Impactul producției de carne asupra mediului

Extras din referat Cum descarc?

In ultimii ani productia de carne a crescut datorita cererilor mari pe piata, pentru a face fata cerintelor producatorii sau extins si in cresterea si dezvoltarea fermelor.Totodata dezvoltarea si marirea numarului de efective din ferme duce la un grad de poluare mai ridicat si mai nociv asupra mediului.
Poluarea reprezinta contaminarea mediului inconjurator cu materiale care interfereaza cu sanatatea umana, calitatea vietii sau functia naturala a ecosistemelor (organismele vii si mediul in care traiesc). Chiar daca uneori poluarea mediului inconjurator este un rezultat al cauzelor naturale cum ar fi eruptiile vulcanice, cea mai mare parte a substantelor poluante provine din activitatile umane.
Emisiile de gaze de sera din zootehnie sunt printre cei mai seriosi si semnificativi contribuitori la incalzirea globala. Agricultura cu animale este responsabila pentru 14-18% din emisiile globale de gaze de sera, mai mult decat emisiile tuturor vehiculelor si a celorlalte forme de transport motorizat. 
Alte dovezi despre impactul productiei de carne asupra schimbarii climei includ:
- productia de carne duce la emisiile de oxid de azot si metan, care sunt gaze de sera mult mai
puternice decat dioxidul de carbon.
- productia globala de carne a crescut peste dublu din 1970, si se prevede sa se dubleze din
nou pana in 2050.
- pasunatul si necesarul de hrana pentru productia de carne la scara mare duce la despaduriri.
- industria zootehnica foloseste disproportionat terenul, apa proaspata si energia, si este o
cauza majora a poluarii in intreaga lume.
- sectorul zootehnic este unul din primii doi sau trei contribuitori semnificativi la problemele serioase ale mediului, de la nivel local, la nivel global
Industria carnii este de asemenea unul dintre principalii responsabili pentru emisiile de gaze cu efect de sera, cauzand 18% din emisiile de gaze ale lumii. Un consum de carne mai mic cu 30% ar reduce numarul deceselor premature din cauza bolilor de inima cu pana la 17%, echivalentul a 18.000 de decese pe an.
Pluarea in industria alimentara.
Poluarea este fenomenul prin care aerul se incarca cu substante straine daunatoare vietii Acestea isi modifica compozitia sa naturala, atunci cand este patruns de elemente straine ce au efect daunator asupra plantelor si animalelor.
Microorganismele sunt raspandite pretutindeni in natura unde joaca un rol biologic essential in desfasurarea a numeroase fenomene. Astfel microorganismele sunt cele care realizeaza amelioararea fertilitatii solului ca si in transformarea solului, ca si transformarea materialelor organice vegetale sau animale prin procese de putrefractie sau de fermentatie.
Numeroasa specii de microorganisme sunt utilizate in diverse procese industriale ca cele de fabricare a vinului si a berii, a antibioticelor, a unor produse alimentare s.a. Dar existenta in natura a microorganismelor este de cele mai multe ori nedorita.Unele desi nu se pot dezvolta in alimente, pot supravietui un timp si sunt doar transmise pe aceasta cale; altele gasind conditii favorabile de dezvoltare, chiar si in cazul unui numar initial redus, se inmultesc si provoaca degradarea produsului in care au proliferat.
Pentru acest motiv, fenomenul alterarii alimentelor constitue principala cauza a unor pagube determinate de dezvoltarea microorganismelor. Alimentele pot fi insa contaminate si cu germeni patogeni si in aceasta situatie ele devin agentii transmitatori sau cauzator a unor boli.
In functie de intenstatea actiunii, agenti fizico-chimici ( temperature, tensiune de oxgen, umiditate, presiune osmotica, concentratie de ioni de hidrogen (pH)etc.), pot avea asupra metabolismului bacteriei efecte favorabile sau daunatoare.In afara unor limite maxima si minima, intre care dezvoltarea este posibila, actiunea unui agent fizico-chimic este nociva. Intre aceste limite exista o zona optima in care efectele favorabile sunt maxime, asigurand dezvoltarea si viata normala a celulelor bacteriene. Actiunea nociva are ca rezultat oprirea dezvoltarii bacteriilor, care pot fi reversibila (inhibare) sau ireversibila (omorare), dupa cum componentele celulare indispensabile au suferit sau nu modificari incompatibile cu viata.
In industria alimentara se utilizeaza, prin dirijare corespunzatoare, atat efectele favorabile cat si cele nocive ale agentiilor fizico-chimici, dupa cum microorganismele sunt folosite in scopul tehnologiei sau sunt daunatoare, ar dezvoltarea lor trebuie oprita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Productiei de Carne Asupra Mediului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!