Etiopatogenia Afectiunilor Globului Ocular la Carnivore

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 1
1. Morfofiziologia globului ocular si a conjunctivei bulbare 2
1.1.Anatomia globului ocular si a conjunctivei bulbare 2
1.1.1Tunicile globului ocular 2
1.1.2. Mediile refringente 11
1.1.3 Conjunctiva 13
1.1.4 Anexele globului ocular 13
1.1.5 Vasele si nervii globului ocular 18
1.2 Fiziologia globului ocular 19
1.2.1 Mecanismul vederii 20
1.2.2 Acomodarea oculara 28
2. Sistematizarea si etiopatogenia afectiunilor globului ocular la carnivore 
30
2.1 Afectiunile polului anterior 30
2.1.1 Afectiunile mucoasei conjunctivale 30
2.1.2 Afectiunile sclerei 34
2.1.3 Afectiunile corneei 35
2.1.4 Afectiunile camerei anterioare 44
2.1.5 Afectiunile irisului 46
2.1.6 Afectiunile cristalinului 48
2.2 Afectiunile polului posterior 53
2.2.1 Afectiunile corpului vitros 53
2.2.2 Afectiunile coroidei 55
2.2.3 Afectiunile retinei 56
2.2.4 Afectiunile papilei optice 58
2.2.5 Afectiunile tractusului uveal 59
2.3 Afectiunile globului ocular ca intreg 61
2.3.1 Anomalii congenitale 61
2.3.2 Traumatismele globului ocular 62
2.3.3 Afectiuni ale tensiunii oculare 63
Bibliografie 65


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Vederea are rol foarte important in viata organismelor prin cantitatea impresionanta de informatii receptionate din mediul extern, intervenind in cel mai mare grad in adaptarea organismului la mediul de viata, in orientarea in spatiu, mentinerea echilibrului si in activitatea generala a cortexului.
La om circa 90 % din totalul informatiilor patrund prin ochi. Referitor la animale, o mare parte din informatii patrund prin ochi, desi, la unele specii, analizatorul olfactiv are aproape la fel de mare importanta, fiind deosebit de important in supravietuire. 
Actiunea conjugata a analizatorului vizual si a sensibilitatii proprioceptive face posibila aprecierea marimii si formei obiectelor, a distantei la care se gasesc si a miscarii lor. Astfel, cainele vede bine pana la o distanta de aproximativ 10 m, iar obiectele in miscare pana la 300 m.
Afectiunile globului ocular la carnivore ocupa un loc foarte important in patologia chirurgicala. Lipsa de evaluare obiectiva sau ignorarea din lipsa de informatie a acestor afectiuni pot duce la invaliditati definitive ale animalelor afectate, producand disconfort afectiv proprietarului de animale de companie.
1. MORFOFIZIOLOGIA GLOBULUI OCULAR SI A CONJUNCTIVEI BULBARE
Segmentul periferic al analizatorului vizual (Organum visus), fotoreceptor, este reprezentat de globul sau bulbul ocular si organele anexe acestuia adapostite in cavitatea orbitara.
1.1 ANATOMIA GLOBULUI OCULAR SI A CONJUNCTIVEI BULBARE
La animalele domestice, globul ocular (Bulbus oculi), are o forma sferica la oaie, porc, caine, pisica si iepure si este usor turtit antero-posterior la cal si bou.
El este asezat impreuna cu musculatura extrinseca, vasele de sange, nervul optic si glanda lacrimala in cavitatea orbitara, cavitate osoasa, de forma tronconica, incompleta la caine si pisica. La aceste specii, portiunea dorso-laterala a orbitei este completata de un ligament orbitar care se insera superior pe procesul zigomatic al osului frontal, iar inferior, la nivelul procesului frontal al osului zigomatic.
Globul ocular prezinta doi poli: polul anterior (alcatuit din conjunctiva bulbara, sclerotica, corneea, camera anterioara, irisul, camera posterioara si fata anterioara a cristalinului) si polul posterior (alcatuit din fata posterioara a cristalinului, corpul vitros, coroida, retina si papila nervului optic).
In clinica cei doi poli ai globului ocular au semnificatii importante, dar si inteles mai larg. Structurile polului anterior sunt vizibile cel mult cu ajutorul lupelor, in timp ce polul posterior poate fi examinat doar oftalmoscopic.
1.1.1 Tunicile globului ocular
Globul ocular este alcatuit din trei tunici suprapuse de la exterior spre interior: fibroasa, vasculara si nervoasa, (figura 1). 
Fig. 1 Structura globului ocular
(www.bbc.co.uk/ /4nervoussystemrev6.shtml)
1.1.1.1 Tunica fibroasa - este reprezentata de invelitoarea externa, groasa si rezistenta, care cuprinde doua portiuni: - posterioara, numita sclerotica si anterioara, numita cornee. Sclerotica este mai intinsa, ocupand intreg polul posterior si o parte din cel anterior, continuandu-se in fata cu corneea, transparenta, in zona centrala a polului anterior. [50]
Sclera sau sclerotica este groasa de 1-2 mm, de culoare alba mata la carnivore si care ocupa 4/5 din totalitatea invelitorii fibroase. Este o capsula conjunctiva putin extensibila, constituita in esenta din fibre colagene si fibre elastice, care sub presiunea intraoculara mentine forma globului ocular. Fata externa a sclerei este acoperita de organele anexe (muschi si tesut gras), in partea caudala si de conjunctiva bulbara, in partea rostrala. Fata interna este captusita de un strat conjunctiv lax, pigmentat, denumit lamina fusca, prin care este legata de coroida.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etiopatogenia Afectiunilor Globului Ocular la Carnivore.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!