Encefalopatia spongiformă bovină

Extras din referat

Este o afectiune neurologuica, transmisibila, intalnita numai la bovinele adulte cu evolutie progresiva, isidioasa, caracterizata pri modificari de comportament, tulburari locomotorii, hipersensibilitate, pareze, urmate de moarte, iar histopatologic prin vacuuolizarea neuropilului, degenerarea pericarionilor si astroglioza datorate interventiri unei proteine patogene= PRION.
Patogeneza: multiplicarea intiala in tesutul limforeticular dupa care se raspandeste in SNC pe cale nervoasa dupa infectarea pe cale orala a viteilor agentul etiologic este detectat initial in portiunea distala a ileonului placile payer Clinic: incubatia 2-8 ani debut: modificari dicrete de comportament anxietate, neliniste, hiperestezie, reactii exaggerate, fuga caderi, miscari ale urechilor, privire fixa, agresivitatea, ptialism, scrasniri din dinti, prurit tahicardie ataxia, mers leganat, decubit, epuizare moarte dupa doua saptamani Morfopatologic nu sunt leziuni macro.] Histologic: vacuolizarea tesutului nervos, degenerarea pericarionilor din substanta cenusie, exprimata prin granularea si mai ales vacuolizarea citoplasmei proliferarea astrocitelor si hipertrofia acestora = astroglioza prezenta lipopigmentilor ceroizi si lipofuscine leziunile sunt localizate mai ales la nivelul bulbului, protuberantei, maduvei cervicale si mezencefal Diagnosticul date anamnetice, epizootologice si clinice confirmare prin examene de laborator: examen histo, detectarea fibrilelor (SAF) prin microscopie electronica, test imunoenzimatic, electroforeza capilara Tratament inexistent Profilaxie si combatere In tarile libere: pastrarea indemnitatii pri interziere impotului de animale si produse din tari indemne, elimirea fainii de oase di alimentatie controlul bovinelior abatorizate nu se da in consum tesutul nervos si tesut limfatic, splina. Animalele bolnave se sacrifice si se distrug, laptele provenit de la bov suspecte se distruge. Toate produsele considerate cu risc specific se confisca si se distrug prin incenerare.
SCRAPIA Etiologie prioni agenti transmisibili neconventionali (ATNC) Receptivitate oile in varsta de 2, 5-4, 5 ani foarte rar 18 luni mai putin caprele, cu o incidenta mai mare intre 2-7 ani si muflonii Surse incomplete elucidate: SNC, placenta organe. se pare ca transmiterea transplacentara este principala cale dar si digestive, trancutanata. Monta este recunoscuta ca si calea de transmitere de la berbeci Patogeneza: dupa aptrunderea agentului pe cale orala localizare tonsilara si tes limfaticedin regiunea faringiana apoi intestinul subtire.
Splina si tesutul limfoid joaca un rol important in diseminarea agentului.
Clinic incubatia de 1-2 ani. F tipica evolueaza in 4 perioade cu o durata de 1-12 luni - in prima perioada semnele debuteaza insidios cu modificari in comportament; raman in urma turmei, refuza deplasarea, nu se mai tem de caini, prurit in regiunea ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Encefalopatia Spongiforma Bovina
    • Referat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!