Diagnostic timpuriu al afecțiunilor renale acute și cronice unde ne situăm astăzi

Referat
6/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2175
Mărime: 9.74KB (arhivat)
Publicat de: Lucian Georgescu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

INTRODUCERE

Bolileactiunile ranale pot fi cauzate de o insulta asupra rinichiului. Termenii afectiunilor renale si bolilor renal sunt folosite sa denote prezenta leziunilor renale, acesti termini nu implica nimic din cause, distributie sau gravitatea leziunilor renale sic el mai important nimic din neivelul functiei renale care exista.

ARd (afectiunea renala acuta) rezulta din insulte ischemice sau toxice si deseori afecteaza cele mai metastazate portiuni tubulare active din nefron. In contrast afectiunile renale cornice pot fi cauzate de afectiuni care afecteaza orice portiune a nefronului incluzand suplimentul de sange si interstitiul din jur. Detectarea timpurie a ARD faciliteaza interventia apropiata care poate impiedica sau in final atenua afectiunea ceulleor tubulare si dezvolatarea esecului acut renal stability. Poate facilita interventia apropiata care poate stabiliza functia renala sau sa incetineasca declinul sau progrsiv.

RISCURI PENTRU ARD

Intificarea pacientilor u rocs crescut de dezvoltare a aARF permite clinicianului sa mareasca monitorizarea acestor pacienti de-a lungul procedurilor si terapiilor ce pot afecta rinichiul. Aceasta monitorizare a cresterii ajuta la detectarea afectiunilor tubulare acute in stadiul sau timpuriu cand interventia are capacitatea sa previna descoperirea leziunilor stabilite. Numerosi factori de risc au fost identificati la cainii predispusi la AFR: deshidratarea si existenta afectiunilor renale sunt poate cele mai importante.

Deshidratarea nu doar scade perfuzia renala care poate provoca ischemie dar poate creste volumul de distrbutie a oricaror potentiale nefrotoxine din plasma sis cad absorbtiile tubulare a oricaror nefrotoxici in filtratul glomerural.

Scaderea perfuziei renale poate fi cauzata de descresterea productiei cariace, scaderea presiunii oncotice plasmatice, cresterea vascozitatii sangvine, hipotensiunea sistemica si scaderea sintezei renale de prostaglandine.

Preexistenta afectiunilor enale pot creste potentialul pentru afectiunile ischemice si nefrotoxice prin numeroase mecanisme. Intai medicamentele farmacokinetice cu potential nefrotoxic pot fi alterate de scaderea excretiilor renale.

Animalul cu insuficienta renala poate de asemenea reduce abilitatea concentratiei de urina si de asemenea scade abilitatea de compensare pentru deshidratare.

In final afectiunile renale pot compromite productia locala de prostaglandina scazand vasodilatatia renala si presiunea sangvina.

Factorii aditionali de risc pot include hipoademia, hipocalcemia, doze execsive soi/sau denota potentialilor nefrotoxici combinatii de medicamente si orice afectiuni sistemice concurente.

Factorii de risc sunt aditivi si orice complicatie care apare la pacientii cu risc crescut creste potentialul pentru afectiunile renale.

ARF este mult mai comun la cainii cu piometru si E> coli endotoxina care induce defectele concentratiei de urina si creste riscul daca terapia cu fluide este inadecvata de-a lungul anesteziei penrtu ovariohisterectomie sau de-a lungul perioadei de refacere.

Traumele, vasculitele, pancreatitele, diabetul si numeroase mieloame sunt cnditii aditionale associate cu o mare incidenta de ARF.

RECUNOASTEREA (APRECIEREA ) TIMPURIE A ARD

De cand interventia terapeutica este cu success cand este initiate de-a lungul inducerii fazei de ARF, recunoasterea timpurie a disfunctiei renale este importanta.

Examinarea fizica a pacientului cu risc pentru ARF poate include evaluarea ritmicitatii si contractiei inimii, calitatea pulsului si starea de hidratare.

Monitorizand marimea corporala, volumul celulelor edematiate si plasma totala poate indica modificari subtile in statusul hidratarii.

Masurarea presiunuii sangvine va ajuta la identificarea pacientilor hipertensivi, ambele pot influenta riscul afectiunilor renale.

Numerosi parametric urinary pot vesti descoperierea afectiunilor renale si ARF. Productia de urina poate fi monitorizata la toti pacientii cu riscuri crescute care suporta anestezia cu un system colectiv stil inchis. Productia normala de urina este de aproximativ 1-2 ml/h/kg greutate corporala.

Scaderea perfuziei renale de-a lungul anesteziei poate sa rezulte in oliguri (<25ml/h/kg) sau anurie ale caror simptome necesita tratamente de urgenta.

In cazul in care potentiale medicamente nefrotoxice sunt folosite crescand turbiditatea urinara sau modifican-o in sedimente urinare (creste numarul celulelor epiteliale renale.) sunt frecvent indicatiiale unori afectiuni acute, active tubulare.

In final, descoperierea glucozurie tubulare (glucozurie monoglicemica), enziunria sau proteinuria poate fi de asemenea un indicator al unei afectiuni celulare tubulare acute. Interpretarea tuturor parametrilor este amplificata prin compararea la valorile (baseline).

DETECTAREA TIMPURIE A CRD

Majoritatea CRD si CRF dobandite (ereditare) canine si feline apar la pacientii cu varste medii sau mai batrani.

O examinare anuala a starii de sanatate care include un examen de sange complet, un profil biochimic serologie si analze de urina este una din cele mai buine cai de detectare a functiei renale. O atentie speciala trebuie acordata la scaderea apetitului, greutatii corporale, olumul celuleor si graitatea specifica urinara.

Preview document

Diagnostic timpuriu al afecțiunilor renale acute și cronice unde ne situăm astăzi - Pagina 1
Diagnostic timpuriu al afecțiunilor renale acute și cronice unde ne situăm astăzi - Pagina 2
Diagnostic timpuriu al afecțiunilor renale acute și cronice unde ne situăm astăzi - Pagina 3
Diagnostic timpuriu al afecțiunilor renale acute și cronice unde ne situăm astăzi - Pagina 4
Diagnostic timpuriu al afecțiunilor renale acute și cronice unde ne situăm astăzi - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Diagnostic Timpuriu al Afectiunilor Renale Acute si Cronice Unde Ne Situam Astazi.doc

Ai nevoie de altceva?