Diabetul la animale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Diabetul zaharat poate fi de origine genetica, hormonala, imunologica, virala sau in raport cu stresul sau alta boala.

Diabetul zaharat este una dintre bolile cel mai des intalnite la oameni. Diabetul predispune la dezvoltarea microangiopatiei generalizate cu consecinte clinice care afecteaza rinichii, ochii si nervii. Nefropatia diabetica este cauza dominanta a complicatiilor renale si este responsabila pentru mai mult de 40% din cazurile de complicatii renale terminale. Aproape toti pacientii dezvolta in timp retinopatie, si 40-50% progreseaza in retinopatie proliferativa cind diabetul a ajuns la durata de 25 ani de la descoperirea bolii. Retinopatia diabetica este cea mai importanta cauza a diminuarii vederii in rindul pacientilor sub 60 ani. Mai mult, povara morbiditatii si mortalitatii microvasculare este crescuta la pacientii care sufera de boli microvasculare Din nefericire diabetul afecteaza si majoritatea speciilor de animale de casa, mai ales cateii si pisicile. Principalul simptom de diabet, atat la oameni cat si la animale este setea mare si consumul mare de apa.

Diabetul duce la ridicarea cronica a nivelului glucozei sau zaharului din sange. Nivelul corect al zaharului in sange este mentinut de o serie de hormoni, dintre care cel mai important este insulina, produsa de pancreas, un organ mic din apropierea intestinelor. Aceasta insulina scade nivelul zaharului din sange dupa fiecare masa, iar deficitul de insulina sau insensibilitatea celulelor corpului la insulina existenta duc la diabet.

Rinichiul joaca un rol de filtru de epurare pentru sange. El elimina deseurile si retine substantele necesare organismului, cum este glucoza. Atunci cand aceasta se acumuleaza anormal de mult in sange, glucoza nu mai poate fi retinuta si este deversata in sange. Din pacate, glucoza are proprietatea de a atrage apa, care este eliminata odata cu aceasta.

Exista doua forme de diabet: tipul I (comparabil cu Diabetul.INSULINO-DEPENDENT de la om) si tipul II (comparabil cu Diabetul NEINSULINO-DEPENDENT de la om). Deficienta absoluta de insulina duce la formarea diabetului tip I, determinat de un numar insuficient de celule pancreatice producatoare de insulina. Aceasta forma de diabet este forma cea mai grava a bolii. Tratamentul acesteia consta intr-o dieta severa, multa miscare si tratament cu insulina. Pisicile fac cel mai frecvent diabetul de tip I, si vor avea nevoie de injectii cu insulina administrate zilnic, care vor duce la scaderea nivelului de zahar din sange.

Diabetul de tipul II se produce prin lipsa relativa a celulelor producatoare de insulina si prin insensibilitatea celulelor organismului la efectele insulinei. Forma mai usoara, diabetul de tipul II se trateaza prin dieta alimentara, controlul greutatii corporale si evitarea supraponderarii si prin administrarea unor medicamente care fac celulele organislului mai sensibile la efectele insulinei. Acest tip de diabet se intalneste mai des la pisici decat la caini, iar cheia succesului acestui tratament la pisici este administrarea unei diete bogate in fibre, evitarea supraalimentarii care duce la ingrasarea pisicii si administrarea la recomandarea veterianrului a pastilelor din farmacii recomandate oamenilor care sufera de diabet tip II.

Diabetul zaharat poate aparea la orice varsta, dar este intalnit mai frecvent dupa 7 ani la pisici si dupa 9 ani la caine. Exista rase predispuse catre aceasta afectiune cum ar fi caniche, labrador, schanauzer pitic, husky .

Principalul simptom al diabetului este setea excesiva si consumul excesiv de apa, combinat cu o urinare frecventa. Majoritatea proprietarilor de pisici care observa aceste simptome la pisica lor ar trebui sa consulte veterinarul, pentru ca diabetul, daca despre el este vorba, lasat netratat pune in pericol viata pisicii astfel, aceste animale se pot alege cu o cataracta ireversibila, pot suferi de afectiuni nervoase ale membrelor inferioare. Sterilizarea face parte integranta din tratamentul catelelor bolnave, deoarece in perioada de ciclu corpul lor produce un hormon care impiedica stabilizarea glicemiei. Chiar daca aceste simptome pot fi cauza si a altor boli, diabetul trebuie totusi avut in vedere.

Pisicile diabetice, asemeni oamenilor, au nevoie de tratament medical. Aproximativ 20% din pisicile pot fi "tranzitorii" diabetice. Evolutia necontrolata a bolii duce la cresteri ale nivelului glicemiei ce conduce apoi la deshidratare si dereglari chimice in organism care au ca efect final coma sau moartea.

Primul pas in tratarea bolii este stabilirea unui diagnostic corect. Asta implica ca pisica sa fie examinata de un veterinar, care va recomanda sa i se faca niste analize la urina (pentru a se masura cantitatea de zahar din aceasta) si la sange (pentru a se determian nivelul glucozei din acesta). Deseori este nevoie si de alte teste pentru a se stabili corect medicatia cea mai eficienta. O data ce diagnosticul s-a pus medicul veterinar si proprietarul pisicii vor colabora pentru controlarea diabetului, reusind astfel sa-i asigure pisicii o viata fericita.

Dietetica paleativa consta in cresterea procentului de celuloza si ameliorarea digestiei animalului, alegand produse cu digestie progresiva, fractionand sursele energetice, imbunatatind digestia pentru a stabiliza glicemia de dupa mese. Cerealele si painea sunt recomandate in alimentatia pisicii

Bibliografie:

http://www.telemed.ro/diabet.html

http://www.animale-iubite.ro/pisicile_si_diabetul-a110.html

http://www.zooland.ro/Diabetul_zaharat_la_caine_si_pisica-3656.html

http://www.zoopedia.ro/pisici/alimentatia-la-pisici/regimuri-pisici-bolnave-sau-obeze/diabetul-25.html

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diabetul la animale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
907 cuvinte
Nr caractere:
5 292 caractere
Marime:
11.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină Veterinară
Tag-uri:
medicina veterinara, diabet, animale
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!