin aerosoli, precum si pe verticala care este suspecta, deoarece prin unele cercetari recente s-a putut izolat ORT din organele reproducatoare si ouale pentru incubatie, oua infertile si embrioni morti. Cu toate acestea, nu este inca cunoscut daca aceasta transmitere verticala este cauzata de contaminarea ovariana sau cloacala. 
Doisprezece serotipuri pot fi distinse in cadrul speciei O. rhinotracheale , dintre care serotipul A este cea mai raspandita. Investigarea genetica a relevat faptul ca mai multe specii sau subspecii , probabil , exista in genul Ornithobacterium. Majoritatea izolatelor de pui fac parte din serotipul A si izolatele de curcan sunt mai eterogene si apartine serotipului A, B si D.
Desi ORT s-a dovedit foarte sensibil la diferite substante chimice dezinfectante , in prezent, infectia cu ORT pare sa fi devenit endemica si poate aparea la fiecare repopulare noua, chiar si in cazul in care au fost curatate anterior si dezinfectate custile ,in special in zonele cu productia intensiva de pasari de curte, precum si in ferme.
Infectia experimentala cu ORT la puii de gaina si la curci provoaca leziuni minime,dar acestea devin severe in cazul in care concomitent intervin si virusuri sau bacterii cu afinitate pentru aparatul respirator. Perioada de incubatie in infectia experimentala la curci si puii de gaina este de 2-4 zile.
Tablou clinic
Inflamatia sacilor alveolari si pneumonie sunt cele mai comune caracteristici ale infectiei cu O. rhinotracheale . 
Severitatea semnelor clinice, durata tratamentului si mortalitatea sunt extrem de variabile si sunt influentate de multi factori de mediu, cum ar fi cei manageriali, ventilatie inadecvata, densitate inalta, conditii slabe de asternut, igiena slaba, nivelul amoniacului ridicat, bolile concomitente si tipul de infectie secundara.
Simptomele initiale sunt stranutul, tusa si sinuzita urmata in unele cazuri de suferinta respiratorie severa,dispnee, prostatie si mortalitate. Simptomele sunt insotite de o reducere a consumului de furaje si aportul de apa. Leziunile pot include rinita, traheita,edem, consolidarea uni- sau bilaterala a plamanilor cu exudate fibropurulente,pericardita, aerosaculita,se poate detecta peritonita si enterita.
La curci,tulburarile respiratorii pot sa apara la varsta de 4 saptamani maxim 8 saptamani .La adulte boala evolueaza mai sever si se exprima prin stranut,exudat nazal,abatere,sinuzita,respiratie dificila,scaderea productiei de oua,uneori chiar paralizie.Mortalitatea poate ajunge chiar la 50%.
La puii de carne se manifesta prin consum redus de hrana,abatere si letargie,edem al capului,exudat nazal, uneori paralizie si chiar moarte.Mortalitatea ajunge doar la maxim 10%.
La gainile adulte boala se exprima adesea in perioada ouatului sau cu putin timp inainte d inceperea ouatului,constatandu-se scaderea consumului de furaje,semne respiratorii discrete,edem al capului,oua mici sau deformate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infectia cu Ornithobacterium rhinotraheale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.protekt.com.tr/dokumanlar/ornithobacterium_rhinotracheale.pdf
2. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.694.3666&rep=rep1&type=pdf
3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03079459994704
4. https://www.aaapjournals.info/toc/addi/7/4
5. https://www.aaapjournals.info/doi/full/10.1637/10404-1007912-DIGEST.1
6. https://www.aaapjournals.info/doi/full/10.1637/10115-990312-DIGEST.1
7. BOLI BACTERIENE SI VIRALE LA PASARI ( CONSTANTIN VASIU, VALENTIN TUDOR,AUREL VASIU , FLORICA PREDOI )


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!