Diagnostic diferențial în bolile infecțioase la ovine

Extras din referat Cum descarc?

Este o boala infectocontagioasa produsa de un virus caracterizata prin eruptie veziculo-pustuloasa cu localizari predominant bucale, podale, genitale, mamare si oculare.
Produce pierderi prin mortalitate la tineretul ovin, sacrificari de necesitate, cheltuieli cu profilaxia si combaterea.
Etiologie
Virus epiteliotrop, 158-252 nm, ADN, fam. Poxviridae, cultivabil pe culturi celulare, efect citopatic. Virusul prezinta rezistenta mare la factorii fizico-chimici din mediul extern: 10 minute la 100 grade Celsius, in crustele uscate din adapost rezista de la un an la altul, dezinfectantele uzuale il distrug.
Examen epidemiologic
Receptive in conditii naturale, oile si caprele, tineretul - mai receptiv si face forme mai grave de boala. Animalele din rasele perfectionate si cele cu stare rea de intretinere sunt mai receptive.
Surse de infectie
- primare: animalele bolnave care elimina virusul prin: lichidul rezultat in urma spargerii veziculelor, crustele care se descuameaza, secretiile lacrimale, jetaj.
- secundare: asternutul din adapost (virusul rezista pana la un an) au un rol major in transmitere.
Patogeneza
In aparitia leziunilor cutanate se succed aceleasi faze ca si in variola. Dupa patrunderea in organism, virusul de multiplica la poarta de intrare, dupa care trece in sange, realizand viremie si leucopenie. Eruptiile secundare se localizeaza pe epiteliul tegumentar si al mucoaselor, unde, datorita evolutiei stadiale rapide, surprinde prezenta unor leziuni pustulo-crustoase.
Tablou clinic
Perioada de incubatie este de 6-8 zile. Forma supraacuta evolueaza septicemic la miei. Starea generala este modificata, apare edemul botului, urmat de o eruptie veziculo-pustuloasa pe buze si mucoasa bucala, limforeticulita regionala, terminandu-se prin moarte dupa 36-40 ore.
Forma acuta si subacuta prezinta mai multe localizari si poate evolua benign sau cu complicatii.
Localizarea bucala -  frecventa la miei, eruptia apare pe fata interna a buzelor, pe limba si pe gingii. Prin spargerea veziculo-pustulelor, apar ulcere acoperite cu depozite difteroide, urat mirositoare. Animalele prezinta jena in prehensiune, masticatie, deglutitie si slabesc.
Localizarea podala evolueaza singura sau asociata cu alte localizari. Extremitatile sunt calde si dureroase, dupa care apare eruptia veziculo-pustuloasa in spatiul interdigital sau zona coronariana. Aceasta localizare se complica cu germeni piogeni si bacilul necrozei, aparand inflamatii purulente, necroze si dezongulari. 
Localizarea mamara - la oile in lactatie. Eruptia apare pe mameloane, complicandu-se cu mamite.
Alte localizari: 
-genitale (eruptii pe mucoasa vaginala si a furoului)
-oculare (conjunctivite, cheratite, panoftalmii).
Tablou morfopatologic
La examenul necropsic se constata, in afara de eruptiile tegumentare, leziuni rezultate in urma complicatiilor (leziuni ulcero-necrotice in prestomace, necroze hepatice, bronhopneumonie).
Examenul de laborator
Examenul histopatologic - leziunile eruptive in stadii diferite si incluziile specifice.
Examenul virusologic. Virusul se izoleaza pe culturi celulare renale de miel din broiaje de cruste in ser fiziologic, aseptizat cu antibiotice. Poate sa produca efect citopatic dupa 4-6 zile.
Examenul biologic se efectueaza pe miei, badijonandu-se pielea si mucoasa bucala scarificate, cu o suspensie de cruste. Apar simptome caracteristice infectiei naturale.
Diagnosticul diferential se face fata de variola, febra aftoasa, necrobaciloza si pododermatita infectioasa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagnostic diferntial in bolile infectioase la ovine.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Moga Manzat R, Tratat cu 22 coautori, Boli infectioase ale animalelor, Editura Brumar Timisoara, 2005
2. Herman V., Moga Manzat R., Ramneantu M., Diagnostic in bolile infectioase ale animalelor, Ed. Mirton Timisoara, 2008.
3. Perianu T., Tratat cu 24 coautori, Tratat de boli infectioase ale Animalelor -  Bacterioze vol I, Editura Universitas XXI Iasi, 2011
4. Perianu T., Tratat cu 24 coautori, Tratat de boli infectioase ale Animalelor -  Viroze si boli prionice vol II, Editura Universitas XXI Iasi, 2011, Vol 2. 2012.
5. Radostits, O.M., Gay ,C.C., Blood, D.C., Hinchcliff, K,W. (2000), Veterinary Medicine, 9.th ed. W. B. Saunders Company Ltd., London, New York, Philadelphia, San Francisco, St. Louis, Sydney
6. Catana Nicolae, Suport de curs anul IV semestrul I vol I, Timisoara, 2017
7. Catana Nicolae, Suport de curs anul IV semestrul II vol I, Timisoara, 2018
8. Van Regenmortel, M. H. V., Fauquet, C. M., Bishop, D.H.L., Carsten, E.B., Estes, M.K., Lemon, S. M., Manllofl, J., Mayo, M. A., McGeoch, D. J., Pringle, C.R., Wicknen, R.B. (1999), Virus Taxonomy. Seventh Report of the International Committee on Taxonomy of Viruses,Virology Division, International Union of Microbiological Societies
9. http://www.cyf-medical-distribution.ro/library/Biblioteca%20digitala%20veterinara/bacterioze.pdf
10. http://www.ansvsa.ro/download/man.oper_.plan_.contingenta/Manual-operational-pentru-interventia-in-focarele-de-pesta-rumegatoarelor-mici.pdf
11. http://www.ansvsa.ro/sanatate-bunastare-si-nutritie-animala/sanatatea-animalelor/boli-ovine/
12. http://www.ansvsa.ro/download/ghiduri_-_toate/ghid_sanatate_animala/Animale-GHID-practic-pentru-fermieri-detinatori-de-bovine-si-medici-veterinari-Encefalopatia-Spongiforma-Transmisibila-EST.pdf
13. http://www.ansvsa.ro/download/man.oper_.plan_.contingenta/Manual-operational-pentru-Bluetongue-Boala-limbii-albastre.pdf
14. http://www.radumogamanzat.ro/profesional-stiintific/pesta-micilor-rumegatoare/
15. http://www.asas.ro/wcmqs/sectii/medicina-veterinara/documente/SCRAPIE2.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!