Hipovitaminoza E si Seleniu la Bovine

Cuprins referat Cum descarc?

1. Cuprins 1
2. Istoric 2
3. Etiologie 2
4. Metabolism 3
5. Functiile vitaminei E 4
6. Manifestari clinice la bovine 6
7. Modificari morfopatologice 9
8. Diagnostic 9
9. Profilaxie 10
10. Tratament 10
11. Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Istoric
In anul 1922 Evans si Bishop au indentificat un compus lipososolubil care are insusiri antisterilice ,cunoscut astazi sub denumirea de vitamina E ,ulterior Evans in 1936 a izolat ?-tacoferolul,cel mai active biologic Alti tacoferoli au activitate biologic redusa, fata de ?-tocoferoi, respective 15-40% pentru ?-tacoferol ,3-19% pentru ?-tacoferol 
Sinonime pentru vitamina E ; vitamina antisterilica, tacoferol, vitamina fertilitati , vitamina antidistrofica.
Multe dintre nutreturile combinate folosite in hrana monogastricelor si a rumegatoarelor contin cantitati mari de ?-tacoferol si mai putin ?-tacoferoli. Vitamina E este foarte instabila , oxidarea ei fiind favorizata de prezenta mineralelor si a acizilor grasi nesaturati.
Cele mai multe produse comerciale de vitamina E contin DL-?-tacoferol acetat.
Etiologie. Necesarul organismului animal in tacoferili trebuie asigurat prin ratii, animalele nedispunand de capacitatea de autosinteza a acestei vitamine. Necesarul, pe specii, este insa greu de precizat, fiind dependent de o serie de factori precum ;
-continutul ratiei in lipide si, mai ales in acizi grasi nesaturati, mareste nevoia organismului in vitamina E. Astfel la vitei pentru 1g acizi grasi nesaturati este necesar o suplimentare a ratiei cu 1,5-2.5 u.i. vitamin E Acidul linoleic reduce valorificarea din ratie a tacoferolilor si mareste necesarul in vitamina E cu 0,5 mg pentru 1g acid linoleic;
-disponibilitatile de selenium in ratie , de aminoacizi sulfuratiti si de unele vitamine reduc necesarul de tacoferoli.
-existenta antioxidantilor sintetici sau naturali din ratie reduce necesarul in vitamina E, prin substituire functionala partiala a tacoferolilor.
-starile de solicitare maresc necesarul de vitamina E.
Metabolism. Absorbtia vitaminei E se face preponderant in intestinul subtire, sub forma de micelii, in prezenta sarurilor biliare si a sucurilor pancreatice; absorbtia tacoferolilor se face intr-o proportie relative redusa (sub 40%), fiind dependent de factorii care afecteaza absorbtia grasimilor Vitamina E poate fi depozitata in ficat ( care stocheaza cu atat mai multa vitamin E cu cat aceasta se gaseste in cantitati mai mari in hrana), in tesutul adipos si partial in inima si splina; aceste depozite se pot folosi in perioada de carenta.
Vitamina E este un component vital al membranelor biologice , gasindu-se in cantitati mari in continutul intracelular, precum si in tesutul adipos.
Interrelatiile vitaminei E cu alti nutrienti. Cerintele animalelor in vitamina E pot fi influentate de alti nutrienti precum; seleniul ,acizi grasi polinesaturati, aminoacizi sulfurati ,fierul ,vitaminaa, colina, si zincul Seleniul este component al glutation peroxidazei si in carenta vitaminei E previne peroxidarea grasimilor.Vitamina E este necesara pentru cresterea concentratiei acizilor grasi polinesaturati , proprietatile antioxidante sunt benefice ,in acest caz, cunoscuta fiind susceptibilitatea acizilor grasi polinesaturati fata de oxidare. Carenta in vitamina E , impune o sporire a fierului la tineretul nou nascut; purceii nou nascuti carentati in vitamina E , prezinta simtome de intoxicatie cu fier si mor , cand li se aplica intramuscular, suplimente cu fier. Interrelatiile dintre vitamina A si E sunt recunoscute de mult timp ,vitamina E amand in acest caz un rol antioxidant fata de vitamina A. Carenta in colina determina leziuni la nivelul ficatului, leziuni care pot fi prevenite printr-un supliment de vitamin E.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hipovitaminoza E si Seleniu la Bovine.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Barza H., May I., Ghergariu S., Hagiu N., 1981, Patologie si clinica medicala, Ed. Didactica si pedagogica Bucuresti, Reeditat 1992, Ed Stiinta Chisinau; 
Ghergariu S., 1995, Bazele patologiei medicale a animalelor, vol 2, Ed. All, Bucuresti;
Hriscu Luminita Diana- Curs- Boli nutritie si metabolism
Mihai D., 1996, Patologie si clinica medicala, Ed. Ceres Bucuresti.
http://www.cals.ncsu.edu/an_sci/extension/swine/nutrition/nutritionslides/slides.HTM


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!