Hemoglobinuria la caini si pisici

Extras din referat Cum descarc?

Definitii
Hemoglobinuria consta in prezenta hemoglobinei in urina. Aceasta indica distrugerea masiva a eritocitelor la nivelul patului vascular. Mai este denumita si pigmenturie.
Hemoglobinuria este asociata cu urina transparenta de culoare rosie pana la culoarea chihlimbar care ramane pigmentata dupa centrifugare.
Hemoglobinuria este o afectiune in care hemoglobina se gaseste in concentratii anormal de mari in urina. Conditia este adesea asociata cu orice anemie hemolitica, in special cu hemoliza intravasculara, in care celulele rosii din sange sunt distruse, eliberand astfel hemoglobina libera in plasma. Excesul de hemoglobina este filtrat de rinichi, care il excreta in urina, dand urinei o culoare purpurie. 
Hemoglobina libera din plasma se imparte in dimeri imediat legati la haptoglobina si eliminati de hepatocite prin formarea de bilirubina, fier si aminoacizi sau legati de macrofage. Daca haptoglobina este saturata, dimerii hemoglobinei se acumuleaza in plasma (hemoglobinemia) si trec prin glomerul in cazul in care sunt resorbati si degradati de celule tubulare proximale sau excretati in urina (hemoglobinuria). 
CAUZELE 
HEMOGLOBINURIEI
1. Glomerulonefrita acuta 
2. Babesioza
3. Anemii hemolitice parazitare
4. Intoxicatia cu fenotiazina
5. Anemia hemolitica autoimuna
6. Anemia de apa rece
7. Pielonefrita
8. Intoxicatia cu plumb
9. Predispozant poate aparea in cazul eritrolizei neonatale
Riscul aparitiei acestei afectiuni este foarte mare atunci cand exista: predispozitie genetica, expunere la toxine sau la anumite substante medicamentoase, agenti infectiosi, suprasolicitare fizica, dezechilibre ale termoreglarii consecutive expunerii la temperaturi ridicate, intoxicatie cu venin de paianjen sau sarpe. Leptospiroza si toxoplasmoza sunt alti factori importanti.
Hemoglobinuria poate fi, de asemenea, prezenta in cazurile de hematurie in care celulele rosii s-au lizat (ca in cazul probelor diluate sau alcaline sau al procesarii intarziate); cu toate acestea, hemoglobinemia trebuie sa lipseasca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hemoglobinuria la caini si pisici.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Urgente in medicina animalelor de companie- ghid pentru studenti, vol. 1-Bogdan Alexandru Vitalaru
2.http://pethome.ro/babesioza-tratament-caine/
3.https://www.scribd.com/presentation/397534947/Piroplasmoza-pptx
4.http://www.agriculturaromaneasca.ro/produse/babesioza-la-caine-106-t10.html
5.Patologia medicala a animalelor domestice- I. Adamesteanu
6. https://www.medscape.com/answers/206885-108630/how-is-hematuria-and-hemoglobinuria-distinguished-in-the-evaluation-of-transfusion-reactions
7. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/hemoglobinuria


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!